El Congrés i els Indians

Infotaula de geografia políticaEl Congrés i els Indians

Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 41° 25′ 33″ N, 2° 10′ 51″ E / 41.4259°N,2.1807°E / 41.4259; 2.1807
EstatEspanya
AutonomiaCatalunya
Provínciaprovíncia de Barcelona
Àmbit funcional territorialÀmbit Metropolità de Barcelona
ComarcaBarcelonès
MunicipiBarcelona
DistricteSant Andreu Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Total14.549 (2021) Modifica el valor a Wikidata
• Densitat35.572,13 hab./km²
Geografia
Superfície40,9 ha Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu

El Congrés i els Indians és un dels barris del districte de Sant Andreu de Barcelona. Els límits del seu nucli inicial són els carrers d'Alexandre Galí, Ramon Albó, Riera d'Horta, Concepció Arenal, Garcilaso, Felip II i Puerto Príncipe. En l'actualitat, es consideren del mateix barri els carrers i les zones lindanes del que originalment van ser pròpiament el polígon d'habitatges del Congrés, com per exemple l'anomenat «barri dels Indians», format per un conjunt d'illes on es van instal·lar alguns indians en tornar d'Amèrica.

El barri del Congrés actual, amb els seus afegits, situat a l'extrem occidental del districte és, amb el de Navas, el més densament poblat, amb prop de 14.500 habitants en una superfície de 40 hectàrees.[1][2]

Història[modifica]

El maig del 1952 es va celebrar a Barcelona el XXXV Congrés Eucarístic Internacional, i aprofitant el seu èxit i superàvit econòmic, provinent principalment de donacions de diverses famílies burgeses a través de l'Asociación Católica de Dirigentes, el bisbe Gregorio Modrego es va proposar pal·liar la manca d'habitatge públic per l'onada massiva d'immigrants arribats a la ciutat. En aquest context tingué lloc la promoció d'un gran projecte d'habitatges socials destinats a la propietat en règim de protecció.[3]

En els terrenys veïns a la urbanització del Congrés, la família Ros va mantenir la propietat de la vella masia de Ca l'Armera (al carrer del Cardenal Tedeschini), així com els terrenys de les pistes de tennis veïnes i el Canòdrom de la Meridiana, inaugurat l'abril del 1964. Clausurat el 22 de febrer del 2006, va ser l'última instal·lació de l'Estat espanyol on se celebraven curses de llebrers. Posteriorment, fou adquirit per l'Ajuntament de Barcelona per a destinar-lo a equipaments,[4]

Referències[modifica]

  1. «Característiques de la població per barris. Any 2021». Ajuntament de Barcelona. Departament d'Estadística i Difusió de Dades. [Consulta: 11 novembre 2021].
  2. «Superfície (ha) 2020». Ajuntament de Barcelona. Institut Municipal d'Informàtica. Departament del Pla de la Ciutat. [Consulta: 11 novembre 2021].
  3. «Habitatges del Congrés Eucarístic». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Direcció General del Patrimoni Cultural.
  4. «Barcelona avança en la recuperació per als ciutadans del Canòdrom de la Meridiana». Ajuntament de Barcelona, 11-05-2011. Arxivat de l'original el 13-03-2016. [Consulta: 30∕7∕2011].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Congrés i els Indians