Els gats guerrers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreEls gats guerrers
(en) Warriors Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie de novel·les Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorErin Hunter Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Il·lustradorWayne McLoughlin i Owen Richardson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PublicacióRegne Unit i Estats Units d'Amèrica, 2003 Modifica el valor a Wikidata
EditorialHarperCollins i OLMA Media Group (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènerefantasia, ficció juvenil i aventures Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc webwarriorcats.com Modifica el valor a Wikidata

Els Gats Guerrers és una sèrie de novel·les fantàstiques de literatura infantil i juvenil, publicada originalment per HarperCollins, escrita per les autores Kate Cary, Cherith Baldry i Tui T. Sutherland amb l'ajuda de l'editora Victoria Holmes,[1] que conjuntament es fan dir amb el pseudònim d'Erin Hunter. La història tracta sobre les aventures de cinc -més tard sis- clans de gats salvatges (Clan del Tro, Clan del Riu, Clan del Vent, Clan de l'Ombra, Clan Estelar, i més tard el Clan del Cel) que habiten en un bosc, on cacen, lluiten, entrenen i segueixen els senyals dels seus avantpassats, que els guien des del Clan Estelar.[2]

En la versió anglesa (anomenada Warriors) hi ha set sagues, les quals contenen sis llibres cadascuna, excepte la setena saga que està en procés. També en la versió original, s'han escrit edicions especials, com super edicions, manga, novel·les i guies de camp.[3] A Catalunya, La Galera ha sigut l'editorial que ha traduït els llibres al català des del 2012, conjuntament amb Salamandra, qui els va traduir al castellà des del mateix any. Fins ara, al català s'ha traduït la primera saga, i els dos primers llibres de la segona,[4] mentre que al castellà s'ha traduït la primera i la segona saga i cinc dels sis llibres de la tercera.[cal citació]

La sèrie original ha estat traduïda a més de trenta llengües, s'han fet més de setze milions de còpies als Estats Units i en total han hagut més de trenta milions de ventes. També ha estat més de cinc anys en la llista de grans èxits del New York Times.[5]

Història[modifica]

New Forest es va convertir en la base del bosc on viuen els clans.

Tot va començar quan HarperCollins li va demanar a Victoria Holmes que escrigués una sèrie de fantasia sobre gats salvatges. Victoria Holmes no es va mostrar molt il·lusionada, ja que no li venien possibles idees. Ella va treballar amb el concepte, expandint una cronologia, amb batalles, guerres, política, venjances, religions, amistats, amors, creences, conflictes religiosos, etc.[6] La idea principal era fer una única novel·la, però hi havia suficient material per més llibre, i va decidir fer una sèrie en apartats de sis llibres. El primer llibre, anomenat Into the Wild (en català, En Territori Salvatge), va ser escrit per Kate Cary, amb el pseudònim d'Herin Hunter; durant el període d'uns tres mesos. En el muntatge del tercer llibre, Forest of Secrets (El Bosc dels Secrets), es va unir l'autora Cherith Baldry per escriure el llibre. Més tard, Tui T. Sutherland es va unir, escrivint la primera guia de camp de Warriors i fent-se la quarta autora en utilitza el pseudònim del grup.[7]

Les autores han anat mencionant molts autors que els han fet servir d'inspiració mentre escrivien els llibres. En un xat d'Erin Hunter online, Cherith Baldry va mencionar autors com Tolkien, Ursula K. Le Guin i Shakespeare, i Victoria Holmes va dir que Jacqueline Wilson, Kathy Reichs i J. K. Rowling son alguns dels autors que la inspiren. En la pàgina web oficial, van afegir a Enid Blyton, Lucy Daniels, Ellis Peters, Tess Gerritsen, Kate Ellis, Lisa Gardiner i Meg Cabot com a part dels autors inspirats.[8] Nicholas Culpeper, un físic que ha utilitzat materials del món natural de la medicina també ha tingut influencia en Els Gats Guerrers amb el seu llibre Culpeper's Herbal, que és utilitzat com a eina per les medicines que els gats utilitzen en els llibres.

També, han mencionat altres fonts d'inspiració, com el New Forest,[9] situat en el sud d'Anglaterra, el van utilitzar com a base per crear el bosc i llocs dels llibres; també han resultat com fonts d'inspiració altres llocs com les Terres Altes d'Escòcia.

Les Erin van anunciar que en futurs llibres podrien utilitzar noms de gats creats per fans.[7][10]

Univers[modifica]

Cada clan té una espècie de logo diferent, aquí estan el del Clan del Vent, Clan de l'Ombra, Clan del Riu, Clan del Tro i Clan Estelar.

El món d'Els Gats Guerrers se centra en un conjunt de gats salvatges que inicialment habiten en un bosc, i després, al voltant d'un llac ja que han d'abandonar la seva llar perquè els humans la volen convertir en carreteres. Els gats estan dividits en quatre grups anomenats clans: el Clan del Tro viu en els boscos, el Clan del Vent se situa en els erms, el Clan del Riu a les vores del riu i el Clan de l'Ombra al voltant de pantans i també en concrets llocs dels boscos. Cada clan, s'ha adaptat al seu habitat, en la manera de caçar, entrenar i lluitar. Per exemple, el gats del Clan del Riu tenen una tècnica de caça diferent per aconseguir peixos, mentre que la majoria de gats dels altres clans li tenen por o eviten el contacte amb l'aigua. Per l'altra banda els gats del Clan del Vent són els més ràpids per poder caçar conills i llebres en els erms. A partir de la segona saga, els clans descobreixen a la Tribu de les Aigües Ràpides, una tribu que habita en unes llunyanes muntanyes. També hi han els gats domèstics i els solitaris, que son gats que no son cuidats per humans i que cacen i entrenen per ells mateixos, normalment van sols, en parella, o en petits grups.

Creences[modifica]

Els clans creuen en un sistema basat en el Clan de les Estrelles, el clan dels seus ancestres, qui guia als gats vius amb profecies i presagis. Aquest clan està situat en un bosc paradisíac on també es caça i es fan la majoria de les activitats dels clans de gats vius. Quan un gat mort, la majoria de cops se'n va al Clan Estelar, on habita amb els altres gats.

El Clan Estelar guia als gats vius a través de profecies i presagis en senyals o somins, normalment enviats als gats de medicina (guaridors) o als líders. En adició al Clan Estelar, existeix el Bosc de la Foscor, o també conegut com el Lloc sense Estrelles, el qual obté la forma d'un bosc sense fi, que a diferència del Clan Estelar, no té preses per poder caçar. L'esperit dels gats que han causat dolor i patiment, han de caminar sols en aquell bosc com a càstig. Encara que els gats del Bosc de la Foscor estan destinats a viure aïllats, en un cert punt aprenen a adentrar-se en els somnis dels gats vius de la mateixa manera que el Clan Estelar fa servir.

Més lluny del territori dels clans, a les muntanyes, la Tribu de les Aigües Ràpides té unes creences diferents als clans: ells creuen en la Tribu de les Aigües Interminables, els seus avantpassats, que al igual que el Clan Estelar guia als gats vius de la Tribu en els seus destins. Però, enlloc de fer-ho a través de presagis, ells utilitzen els senyals de la natura per comunicar-se amb el líder, i aquest és el responsable de desxifrar-hi el significat.

A l'altra banda, estan els gats domèstics i els solitaris. Ells no creuen en cap religió, i quan es moren se'n van a un lloc desconegut, com el Clan Estelar per els clans i la Tribu de les Aigües Ràpides per la Tribu.

Grups[modifica]

En total hi ha cinc grups: els clans, les tribus, els gats domèstics, els solitaris i els proscrits.

Els clans son grups de nombrosos gats que s'entrenen per lluitar, que cacen per aconseguir el seu menjar, que marquen les seves fronteres i que poden viure amb altres clans.

Les tribus son grups que acostumen a estar separades (no com els clans) i que al contrari dels clans, tenen una frontera indefinida i no practiquen la lluita, menys els gats que protegeixen l'entrada al campament. També es decideix si els gats seran caçadors o defensors en el seu naixement per si son de músculs forts o prims, àgils i ràpids per caçar. La única tribu que surt als llibres és la Tribu de les Aigües Ràpides, més endavant abreviada a la Tribu.

Els gats domèstics, que pels gats de clan són anomenats mixets domèstics, son gats que viuen en cases de Dos Potes (humans) i son criticats pels clans per tenir una vida còmoda i mandrosa.

Els solitaris son gats salvatges que viuen fora dels clans i però que tampoc viuen amb Dos Potes, normalment sols o amb poc gats més. Els clans no acostumen a veure'ls com benvinguts quan tenen algun passant per les seves terres.

Per últim, hi ha els proscrits que, a diferència dels solitaris, causant dolor als gats de clan ja sigui intentant treure els seu territori o produint guerres contra ells.

És estrany, encara que s'ha vist en nombrosos cops, que un gat domèstic, un solitari o un proscrit s'uneixi a un clan, ja que aquests desconfien dels gats desconeguts. Quan algun clan ha acollit a gats de fora, normalment els altres clans ho han vist amb menyspreu.

Rangs[modifica]

En un clan hi ha una jerarquia organitzada en diferents categories; està el líder, el lloctinent, el guaridor, els guerrers, els aprenents, les reines, els gatets (encara que no surten a les filiacions) i els degans.

Els líders son guerrers d'una categoria més alta. S'encarreguen del funcionament del clan i són els que decideixen les decisions importants que inclouen el seu clan. Tenen la seva pròpia guarida i son responsables de tot el clan; organitzant reunions de clan, assignant a gats un rang més alt, i prenent les decisions més difícils i que podrien canviar el destí del seu clan. Els noms dels líders comencen amb el sufix Estel, com per exemple Estel Blau, Estel Cuat, Estel Romput, etc. També, en el seu nomenament als líders se'ls s'hi entreguen nou vides, encara que no vol dir que visquin més temps, sobreviuen a accidents, ferides greus i malalties. Cada vida és entregada per un gat significatiu i amb un don d'atribut. Els líders formen part de patrulles de caça i de fronteres, però normalment els hi deixen aquestes activitats als lloctinents.

Principals sèrie[modifica]

Llista de cicles:

Sagues[modifica]

Els Quatre Clans[modifica]

En aquesta primera saga fascinant d'Els Gats Guerrers, ens situem en la introducció del Rusty, un gat domèstic criat pels Dues Potes, al Clan del Tro. Pasada la desconfiança inicial, en Rusty acaba sent el guerrer més poderós de la història dels clans.

Referències[modifica]

  1. «INTERVIEW: Erin Hunter». Writers Unboxed. [Consulta: 2 agost 2008].
  2. «13 Tthings You Need To Know About Warrior Cats» (en anglés).
  3. «Warrior Cats Books» (en anglès).
  4. «Llibres Dels Gats Guerrers A Amazon» (en castellà).
  5. Los Gatos Guerreros: En Territorio Salvaje (en castellà). Salamandra. 
  6. «Transcript of Erin Hunter Post Chat 6». Arxivat de l'original el 1 desembre 2010. [Consulta: 24 juliol 2010].
  7. 7,0 7,1 «Erin Hunter Chat No. 4 Transcript — January 19, 2008». Wands and Worlds. Arxivat de l'original el 5 maig 2008. [Consulta: 4 febrer 2008].
  8. «Meet Erin Hunter: Interview». warriorcats.com. Arxivat de l'original el 8 d’agost 2013. [Consulta: 23 juliol 2013].
  9. «Transcript Of Erin Hunter Chat #1». Wands and Worlds. Arxivat de l'original el 4 març 2008. [Consulta: 2 març 2008].
  10. «Erin Hunter Chat No. 7 Transcript – part 1». Wands And Worlds. Arxivat de l'original el 1 octubre 2010. [Consulta: 12 setembre 2010].
  11. «Warriors #1: Into the Wild». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  12. «HarperCollins: Warriors #2: Fire and Ice by Erin Hunter(Hardcover)». Arxivat de l'original el 2012-10-21. [Consulta: 23 juliol 2010].
  13. «Warriors #3: Forest of Secrets by Erin Hunter». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2012-10-21. [Consulta: 1r agost 2010].
  14. «Warriors #4: Rising Storm by Erin Hunter (Hardcover)». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2012-07-05. [Consulta: 8 agost 2010].
  15. «Warriors #5: A Dangerous Path by Erin Hunter (Hardcover)». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2012-10-21. [Consulta: 9 agost 2010].
  16. «The Darkest Hour by Erin Hunter (Hardcover)». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2012-10-21. [Consulta: 21 setembre 2010].
  17. «Warriors: The New Prophecy #1: Midnight». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  18. «HarperCollins.ca: Warriors: The New Prophecy, Book 2: Moonrise (Hardcover)». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2012-03-15. [Consulta: 30 gener 2011].
  19. «Warriors: The New Prophecy #3: Dawn». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  20. «Warriors: The New Prophecy #4: Starlight». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-12-02. [Consulta: 10 agost 2013].
  21. «Warriors: The New Prophecy #5: Twilight». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-12-02. [Consulta: 10 agost 2013].
  22. «Sunset (Warriors: The New Prophecy Series #6) Hardcover». harpercollins.com. Arxivat de l'original el 2012-10-20. [Consulta: 30 maig 2010].
  23. «Warriors: Power of Three #2: Dark River». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  24. «Warriors: Power of Three #3: Outcast». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  25. «Warriors: Power of Three #4: Eclipse». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2015-09-24. [Consulta: 10 agost 2013].
  26. «Warriors: Power of Three #6: Sunrise». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  27. «Warriors: Power of Three #5: Long Shadows». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-12-02. [Consulta: 10 agost 2013].
  28. «Warriors: Power of Three #1:The Sight». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-12-02. [Consulta: 10 agost 2013].
  29. «Warriors: Omen of the Stars #1: The Fourth Apprentice». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-10-05. [Consulta: 12 agost 2013].
  30. «Warriors: Omen of the Stars #2: Fading Echoes». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-10-05. [Consulta: 12 agost 2013].
  31. «Warriors: Omen of the Stars #3: Night Whispers». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-10-05. [Consulta: 12 agost 2013].
  32. «Warriors: Omen of the Stars #4: Sign of the Moon». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-10-05. [Consulta: 12 agost 2013].
  33. «Warriors: Omen of the Stars #5: The Forgotten Warrior». HarperCollins. Arxivat de l'original el 2013-10-04. [Consulta: 12 agost 2013].
  34. «Warriors: Omen of the Stars #6: The Last Hope». HarperCollins. [Consulta: 11 juliol 2014].
  35. «Warriors: Dawn of the Clans #1: The Sun Trail». HarperCollins. [Consulta: 10 setembre 2016].
  36. «Warriors: Dawn of the Clans #2: Thunder Rising». HarperCollins. [Consulta: 10 setembre 2016].
  37. «Warriors: Dawn of the Clans #3: The First Battle». HarperCollins. [Consulta: 10 setembre 2016].
  38. «Warriors: Dawn of the Clans #4: The Blazing Star». HarperCollins. [Consulta: 10 setembre 2016].
  39. «Warriors: Dawn of the Clans #5: A Forest Divided». HarperCollins. [Consulta: 10 setembre 2016].
  40. «Warriors: Dawn of the Clans #6: Path of Stars». HarperCollins. [Consulta: 10 setembre 2016].
  41. Hunter, Erin. Warriors: The Apprentice's Quest. Nova York, NY 10007: HarperCollins Children's Books, 2016, p. 6. ISBN 978-0-06-238637-3. 
  42. «Warriors: A Vision of Shadows #2: Thunder and Shadow - Erin Hunter - Hardcover» (en anglès). [Consulta: 13 febrer 2019].
  43. «Warriors: A Vision of Shadows #3: Shattered Sky - Erin Hunter - Hardcover» (en anglès). [Consulta: 13 febrer 2019].
  44. «Warriors: A Vision of Shadows #4: Darkest Night - Erin Hunter - Hardcover» (en anglès). [Consulta: 13 febrer 2019].
  45. «Warriors: A Vision of Shadows #5: River of Fire - Erin Hunter - Hardcover» (en anglès). [Consulta: 13 febrer 2019].
  46. «Warriors: A Vision of Shadows #6: The Raging Storm - Erin Hunter - Hardcover» (en anglès). [Consulta: 13 febrer 2019].
  47. «Warriors: The Broken Code #1: Lost Stars - Erin Hunter - Hardcover».
  48. «Warriors: The Broken Code #2: The Silent Thaw». HarperCollins. [Consulta: 28 juny 2019].
  49. «Warriors: The Broken Code #3: Veil of Shadows». HarperCollins. [Consulta: 2 maig 2020].

Enllaços externs[modifica]