Flipnote Studio 3D

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Flipnote Studio 3D
Flipnote Studio 3D
Desenvolupador: Nintendo EAD Tòquio
Publicador: Nintendo
Darrera versió: 1.2 / Gener 15, 2014; fa 2 mesos (2014-01-15)
Inici de comercialització: JP 24 de juliol de 2013[1]
AUS Hivern 2013/2014[2]
NA TBA[3][4]
EU TBA[5]
Gèneres: Utilitat, estil de vida, educatiu
Modes: Visualitar flipnotes, crear flipnotes, Flipnote Gallery: World, Friends
Qualificació: Exempt de qualificació
Plataformes: Nintendo 3DS
Format: Nintendo 3DS Download Software
Requisits del sistema: Connexió a Internet per a Flipnote Gallery: World i la descàrrega de l'aplicació. A més, 5 MB lliures en la targeta SD.[6]
Dispositius d'entrada: 3DS: Panell de control i WiFi

Flipnote Studio 3D, al Japó conegut com Moving Notepad 3D (うごくメモ帳 3D , Ugoku Memochō Surī Dī?), abans conegut com a Flipnote Memo,[7] és una aplicació gratuïta descarregable per a consoles Nintendo 3DS.

Flipnote Studio 3D, igual que el seu predecessor, Flipnote Studio, permet al jugador crear les seves pròpies animacions en 3D estereoscòpic com si fos un foliscopi, gràcies als gràfics 3D de la consola. Conté un grup de serveis propis, els Flipnote Gallery, que conté el local Friends i el substitut del Flipnote Hatena de Flipnote Studio, World, que va tancar al Japó l'1 de novembre.[8]

El videojoc va sortir finalment el 24 de juliol de 2013 al Japó. Havia de sortir l'agost a Amèrica i a Europa però es va haver d'ajornar pel gran èxit que va tenir.[5] A Australàsia hauria d'haver sortit l'hivern de 2013/2014.[2] Al Japó, el videojoc ja ha rebut dues actualitzacions: una el gener de 2014 i l'altra el novembre de 2013.[9]

Funcions[modifica | modifica el codi]

Article principal: Flipnote Studio#Funcions

Flipnote Studio 3D conté una gran quantitat de semblances respecte al seu predecessor, Flipnote Studio. L'aplicació, a l'igual que el predecessor, permet a l'usuari crear animacions, però s'hi afegeix l'opció de crear-ne amb 3D estereoscòpic triant tres capes separades, que es poden exportar a formats GIF o en format de vídeo AVI, a més d'altres funcions que repeteixen.

Diferències entre Crear Flipnotes[modifica | modifica el codi]

Una captura del mode Crear Flipnote de Flipnote Studio 3D dins una Nintendo 3DS XL blanca. Fixin-se que hi ha una certa diferència respecte la interfície del seu predecessor, ja que aquesta es marca més el taronja i l'opció de guardar és més gran, ja que és una opció de gran utilitat.

La interfície consta de les mateixes eines de l'original Flipnote Studio, però amb algunes millores. Per exemple, a causa de la funció 3D de la 3DS, l'usuari pot crear flipnotes 3D. Hi ha tres capes en lloc de dues, que ajuden a l'usuari a crear flipnotes 3D, ja que la capa 1 estaria en el fons de l'efecte 3D, la capa 2 s'ubicaria al mig, i la capa 3 seria a la part superior, on hi té lloc l'efecte més gran del 3D per a l'ull.

Hi ha 6 colors disponibles, 8 barrejant: vermell, blau, negre i s'estrenen el groc i el verd. No obstant això, si la creació d'una flipnote 3D, només pot haver-hi 2 colors per capa (o 3, depenent del nombre de capes s'estan utilitzant). També hi ha "pot de pintura" i "eines de text". L'opció "Pintar" serà, com en moltes aplicacions de programari de pintura, omplir un recinte tancat amb color, però hi ha 20 puntes en comptes de 8 de l'original. Així, la primera secció d'opcions es manté igual que en Flipnote Studio però amb 16 puntes diferents per a dibuixar, però la segona opció guarda les opcions de color, i la tercera de les capes, però també permet utilitzar la secció opcional de Flipnote Studio sobre seleccionar i moure imatges (copiar i enganxar, retallar i enganxar, escalar-la i girar-la). També permet posar contorn a les imatges.

Sobre importar imatges, ara es poden importar en les tres capes diferents, voltejar-la horitzontalment o verticalment, moure-la, girar-la o també fixar la part a utilitzar.[10] Sobre l'àudio, l'estructura bàsica continua essent la mateixa, podent afegir música de durada llarga a l'animació i afegir-hi tres efectes sonors. Es canvien les banderes pel seu so. També hi ha una nova pantalla que permet la posició d'efectes de so per a ser perfeccionat. Aquesta pantalla també es pot utilitzar per comprovar la sincronització del so. Es desconeix si continuen havent-hi les opcions avançades prement L o R.

Flipnote Gallery[modifica | modifica el codi]

«Flipnote Gallery» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Flipnote Studio».
Vegeu també: Flipnote Hatena#Tancament

El servei online Flipnote Hatena va tancar el 31 de maig de 2013 per a donar pas a un servei de pagament de Flipnote Studio 3D: Flipnote Gallery: World, a part d'un servei gratuït que només permet comunicar-se amb gent afegida a la llista d'amics: Flipnote Gallery: Friends. Encara Flipnote Hatena permet als usuaris de la DSi transferir les seves animacions per a descarregar-les a l'aplicació de 3DS. Les flipnotes de Flipnote Studio 3D es poden pujar a les dues Flipnote Gallery diferents.

Flipnote Gallery: Friends[modifica | modifica el codi]

El logotip oficial del servei Flipnote Gallery: Amics, on s'hi ensenya una escultura com si fos una obra pròpia de l'autor.

Flipnote Gallery: Friends ("Galeria de Flipnotes: Amics") és un servei de franc que permet a una sola persona crear una pròpia galeria de flipnotes (o fins a dues) i convidar fins a 20 usuaris perquè vegin les flipnotes. Aquestes galeries existeixen fins a 15 dies abans d'expirar, i els usuaris en poden obrir una altra quan aquesta tanca.

El servei permet comentar les creacions d'altres galeries que tinguin els amics afegits a la Llista d'Amics de Nintendo 3DS, i utilitzar el sistema ràpid de qualificació per a valorar les flipnotes amb adjectius com "divertidíssima", "graciosa" o "bonica", només prement un botó, i amb l'opció de descarregar les favorites a una targeta SD o a la memòria de la consola.[11]

Tancament del servei[modifica | modifica el codi]

L'1 de novembre de 2013 Nintendo va tancar el servei Flipnote Gallery: Friends al Japó. Això va ocórrer el mateix temps de la discontinuació oficial del programa Nintendo Letter Box/Correo Nintendo/Swapnote al Japó, dels missatges via SpotPass. La raó és que els usuaris, inclosos els menors d'edat, intercanviaven codis d'amic en fòrums d'internet i els utilitzen per enviar contingut inadequat, incloent fotografies. Flipnote Gallery: World no s'ha tancat.[8]

Flipnote Gallery: World[modifica | modifica el codi]

El logotip oficial del servei Flipnote Gallery: World, on hi ha la mascota de l'aplicació (la granota de Flipnote Studio) sobre la bola del món que representa Internet.

Flipnote Gallery: World ("Galeria de Flipnotes: Món") és un servei global de flipnotes de pagament, successor de Flipnote Hatena, que permet compartir les creacions amb usuaris de Nintendo 3DS de tot el món. Tots els usuaris poden gaudir d'un període de prova de franc de 30 dies, dels quals haurà de pagar un pas per 30 dies per a continuar utilitzant el servei (0,99 €). Tot i així, és possible entrar-hi gratuïtament entre les 15:00 i les 21:00 hores a hora configurada de la consola.

El següent quadre mostra les activitats que requereixen una moneda o una moneda Estrella (originàries del videojoc de Nintendo DS New Super Mario Bros.). Aconseguint més monedes o monedes estrella l'usuari podrà pujar-ne més i assegurarà la seva continuïtat en el servei online, el que també assegura un pas gratuït durant la resta de temps. Els usuaris poden afegir tantes monedes com els agrada a qualsevol Flipnote, sempre que tinguin qui el succeeixi en el seu compte.[12]

Activitats que requereixen una moneda Activitats que requereixen una Moneda Estrella
 • Publicar una flipnote
 • Descarregar una flipnote
 • Publicar un comentari a una flipnote
 • Afegir una moneda a una flipnote per puntuar-la.
 • El mateix que en el servei Flipnote Gallery: Friends.
 • Publicar una flipnote
 • Afegir un creador als favorits de l'usuari

Les Flipnotes poden ser publicades utilitzant una moneda normal o una moneda d'estrella. Si alguna Flipnote no rep cap moneda en 30 dies, s'eliminarà automàticament del servei. D'altra banda,.les Flipnotes amb monedes estrella romandran a la Galeria indefinidament, independentment de si ha rebut monedes.

El concepte de "Col·leccionistes Flipnote" és una nova funció a Flipnote Gallery: World. El paper dels col·leccionistes és trobar Flipnotes d'alta qualitat i per ajudar-los a convertir-se en populars. Quan els usuaris afegeixen monedes a una Flipnote, s'afegeix a la seva col·lecció. "Punts Col·leccionista" es guanyen quan aquestes poden arribar a ser populars, el que posteriorment permetrà l'entrada lliure.

Els usuaris poden participar en Flipnote Gallery: World, ja sigui com un creador o un "col·leccionista". Si ho fa molt bé en qualsevol activitat proporciona una oportunitat perquè els usuaris els concedeixin 30 dies de passos grauïts. Quan els seus Flipnotes reben monedes d'altres usuaris, també comencen a acumular-se "Punts Creador". Guanyar prou Punts Creador permetrà l'entrada lliure.

El contingut del Flipnote Hatena antic es transferiran al nou servei en línia de Flipnote Studio 3D: Flipnote Gallery: World i/o Flipnote Gallery: Friends. Les Flipnotes de DSi seran accessibles des de la Nintendo DSi Library, una secció de lliure accés del servei Flipnote Gallery: World. L'objectiu principal de la Nintendo DSi Library serà per als usuaris transferir les seves Flipnotes de Flipnote Studio a Flipnote Studio 3D, on es poden editar com qualsevol altre Flipnote.

Usos[modifica | modifica el codi]

Mentre Nintendo del Japó organitza un concurs de flipnotes de Mario del videojoc Flipnote Studio 3D, un fan anomenat englishGAMER2012 publica una sèrie de proves pilot de flipnotes per a crear un canal anomenat "Flipnote Hatena TV 3D", que llançarà quan surti a Amèrica del Nord i a Europa, ja que els fa des de la versió japonesa, i que serviran per a participar en aquest concurs.[13]

Desenvolupament[modifica | modifica el codi]

Shigeru Miyamoto va anunciar en un viatge a França durant mitjans d'abril de 2011 una aplicació que seria la seqüela de Flipnote Studio, amb el nom de Flipnote Memo.[7][14] No se'n va saber res fins que una videoconferència Nintendo Direct Mini el 13 de març de 2013 revelés que l'aplicació, ara amb el nom de Flipnote Studio 3D (Moving Notepad 3D), sortiria aquell estiu.[15][16][17][18]

L'1 de juny de 2013 es va estrenar el lloc web japonès que va revelar que el joc s'estrenaria al Japó el 3 de juliol de 2013, i també surten detalls dels preus.[19] El 26 de juny es va revelar que sortiria l'1 d'agost de 2013 a Europa i a Amèrica del Nord a principis d'agost, ja que va sortir el lloc web oficial d'ambdues regions.[20]

El 30 de juny de 2013, uns dies abans del llançament al Japó, va revelar que Flipnote Studio 3D no sortiria el 3 de juliol sinó el 24, el que es confirmaria en un segon Nintendo Direct Mini adreçat al videojoc al mateix dia.[1] El 30 de juliol s'anuncia que el videojoc tampoc surt a Europa en la data indicada,[21] el mateix que li va passar al llançament americà pocs dies abans que comencés l'agost.[22][23]

El 8 de juliol de 2013 un document a GenGame.net afirma en un calendari de llançaments que Flipnote Studio 3D sortirà el 2013.[24]

El 19 d'agost de 2013 es dóna a conèixer un comunicat de Nintendo Amèrica al lloc web 3DSview.com que afirma que el videojoc sortirà a finals d'estiu de 2013 a Amèrica del Nord, sense donar dates oficials.[25] Passa el setembre i no hi havia cap més citació vàlida que el lloc web oficial nord-americà de Flipnote Studio, que diu en una notícia sobre el tancament de Flipnote Hatena que Flipnote Studio 3D sortirà el 2013. Aquesta notícia va sortir abans que es donés a conèixer el comunicat de Nintendo of America a mitjans d'agost.[26]

A mitjans d'octubre de 2013, la pàgina web oficial de Flipnote Studio per a Flipnote Hatena retira la data de 2013.[3][4]

L'1 de novembre de 2013 Nintendo va tancar el servei Flipnote Gallery: Friends al Japó. La raó és que els usuaris intercanviaven codis d'amic en fòrums d'internet i els utilitzen per enviar contingut inadequat, incloent fotografies. Flipnote Gallery: World no ha tancat.[8] Recentment, Nintendo va retirar el vídeo d'anunci de Flipnote Studio 3D perquè no funcionava correctament, però a Amèrica, a data de 29 de novembre, es va retirar la demo en vídeo.[27]

El desembre, es va veure que en el lloc web Vandal.es Flipnote Studio 3D hauria de sortir a Europa el 2014.[28] A més, durant principis de març de 2014, al lloc web no oficial de Flipnote Studio 3D a Facebook, surten rumors sobre que podria sortir el març, concretament el dia 12, perquè es complirien 8 mesos del llançament japonès de Flipnote Studio i altres raons.[29]

El 4 d'abril de 2014, es coneix que el videojoc hauria d'haver sortit a Australàsia l'hivern de 2013 i 2014.[2][30] A més, en el lloc web sud-africà de l'aplicació no apareix la secció "Flipnote Gallery: World".[31][32]

Actualitzacions[modifica | modifica el codi]

FS3Dcapturaprincipal.png
Flipnote-Studio-Principal.jpeg
La pantalla principal de la versió japonesa de Flipnote Studio 3D (esquerra). Vegeu que s'accentuen més els modes principals del joc que a la versió de Flipnote Studio (dreta).

Versió 1.2 JP[33] (llançada el 15 de gener de 2014)[9]

 • A la "deformació", es pot escalar respectivament verticalment i horitzontalment.[33]
 • Afegir una funció a "mode de sobreescriptura de les capes", va ser canviat a "ajuntar capes".[33] Es poden moure junts una capa de tres que siguin en el rang seleccionat, que s'estenguin a l'ample de l'operació.
 • Ara és possible utilitzar la "selecció de rang", fins i tot quan s'expandeix una nota prement la icona de la lupa.[33]
 • Tingueu en compte que l'ús de la funció de cambra ara mostra la icona de la càmera a la pàgina utilitzant la funció de cambra a la pantalla de "Edita". Nota de la versió 11.1 anterior, la icona de la càmera està connectada a totes les pàgines.[33]
 • En Flipnote Gallery: World, la pàgina de notes ara pot ser ràpid. Si es prem el botó L per a les notes detallades, es visualitzarà el botó de desplaçament.[33]
 • En Flipnote Gallery: World, es limita la publicació de les notes mitjançant la funció de càmera. Amb això, aquesta funció s'elimina.[34][33]

Versió 1.1 JP[33] (llançada el 25 d'octubre de 2013 al Japó)[9]

 • S'hi afegeix el raspall i el cub de pintura per a la funció de zoom de Flipnote Studio 3D. Abans només es podia utilitzar el llapis i l'esborrany.[35][36][4]
 • Ara també permet no només fer línies rectes, sinó també quadrats i rectangles amb el toc del botó L / R.[37][4][36]
 • Ara es poden guardar les flipnotes de l'usuari en format .JPEG i fins i tot enviar-les al Servei de Publicació d'Imatges de Nintendo 3DS directament des de l'interior de l'aplicació.[38][36][4]
 • En el passat, es pot establir diferents ajustaments 3D i en color per a cada pàgina del seu Flipnote en Flipnote Studio 3D. Ara es pot canviar tant la configuració per a totes les pàgines amb un toc d'un botó.[39][36][4]
 • Una nova capa Mode de superposició s'ha afegit, que ignora l'ordre de les capes, el que significa que alguna cosa dibuixada en aquesta capa apareixerà a la part superior de les 3 capes.[40][36][4]
 • En Flipnote Gallery: World, ara es pot canviar l'ordre de les capes i/o colors de cada capa de qualsevol Flipnote que es triï sense si més no descarregar-la.[41][36][4]
 • Si es prem el botó L s'activa la funció "veure a través" i afegeix la capacitat de mirar al voltar de la pàgina per mostrar a través.[36][4]

Recepció[modifica | modifica el codi]

Descàrregues[modifica | modifica el codi]

El gran èxit, que consistia en lentitut dels serveis per l'excessiu públic que intentava accedir-hi, que no es va preveure quan es va llançar al Japó Flipnote Studio 3D durant els seus primers dies de llançaments és el que va obligar a endarrerir el seu llançament a Amèrica del Nord i a Europa, a data de finals de juliol de 2013.[5]

Controvèrsia[modifica | modifica el codi]

L'1 de novembre de 2013 Nintendo va tancar el servei Flipnote Gallery: Friends al Japó. La raó és que els usuaris, inclosos els menors d'edat, intercanviaven codis d'amic en fòrums d'internet i els utilitzen per enviar contingut inadequat, incloent fotografies. Flipnote Gallery: World no ha tancat.[8]

Anticipació no oficial a favor del llançament[modifica | modifica el codi]

La tranquil·litat de Nintendo sobre el tema de Flipnote Studio 3D anima a diversos fans per crear pàgines a Facebook per discutir rumors i signes d'un anunci oficial de la data de llançament, tal com la pàgina de Flipnote Studio 3D. Encara que la majoria dels llocs són el producte de l'observació de la comunitat, ja que Nintendo no ha discutit Flipnote Studio 3D en els últims dies, molts l'utilitzen com a font de coneixements no oficials relacionats amb el joc.[42] A data de 6 d'abril, la pàgina tenia més de 3400 fans.[43]

Una alternativa no oficial a Flipnote Hatena és Sudomemo.[44] A més, una versió Microsoft Windows de Flipnote Studio 3D pot ser UgoPro 3D. Actualment hi surten molts missatges que intenten explicar per què Flipnote Studio 3D no està cancel·lat.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 «http://www.gonintendo.com/?mode=viewstory&id=206372».
 2. 2,0 2,1 2,2 «Nintendo Games - Flipnote Studio(TM)» (en anglès). nintendo.com.au. [Consulta: 4 d'abril de 2014]. «With the upcoming release of the new Nintendo 3DS application Flipnote Studio 3D this winter (Amb el proper llançament de la nova aplicació de Nintendo 3DS Flipnote Studio 3D aquest hivern) / Flipnote Studio 3D arrives this winter as a free download from Nintendo eShop on Nintendo 3DS. (Flipnote Studio 3D arriba aquest hivern com una descàrrega gratuïta des de la Nintendo eShop de Nintendo 3DS.)»
 3. 3,0 3,1 «Notícia jysobre el tancament de Flipnote Hatena al lloc web de Flipnote Studio» (en anglès). nintendo.com. [Consulta: 20 d'octubre de 2013]. «Flipnote Studio 3D will be a free download from the Nintendo eShop on Nintendo 3DS.»
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 4,7 4,8 «Lloc web oficial nord-americà» (en anglès). nintendo.com. [Consulta: 4 d'octubre de 2013].
 5. 5,0 5,1 5,2 «Flipnote Studio 3D delayed in Europe» (en anglès). Joystiq, 30 de juliol de 2013.
 6. «Facebook».
 7. 7,0 7,1 «http://www.n-europe.com/news-archive/news-new-flipnote-title-for-3ds».
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «Missatge del lloc web japonès de Nintendo». nintendo.co.jp, 1 de novembre de 2013. [Consulta: 2 de novembre de 2013].
 9. 9,0 9,1 9,2 http://www.nintendo.co.jp/3ds/eshop/jkzj/update/index.html
 10. «Crea Flipnotes del lloc web espanyol del videojoc».
 11. «Lloc web espanyol en secció Flipnote Gallery: Amigos».
 12. «Lloc web espanyol en secció Flipnote Gallery: Mundo».
 13. anglèsGAMER2012. «Flipnote Hatena TV 3D 3rd Test Episode.» (en anglès). YouTube, 7 de desembre de 2013. [Consulta: 14 de desembre de 2013].
 14. http://www.reinodocogumelo.com/2011/04/flipnote-studio-tera-volta-no-nintendo.html
 15. «Nintendo Direct Mini 13.3.13 al Regne Unit».
 16. «Nintendo Direct Mini 13.3.13 a Amèrica».
 17. «Nintendo Direct Mini 13.3.13 al Japó».
 18. http://www.reinodocogumelo.com/2013/04/voce-sabia-que-miyamoto-usa-o.html
 19. «http://www.siliconera.com/2013/06/01/flipnote-studio-3d-to-launch-this-august-paid-service-detailed/».
 20. «Abierta la web oficial europea de Flipnote Studio 3D» (en espanyol). nintenderos.com, 26 de juliol de 2013.
 21. «http://www.nintendolife.com/news/2013/07/flipnote_studio_3d_european_release_is_delayed».
 22. «Flipnote Studio 3D for North America is delayed.», 31 de juliol de 2013. [Consulta: 23 de setembre de 2013].
 23. «The release for Flipnote Studio 3D has been changed to TBD in North America» (en anglès). nintendo3dsblog.com, 9 d'agost de 2013. [Consulta: 23 de setembre de 2013].
 24. «Heres an updated list of Nintendo's 2013-2014 lineups for Wii U and 3DS» (en anglès). Gengame.net, 8 de juliol de 2013. [Consulta: 20 de setembre de 2013].
 25. 3DSview. «Flipnote Studio 3D still coming this summer».
 26. «Notícia sobre el tancament de Flipnote Hatena al lloc web de Flipnote Studio» (en anglès). nintendo.com. [Consulta: 22 de setembre de 2013]. «Flipnote Studio 3D arrives in 2013 as a free download from the Nintendo eShop on Nintendo 3DS.»
 27. http://www.nintenderos.com/2013/11/nintendo-elimina-la-demo-en-video-de-flipnote-studio-3d/
 28. «Flipnote Studio 3D eShop - Juego Nintendo 3DS» (en espanyol). Vandal.es. [Consulta: 24 de desembre de 2013].
 29. «Facebook».
 30. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=654808297889686&set=a.507675755936275.1073741829.499697743400743&type=1&stream_ref=10
 31. http://www.nintendo.co.za/Games/Nintendo-3DS-download-software/Flipnote-Studio-3D-763095.html#Flipnote_Gallery__World
 32. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=654469067923609&set=a.507675755936275.1073741829.499697743400743&type=1&stream_ref=10
 33. 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 33,5 33,6 33,7 «"11 Facebook».
 34. https://www.facebook.com/FlipnoteStudio3D/posts/10201992263989627?stream_ref="0
 35. «Facebook».
 36. 36,0 36,1 36,2 36,3 36,4 36,5 36,6 http://www.inside-games.jp/article/2013/11/15/71987.html
 37. «" Facebook».
 38. «Facebook».
 39. «Facebook».
 40. «Facebook».
 41. «Facebook».
 42. «Facebook (FlipnoteStudio3D)» (en anglès). [Consulta: 1 de desembre de 2013].
 43. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=655216511182198&set=a.507675755936275.1073741829.499697743400743&type=1&stream_ref=10
 44. https://www.facebook.com/pages/Flipnote-Hatena-Re-United/215511908652352

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]