Vés al contingut

Google Translate

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webGoogle Translate
URLhttps://translate.google.com, https://translate.google.us, https://translate.google.co.uk, https://translate.google.ca, https://translate.google.co.jp i https://translate.google.co.kr Modifica el valor a Wikidata
Tipuslloc web i machine translation software (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Llenguamúltiples llengües Modifica el valor a Wikidata
PropietariGoogle Modifica el valor a Wikidata
CreadorGoogle Modifica el valor a Wikidata
Desenvolupador webGoogle Modifica el valor a Wikidata
Blog oficialhttps://blog.google/products/translate Modifica el valor a Wikidata

Google Translate (lit.'traductor de Google') és el servei de traducció automàtica de Google, que permet fer traduccions bidireccionals en 133 llengües,[1] inclòs el català. Es poden traduir des de paraules i textos a webs senceres, amb una qualitat de traducció que, tot i que no està exempta d'errors, és notable.[2] Permet afegir un botó al navegador i traduir a l'acte al català (o fins a més de 70 llengües [3]) la pàgina web que s'està veient en àrab, francès, alemany, espanyol, anglès, portuguès, italià, xinès (simplificat i tradicional), holandès, grec, coreà, japonès, rus, hindi, búlgar, croat, txec, danès, finès, noruec, polonès, esperanto, romanès, suec, filipí, hebreu, indonesi, lituà, serbo-croat (alfabet llatí i ciríl·lic), eslovac, eslovè, ucraïnès, vietnamita,... Si alguna traducció no és prou acurada, posant el cursor a sobre del paràgraf traduït, permet suggerir una traducció més correcta per anar millorant amb les aportacions de tots els usuaris les traduccions que fa. I també permet encastar l'eina de traducció en una web en català (o en una altra llengua) de manera que el visitant tingui la possibilitat de veure-la traduïda en una de les llengües anteriors.

El 2022, va incorporar 24 llengües noves, entre els quals hi havia el quítxua, el lingala i el mizo; no ho havia fet d'ençà de l'addició el 2010 d'unes altres 16.[4] El 2024, gràcies a eines desenvolupades amb la intel·ligència artificial com el sistema PaLM2, va afegir al catàleg 110 idiomes més, inclosos l'occità, el bretó, el tibetà, el sicilià, el vènet, el manx i el cantonès. Així mateix, es va anunciar que l'objectiu a llarg termini era disposar de 1.000 idiomes en total.[5]

Referències

[modifica]
  1. McLaughlin, Chris. «Google Translate adds 24 new languages encompassing over 300 million speakers worldwide to its service, grows to 133 languages in total» (en anglès). MassLive.com, 12-05-2022. [Consulta: 6 juny 2022].
  2. «Google Translate Help». Google. [Consulta: 4 juny 2014].[Enllaç no actiu]
  3. Los límites del Traductor Google en español, (en castellà), Diari ABC
  4. «El traductor de Google incorpora 24 llengües més». Diari de la Llengua, 06-06-2022. [Consulta: 6 juny 2022].
  5. Marimon Molas, Sílvia. «El traductor de Google incorpora l'occità entre 110 idiomes nous». Ara, 29-06-2024. [Consulta: 2 juliol 2024].

Enllaços externs

[modifica]