Half-Life: Blue Shift

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Half-Life: Blue Shift
Desenvolupador: Gearbox
Publicador: Valve Corporation
Inici de comercialització: Juny 2001
Gèneres: FPS
Modes: Un jugador
Qualificació: ESRB: Mature 17+
OFLC: MA 15+
PEGI: 16+
Plataformes: PC (Windows)
Format: CD
Dispositius d'entrada: Teclat i ratolí

Half-Life: Blue Shift és la segona expansió del videojoc d'acció en primera persona per ordinador Half-Life, desenvolupat per Gearbox Software i publicat el 12 de juny de 2001. Com les altres expansions de Gearbox, Half-Life: Opposing Forcei Half-Life: Decay, Blue Shift torna a l'escenari i el moment de la història original però amb un personatge jugador diferent: el guàrdia de seguretat de Black Mesa Research Facility, Barney Calhoun. El jugador intenta escapar-se de la invasió alienígena causada per la cascada de ressonàncies i dels esquadrons militars.

Blue Shifttambé s'ha publicat a través de la plataforma de Valve, Steam, i pot ser comprat individualment o en un pack amb altres títols de la saga Half-Life. Un mod remake third-party de Blue Shift per Source està en desenvolupament.

Descripció[modifica | modifica el codi]

Blue-Shift ofereix el "Half-Life High Definition Pack" com una opció a l'hora d'instal·lar-lo. El pack inclou personatges, armes i models en 3D actualitzats, sovint incrementant el nombre de polígons 10 vegades més que els originals de 1998. La versió dels Estats Units és una versió completa individual de Opposing Force, però la versió internacional té el mode multijugador Opposing Force CTF.

Blue Shift va començar com un mode exclusiu de la versió per Sega Dreamcast de Half-Life. Aquesta versió va ser cancel·lada només unes setmanes abans de la publicació (la versió de Half-Life per Sega va ser llançada de forma no oficial per Internet, amb Half-Life i Blue Shift completament jugables). Aleshores Gearbox va publicar el mode Blue Shift com un producte individual; al contrari de Opposing Force, no necessitava el Half-Life original per jugar.

Tot i que els fans de Half-Life estaven ansiosos per continuar la seva estimada saga, molts es van queixar que Blue Shift no tenia ni punt de comparació amb el nombre de característiques noves de l'expansió Opposing Force. El joc ofereix alguns nivells nous i àrees de Black Mesa no vistes anteriorment en una (relativament curta) campanya, però no inclou noves armes o enemics, com feia Opposing Force. A part del High Definition Pack, l'unic contingut nou era un personatge anomenat Dr. Rosenberg, un científic de Black Mesa que té un únic model de personatge i jugava un paper important a la història. Les ressenyes de Blue Shift van ser pobres en comparació amb altres jocs de la saga.

A partir del 24 d'agost de 2005, Blue Shift podia descarregar-se a través de Steam. Qualsevol que tingués una còpia antiga dels packs de plata o d'or de Half-Life o Half-Life 2 podia descarregar-lo de forma gratuïta. El High Definition Pack també està disponible a través de Steam.

Història[modifica | modifica el codi]

Argument[modifica | modifica el codi]

Barney Calhoun, un guàrdia de seguretat de Balck Mesa Research Facility de grau mitjà, és responsable de la preservació d'equipament i materials i el benestar del personal en un sector subterrani de les instal·lacions. En el moment de la cascada de ressonàncies, Calhoun està atrapat en un ascensor que cau en picat amb dos científics. Ell torna en si darrere el buit de l'ascensor i es troba lluitant entre les àrees subterrànies de les instal·lacions per arribar a la superfície i escapar-se. Calhoun rescata alguns científics que s'havien quedat tancats en vagons de tren a l'estació de classificació de Black Mesa. Un dels científics, el Dr. Rosenberg (que també és un personatge a Decay), informa a Calhoun que les instal·lacions senceres estan rodejades de marines del Hazardous Environment Combat Unit que intenten matar a tot el personal de Black Mesa per silenciar el desastre. Rosenberg explica que l'única manera d'escapar-se és utilitzant un antic prototip d'un teletransportador del Complex Lambda, si funciona, i podrien arribar a una entrada de Black Mesa que els Marines han passat per alt.

La resta del joc ocórre en un sector abandonat de la base, construït originalment per investigar la teletransportació (abans de la construcció del complex Lambda). Calhoun, Rosenberg i dos altres científics (Walter Bennet i Simmons) intenten tornar a posar en marxa el prototip teletransportador. Calhoun és breument teletransportat a un camp en ruïnes de recerca humana a Xen. Quan torna, Calhoun és enviat a tornar al seu lloc les bateries del teletransportador, després lluita amb els Marines i els aliens mentre els tres científics es teletransporten fora de les instal·lacions. Calhoun experimenta un petit mal funcionament mentre s'està teletransportant: és ràpidament "enviat" a diferents llocs al voltant de Black Mesa i queda ple d'un líquid verd brillant. Finalment torna sa i estalvi a una remota entrada de les instal·lacions on ell i els tres científics es van escapar en un SUV de Black Mesa.

En diversos punts durant Blue Shift, Calhoun gairebé es troba amb el protagonista de Half-Life, Gordon Freeman: Calhoun es queda tancat per fora de la porta de l'Àrea 3 de Seguretat de les Instal·lacions i veu passar a Feeman pel tram que es dirigeix al sector C (per tant, això confirma que el guàrdia de seguretat que Gordon veu al començament de Half-Life és, de fet, Barney); utilitzant càmeres de vigilància, Calhoun també veu a Freeman anant cap a l'Àrea de Magatzem de l'HEV des de la sala de vigilància; durant la seqüència final de Blue Shift, Calhoun veu a Freeman inconscient, arrossegat pels soldats de HECU cap a una compactadora d'escombraries.

Correlacionar la línia del temps de Blue Shift amb els altres és ben fàcil; comença una mica abans de Half-Life, poc després que comenci el joc, Calhoun veu a Freeman dins un tren durant els crèdits inicials de Half-Life, i acaba abans de l'explosió nuclear que finalment destrueix Black Mesa durant l'epíleg de Opposing Force. Cap al final de Blue Shift, quan Barney està apareixent aleatòriament per diferents llocs abans de teletransportar-se, Gordon Freeman pot ser vist arrossegat pels soldats de HECU, un fet que ocórre a la meitat del primer joc, indicant que Blue Shift s'acaba força abans a la línia del temps de Half-Life.

Blue Shift és el joc més curt de la saga original de Half-Life. Blue Shift també és probablement el més "amoïnador", ja que molts dels esdeveniments tenen lloc a la superfície en el subsegüent immediat del desastre, el jugador veu de primera mà el pànic del personal de Black Mesa que desesperadament fuig de les instal·lacions, cosa que alguns veuen necessari. És interessant comentar que a part de la versió de PlayStation 2-només Decay, Blue Shift és probablement l'únic joc de Half-Life amb un "final feliç". Al final de Half-Life, Gordon Freeman és reclutat pel misteriós G-Man i Adrian Shephard de Opposing Force és detingut indefinidament per la mateixa persona per garantir el seu silenci. Tot i així, a Blue Shift, Barney i els seus tres companys científics s'escapen de Black Mesa i de G-Man, del qual probablement els considera, potser per orgull o molèstia, massa insignificants per observar-los atentament o destruir-los.

Capítols[modifica | modifica el codi]

 • Introducció (Living Quarters Outbound): Calhoun agafa el tram desde la superfície fins a l'interior de les instal·lacions de Black Mesa Research Facility. Al llarg del camí molts nous detalls sobre Black Mesa són revelats; Calhoun passa una bugaderia i molts punts de venda de menjar ràpid, suggerint que les instal·lacions són del tot autosuficients i envoltades de centres de serveis. També li passa pel costat Gordon Freeman en un altre tram, paral·lelament del joc original.
 • Inseguretat (Insecurity): Calhoun visita l'oficina principal, incloent un camp de tir i una sala de vigilància on és possible veure a Gordon Freeman una altra vegada. Llavors és enviat a ajudar dos científics amb un ascensor, al llarg del camí, és testimoni de molts incidents presagiant la cascada de ressonàncies, com ara un científic incapaç d'accedir als seus fitxers guardats al servidor i dos científics intentant en va reparar un supercomputador. També veu a G-Man passant en un tren. Barney puja i repara l'ascensor just abans que ocorri la cascada de ressonàncies; el cable de l'ascensor es trenca amv Calhoun, i els dos científics dins, i els envia caient en picat pel forat de l'ascensor mentre el caos regna al seu voltant.
 • El deure ens crida(Duty Calls): Calhoun torna en si, a sota de tot del forat de l'ascensor, veient un Houndeye que es menja el cos d'un guàrdia de seguretat. Els dos científics a l'ascensor estan morts i, per tant, Calhoun surt a través de les àrees de residus industrials de Black Mesa per intentar trobar ajuda. Al llarg del camí arriba a comprendre del tot la magnitud del desastre, i veu dos marines tirant cadàvers en un conducte de claveguera, per tant que les forces militars intenten silenciar el desastre en lloc d'evacuar el personal supervivent. (Aquesta escena també conté una referència a l'expansió prèvia Opposing Force, quan un dels marines es queixava que "Com que l'equip d'en Shephard no ho fa, nosaltres hem de fer la feina bruta".
 • Càrrega de presos(Captive Freight): Calhoun arriba a la superfície i es troba el HECU. Aconsegueix guanyar-los i es troba un home anomenat Dr. Rosenberg, el qual ha ingeniat un pla per escapar-se que depèn d'un prototip de tecnolgia de teletransportació.
 • Punt central (Focal Point): Rosenberg i Calhoun arriben a una antiga part de Black Mesa on un abandonat sistema de teletransportació està tornant a ser muntat per científics. Per què el teletransportador sigui totalment operatiu, Calhoun ha de viatjar a Xen i activar un dispositiu que permet que Rosenberg localitzi el punt de sortida del teletransportador. El nivell d'aquest sector té un aspecte notablement més antic que la resta de Black Mesa, incloent els antics carregadors HEV i les estacions de primers auxilis.
 • Lluita pel poder (Power Struggle): El teletransportador ha consumit el seu dipòsit d'energia per transportar a Calhoun a través de Xen. Calhoun és enviat a baix, en un nivell d'instal·lacions d'energia, troba les bateries i les recarrega. Calhoun lluita contra un grup de marines de HECU i aliens abans d'arribar als generadors d'energia.
 • Salt de fe (A Leap of Faith): Calhoun ajuda a operar les parts més simples del teletransportador per fer passar a tots els científics a través de l'aparell. Ell, per poc, s'escapa dels marines abans de teletransportar-se.
 • Conclusió (Deliverance): Els altres científics són teletransportats a un lloc segur fora de Black Mesa amb uns quants cotxes al voltant. Calhoun també hi arriba, però algun tipus de descàrrega l'ha afectat. Calhoun és teletransportat a diversos llocs de Black Mesa i Xen. Veu a Freeman sent arrossegat pels marines cap a la compactadora d'escombraries (el capítol "Captura" a Half-Life) abans de ser teletransportat amb els científics una altra vegada i escapar-se de les instal·lacions.

Blue Shift: Unlocked[modifica | modifica el codi]

Al principi,Blue Shift no estava disponible en Steam, com Half-Life i Opposing Force. L'agost de 2005, el Half-Life Improvement Team va llançar un mod amb la versió de Blue Shift a Steam, permetent al jugador jugar-hi com si fos un mod complet per HL1 en lloc de la seva pròpia versió individual. Això va fer que es poguessin afegir noves característiques del motor GoldSrc, com textures detallades. Gairebé immediatament després, Valve va fer Blue Shift completament disponible a través de Steam, però utilitzava el seu motor original, i va patir molts bugs que ja es trobaven en la versió original. Pocs mesos després, el projecte de la versió Steam va ser actualitzat, amb el nom de Blue Shift: Unlocked.

Banda Sonora[modifica | modifica el codi]

Veure Opposing Force.

Trivia[modifica | modifica el codi]

 • Al joc original, Freeman era convidat a una cervesa moltes vegades pels "Barneys", i a Half-Life 2 la introducció de Barney començava amb "Sobre aquella cervesa que et devia…". A Half-Life 2: Episode One és revelat que Gordon i Barney eren amics abans dels esdeveniments del joc original. Alyx Vance es refereix a la història explicada a Black Mesa que deia que Barney i Gordon feien curses als conductes d'aire acondicionat per obrir l'oficina del Dr. Kleiner.
 • Otis, el guàrdia de seguretat gras introduït a Opposing Force, apareix només una vegada a Blue Shift: primer a la cantina de Black Mesa, a la introducció, al camp de tir gaudint d'un dònut, i després com un cos mort eliminat per dos soldats.
 • Blue Shift té la seva pròpia versió del tutorial d'entrenament Hazard Course, adequadament adeptat al personal de seguretat. En lloc de Gina Cross, un guàrdia de seguretat identificat al manual d'instruccions com Miller ens serveix de guia hologràfic.
 • Els guàrdies de seguretat de Black Mesa no tenen accés al vestit HEV portat per Freeman, tampoc al PCV portat per Adrian Shephard; en lloc d'aquests, ells utilitzen una armilla anti-bales i un casc. Ja que Calhoun és capaç de sobreviure un viatge a Xen, vol dir que Xen té una atmosfera semblant a la de la Terra. Una prova remota pot ser trobada a Opposing Force; quan el jugador activa el foc alternatiu del Displacer per teletransportar-se a Xen, a vegades es trobarà un científic que no porta el vestit HEV, el qual s'alegra molt de veure a Shephard.
 • L'examinació dels arxius de logotips inclosos al joc revela que Half-Life: Blue Shift originalment havia de dir-se Half-Life: Guard Duty (vegeu els arxius Logo320.spr i Logo 640.spr en particular).

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]