Indiana Jones i el temple maleït

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Indiana Jones and the Temple of Doom)
Infotaula de pel·lículaIndiana Jones i el temple maleït
Indiana Jones and the Temple of Doom Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSteven Spielberg Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRobert Watts Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióElliot Scott Modifica el valor a Wikidata
GuióWillard Huyck, Gloria Katz i George Lucas Modifica el valor a Wikidata
MúsicaJohn Williams Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDouglas Slocombe Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMichael Kahn Modifica el valor a Wikidata
VestuariAnthony Powell Modifica el valor a Wikidata
ProductoraLucasfilm i Paramount Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures, Mokép, United International Pictures, Netflix i Xfinity Streampix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena23 maig 1984 Modifica el valor a Wikidata
Durada114 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeCalifòrnia, Florida i Arizona Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost28.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació333.100.000 $ (mundial)
179.870.271 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'acció, cinema d'aventures i pel·lícula de recerca del tresor Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Temaesclavitud Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióÍndia i Shanghai Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientació1935 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc weblucasfilm.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0087469 Filmaffinity: 472271 Allocine: 638 Rottentomatoes: m/indiana_jones_and_the_temple_of_doom Letterboxd: indiana-jones-and-the-temple-of-doom Mojo: indianajonesandthetempleofdoom Allmovie: v24755 TCM: 79206 Metacritic: movie/indiana-jones-and-the-temple-of-doom TV.com: movies/indiana-jones-and-the-temple-of-doom AFI: 58267251 TMDB.org: 87 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Indiana Jones Modifica el valor a Wikidata

Indiana Jones i el temple maleït (títol original en anglès Indiana Jones and the Temple of Doom)[1] és una pel·lícula de Steven Spielberg estrenada el 1984, protagonitzada per l'actor Harrison Ford. És la segona part de la sèrie de quatre pel·lícules centrades sobre el personatge d'Indiana Jones. Aquesta pel·lícula ha estat doblada al català.

Argument[modifica]

Xangai, Àsia 1935.

Indiana Jones desembarca al bar d'un gàngster xinès, Lao Che, per recuperar un diamant de les cendres de Nurhaci, un emperador xinès. Però l'intercanvi se’n va en orris i Indy, portant amb ell Willie Scott, una directora de revista, aconsegueix anar-se de la Xina amb l'ajuda de Mitja Lluna, un petit noi d'11 anys, a bord d'un avió.

Però l'avió pertany a Lao Che i els pilots, després d'haver buidat les reserves, salten en paracaigudes. Usant un vaixell de salvament per esmorteir la seva caiguda, Indy, Willie i Mitja Lluna arriben a fugir.

S'assabenten que són a l'Índia i arriben a un poble. Allà se'ls demana d'anar a buscar una pedra màgica que ha estat amagada pels Thugs. Comença llavors una aventura fosca i aterridora...[2]

Repartiment[modifica]

Comentaris[modifica]

Aquesta pel·lícula és la menys estimada de la sèrie per Spielberg. El seu univers negre és inspirat per George Lucas, per a qui el segon episodi d'una trilogia és sempre el més fosc. Steven Spielberg no perdria amb tot el temps, ja que hi va trobar la seva dona, Kate Capshaw.

Per a aquesta pel·lícula va ser creada la classificació americana PG-13 (Desaconsellat als menors de 13 anys) per la MPAA. Sobretot per un cor palpitant arrencat d'un pit i perquè l'heroi pega un cop de puny a un jove noi.

En el començament de la pel·lícula, Indiana Jones surt amb estrèpit del club Obi-Wan, anomenat així en referència a la pel·lícula La Guerra de les Galàxies.

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

  • Encara que sigui la segona pel·lícula de la sèrie, l'acció té lloc el 1935, o sigui abans de les de les altres pel·lícules. A la recerca de l'arca perduda té lloc el 1936, Indiana Jones i l'última croada el 1938 i Indiana Jones i el regne de la calavera de cristall el 1957.
  • El títol original era Indiana Jones i el temple de la mort. Ha estat canviat perquè s'assemblava massa a un fosc presagi.
  • Els guionistes no van obtenir permís per rodar a l'Índia. El govern indi temia que el contingut de la pel·lícula no reflectís veritablement la cultura del país.
  • El lloc principal del rodatge va ser la ciutat de Kandy a Sri Lanka prop d'un indret on una societat d'enginyeria britànica estava construint una presa. L'equip de rodatge li va demanar ajuda per a la construcció del pont penjant sobre la gorja.
  • Les escenes del pont han estat filmades a tres continents diferents. Les del pont mateix i aquella on Indy el talla amb el seu matxet han estat rodades a Sri Lanka. Aquella on es veu el pont caure amb 14 persones (14 maniquins) ha estat filmada als Elstree Studios de Londres. Finalment, aquella on es veuen els caimans ha estat rodada a Florida.
  • L'avió utilitzat per Indy per deixar Shanghai és un Ford Trimotor 5-AT-B, construït el 1929.
  • Steven Spielberg havia pensat a contractar Karen Allen pel seu paper de Marion Ravenwood però ell i George Lucas van jutjar que calia una altra dona per a Indy.
  • Sharon Stone va ser temptada abans de Kate Capshaw per al paper de Willie.
  • Una crida havia estat llançada a les escoles elementals per tal de trobar un jove actor asiàtic. Jonathan Ke Quan va arribar per acompanyar el seu germà a les proves càsting però va atreure l'atenció del director del casting, ja que havia passat tota l'audició dient-li al seu germà el que calia fer i el que no.
  • La jaqueta que porta Indy a la cambra del palau és una jaqueta Han Solo que havia estat fabricada per a La Guerra de les Galàxies.
  • Els rat-penat vampirs que apareixen a la pel·lícula són frugívors. Els verdaders rat-penat vampirs són molt més petits i només viuen a Amèrica del Sud.
  • Per al rodatge de l'escena de la carrera a la mina, els enginyers de so han gravat els sorolls dins de l'atracció Big Thunder Mountain de Disneyland.[3]
  • A Xangai, el club on es troba Indy es diu Obi Wan, que és un dels nombrosos paral·lels amb La Guerra de les Galàxies a les pel·lícules d'Indiana Jones

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Títol en català a Ésadir.cat
  2. «Indiana Jones and the temple of doom». The New York Times.
  3. (anglès) The Imagineers, Disneyland: Any Imagineer's-Eye Torre (Imagineers), pàg. 38

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Indiana Jones i el temple maleït