Jocs esportius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Sota el nom genèric de jocs esportius s'entén aquelles competicions esportives, aplegades en un mateix període i en un mateix lloc on es competeix en gran nombre d'esports.

Història[modifica]

És raonablement cert pensar que les primeres competicions esportives organitzades a la història tingueren lloc a l'antiga Grècia, sobre el 1500 aC L'any 776 aC es començaren a disputar els Jocs Olímpics de l'antigor a Olímpia, els més importants de l'antiguitat. També, però, s'organitzaren altres manifestacions esportives com els Jocs Pitis a Delfos, els Jocs Nemeus a Nemea i els Jocs Ístmics a Corint. Més tard, jocs similars es disputaren a prop de 150 ciutats de l'Imperi Romà com ara Roma, Nàpols, Odessus, Antioquia i Alexandria. Els jocs olímpics, que es disputaven cada 4 anys, foren suprimits per l'emperador romà Teodosi I el 393 dC

El 1887, el baró Pierre de Coubertin va concebre la idea de celebrar de nou els Jocs Olímpics. Amb el seu impuls, els primers jocs esportius moderns es disputaren a Atenes el 1896. Aquest tipus de competició multi-esportiva tingué un gran èxit i ben aviat es començaren a disputar competicions similars.

Els primers jocs organitzats que van incloure esports d'hivern foren els Jocs Nòrdics, disputats entre les nacions escandinaves el 1901. Aquesta competició es mantingué fins a l'any 1926, tot just creats els Jocs Olímpics d'Hivern del 1924. A partir dels anys vint, molts tipus de jocs esportius foren creats, sovint per a determinats grups d'atletes en lloc de la universalitat que representaven els Jocs Olímpics. Els soviètics organitzaren l'espartaquíada el 1920, una versió comunista alternativa als olímpics, i el 1923 es disputarà la University Olympia a Itàlia, precursora de l'actual Universiada.

Des d'aleshores i fins a l'actualitat s'han creat moltes competicions d'aquest tipus, bé de tipus regional, com els Jocs Asiàtics o els Jocs Panamericans, bé per a determinats grups de gent com els Jocs Mundials de Policies i Bombers o els Jocs de Gais i Lesbianes, entre d'altres.

Els Jocs Olímpics, segueixen essent, malgrat tot, la més important manifestació esportiva arreu del món, malgrat que la resta de jocs esportius creats tenen la seva rellevància dins dels seu àmbit d'actuació.

Una possible classificació dels més importants jocs esportius és la següent:

Jocs esportius de l'antiguitat[modifica]

Jocs regionals o continentals[modifica]

Jocs de nacions amb determinats vincles afectius[modifica]

Jocs per a diverses comunitats de persones[modifica]

Altres Jocs esportius[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Jocs esportius