Josep Maixenchs i Agustí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Maixenchs i Agustí
Biografia
Naixement18 novembre 1943 Modifica el valor a Wikidata
Terrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 maig 2018 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona
Universitat de Valladolid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari, historiador, historiador de l'art, catedràtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm2540818 Modifica el valor a Wikidata

Josep Maixenchs i Agustí (Terrassa, 18 de novembre de 1943 - 10 de maig de 2018)[1] fou un cineasta català i fundador de l'ESCAC.

Es llicencià en Història de l'Art a la Universitat de Barcelona. Posteriorment es diplomà en Estètica i Història de la Cinematografia a la Universitat de Valladolid i en Semiologia de la Imatge Audiovisual al Centre Internacional de les Arts Escèniques i de la Comunicació Social de Roma.

El 1994 va fundar l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), adscrita a la Universitat de Barcelona, de la qual fou director, i es dedicà a difondre el cinema per mitjà de la docència i la participació en diversos festivals. Arran de la seva producció del llargmetratge Andrea (1996), dirigit per Hermann Bonnín i Sergi Casamitjana va crear la productora Escándalo Films,[2] lligada a l'ESCAC per a fer de pont entre acadèmics i professionals del cinema. Amb aquesta productora vs produir i dirigir nombrosos curtmetratges.

El 2002 va rebre el Premi Homenot; el 2005 el premi González Sinde de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya; el 2009 va rebre el premi Prisma d'Honor de l'Associació Espanyola d'Autors d'Obres Fotogràfiques Cinematogràfiques. El 2010 va rebre el premi Maria Honorífica del Festival Internacional de Cinema de Catalunya - Sitges en reconeixement a la seva carrera. El 2012 va rebre la Medalla d'Honor de la ciutat de Terrassa i la Creu de Sant Jordi per la seva aportació al cinema i a la difusió de la ciutat arreu del món. També era membre d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català.[3]

El 25 de juliol de 2014, el plenari del Consell Municipal de Barcelona aprova la seva distinció amb la Medalla d'Or al mèrit cultural.[4]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]