Fundació Blanquerna

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFundació Blanquerna
Dades
Tipus fundació
Forma jurídica fundació
Història
Creació 1948
Organització i govern
Seu 
Altres dades

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

Blanquerna - Universitat Ramon Llull[1] és una comunitat universitària i professional singular, sense ànim de lucre i cofundadora de la Universitat Ramon Llull, la primera universitat privada de Catalunya de la qual forma part juntament amb ESADE, IQS, La Salle, Fundació Pere Tarrés, Facultat de Filosofia, Observatori de l'Ebre, Fundació Vidal i Barraquer, Institut Borja de Bioètica, Turisme Sant Ignasi i ESDI.

La seva vocació de servei públic l'ha dut a aproximar-se a un conjunt d'empreses d'economia social, el grup cooperatiu CLADE.[2] Aquesta dimensió social exclou el lucre de la seva activitat, la qual cosa permet invertir els recursos generats en la millora constant de la qualitat docent, en l'impuls de la recerca i en l'ajut als estudiants amb més necessitats.

Facultats[modifica]

De la primera escola de Magisteri, fundada en plena dictadura per contribuir a la renovació pedagògica del nostre país, n'han sorgit les actuals facultats universitàries, totes elles ubicades en zones emblemàtiques de Barcelona i configurant un nou concepte de campus urbà.

  • Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport: grau en Psicologia, grau en Logopèdia, grau en Educació Infantil, grau en Educació Primària, grau en Gestió Esportiva, doble grau en Psicologia i Logopèdia, i grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • Facultat de Ciències de la Salut: grau d'Infermeria, grau en Fisioteràpia, grau en Nutrició Humana i Dietètica, i grau en Farmàcia.
  • Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals: grau en Comunicació Audiovisual, grau en Periodisme i Comunicació Coporativa, grau en Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting, grau en Digital Media, grau en Relacions Internacionals, grau en Global Communication Management, i doble títol en Periodisme i Comunicació Corporativa i en Relacions Internacionals.

Història[3][modifica]

Té els seus orígens l'any 1948 quan el Bisbat de Barcelona erigeix l'Escola Normal de Mestres, en col·laboració amb diverses institucions i congregacions religioses. Posteriorment, pren el nom de Blanquerna, l'obra pedagògica de Ramon Llull (1971), i s'hi incorporen les Escoles de Magisteri de Sant Joan Bosco de la Salle de Cambrils i de Sant Joan Bosco de Sentmenat (1972).

El 1990 s'inaugura l'edifici del carrer Cister nova seu de l'Escola Universitària de Mestres i de la seva Formació Permanent. Un any més tard, es produeix l'inici de les llicenciatures de Psicologia i Pedagogia. El 1992 es crea l'Escola Universitària d'Infermeria i Fisioteràpia i dos anys més tard la Facultat de Ciències de la Comunicació. El 1997 s'inaugura la Torre de La Tamarita, seu de la Fundació Blanquerna i de la Càtedra Ramon Llull. L'any 2000 l'Escola Universitària d'Infermeria i Fisioteràpia canvia la seva seu al carrer Padilla. El 2001 es produeix l'inici de la llicenciatura de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, i es canvia el nom: Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport. El 2002 s'inicia la diplomatura de Nutrició Humana i Dietètica, torna a haver-hi un canvi de nom, en aquest cas: Escola Universitària d'Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició.

Nous inicis segueixen el 2008 amb la incorporació dels Graus de Periodisme, Cinema i TV, i Publicitat i Relacions Públiques. Un any més tard l'Escola Universitària d’Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició es converteix en la Facultat de Ciències de la Salut. A més a més s'inicien els Graus d'Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició Humana i Dietètica, Psicologia, Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, Educació Infantil i Educació Primària. L'any 2011 el Grau en Logopèdia i el 2012 el Grau en Relacions Internacionals a la Facultat de Ciències de la Comunicació. Aquest mateix any el govern de la Generalitat de Catalunya atorga la Creu de Sant Jordi a Blanquerna - URL en reconeixement a la "seva aportació a la comunitat educativa a partir de la fidelitat a uns valors humanistes, a un estil de mestratge i a la vocació de servei públic des de la iniciativa social".

En l'any 2014 la Facultat de Ciències de la Comunicació ha passat a denominar-se Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals. D'altra banda s'ha iniciat el Grau en Farmàcia a la Facultat de Ciències de la Salut i l'IQS.

En 2018, es va iniciar el Grau en Global Communication Management: aquest nou grau te com a objectiu incorporar al mercat alumnes preparats i experts en l'ambit de la comunicació global, debut a la globalització del nou món en el qual vivim. El pla d’estudis incorpora la comunicació corporativa axil com les relacions públiques, les asignatures d'empresa i màrqueting, noves tecnologies, humanitats, ciències socials, i per últim, els idiomes més internacionals (anglès, xinès, francès, àrab i castellà). Totes les assignatures del grau s’imparteixen en anglès, per tant es requereix que els alumnes tinguin coneixement previ de la llengua per facilitar el seu aprenentatge durant el grau, que té una durada d'un total de quatre anys.

Valors promoguts per Blanquerna[modifica]

Blanquerna es denomina a si misma com "una comunitat universitària plural" [1], amb una sèrie de pilars basats no només en certs valors, sinó que també en una visió específica així com una missió. La missió de Blanquerna té com a base els valors de l'humanisme cristià, a través del qual es pretén ajudar a l'altre a través de l'educació integral. És així com s'arribaria a la missió: aconseguir que els alumnes de Blanquerna es converteixin en professionals, no només competents, també ètics i compromesos a promoure la justícia i el bé comú. A través del seu pla d'estudis i les seves accions, Blanquerna combina una sèrie de valors: quality, persona, creativitat, compromís cívic, professionaliteit i servei, i arrelament i obertura al món.[2]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]