Fundació Blanquerna

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFundació Blanquerna
Dades
Tipus fundació
Forma jurídica fundació
Forma jurídica
Creació 1948
Organització i govern
Seu 
Altres dades

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

Blanquerna - Universitat Ramon Llull[1] és una comunitat universitària i professional singular, sense ànim de lucre i cofundadora de la Universitat Ramon Llull, la primera universitat privada de Catalunya de la qual forma part juntament amb ESADE, IQS, La Salle, Fundació Pere Tarrés, Facultat de Filosofia, Observatori de l'Ebre, Fundació Vidal i Barraquer, Institut Borja de Bioètica, Turisme Sant Ignasi i ESDI.

La seva vocació de servei públic l'ha dut a aproximar-se a un conjunt d'empreses d'economia social, el grup cooperatiu CLADE.[2] Aquesta dimensió social exclou el lucre de la seva activitat, la qual cosa permet invertir els recursos generats en la millora constant de la qualitat docent, en l'impuls de la recerca i en l'ajut als estudiants amb més necessitats.

Facultats[modifica]

De la primera escola de Magisteri, fundada en plena dictadura per contribuir a la renovació pedagògica del nostre país, n'han sorgit les actuals facultats universitàries, totes elles ubicades en zones emblemàtiques de Barcelona i configurant un nou concepte de campus urbà.

  • Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport
  • Facultat de Ciències de la Salut
  • Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals

Història[3][modifica]

Té els seus orígens l'any 1948 quan el Bisbat de Barcelona erigeix l'Escola Normal de Mestres, en col·laboració amb diverses institucions i congregacions religioses. Posteriorment, pren el nom de Blanquerna, l'obra pedagògica de Ramon Llull (1971), i s'hi incorporen les Escoles de Magisteri de Sant Joan Bosco de la Salle de Cambrils i de Sant Joan Bosco de Sentmenat (1972).

El 1990 s'inaugura l'edifici del carrer Cister nova seu de l'Escola Universitària de Mestres i de la seva Formació Permanent. Un any més tard, es produeix l'inici de les llicenciatures de Psicologia i Pedagogia. El 1992 es crea l'Escola Universitària d'Infermeria i Fisioteràpia i dos anys més tard la Facultat de Ciències de la Comunicació. El 1997 s'inaugura la Torre de La Tamarita, seu de la Fundació Blanquerna i de la Càtedra Ramon Llull. L'any 2000 l'Escola Universitària d'Infermeria i Fisioteràpia canvia la seva seu al carrer Padilla. El 2001 es produeix l'inici de la llicenciatura de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, i es canvia el nom: Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport. El 2002 s'inicia la diplomatura de Nutrició Humana i Dietètica, torna a haver-hi un canvi de nom, en aquest cas: Escola Universitària d'Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició.

Nous inicis segueixen el 2008 amb la incorporació dels Graus de Periodisme, Cinema i TV, i Publicitat i Relacions Públiques. Un any més tard l'Escola Universitària d’Infermeria, Fisioteràpia i Nutrició es converteix en la Facultat de Ciències de la Salut. A més a més s'inicien els Graus d'Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició Humana i Dietètica, Psicologia, Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, Educació Infantil i Educació Primària. L'any 2011 el Grau en Logopèdia i el 2012 el Grau en Relacions Internacionals a la Facultat de Ciències de la Comunicació. Aquest mateix any el govern de la Generalitat de Catalunya atorga la Creu de Sant Jordi a Blanquerna - URL en reconeixement a la "seva aportació a la comunitat educativa a partir de la fidelitat a uns valors humanistes, a un estil de mestratge i a la vocació de servei públic des de la iniciativa social".

En l'any 2014 la Facultat de Ciències de la Comunicació ha passat a denominar-se Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals. D'altra banda s'ha iniciat el Grau en Farmàcia a la Facultat de Ciències de la Salut i l'IQS.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]