Francesc Granell i Trias

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaFrancesc Granell i Trias
Dr. Francesc Granell.jpg
Nom original(ca) Francesc Granell Trías modifica
Biografia
Naixement7 de maig de 1944
Barcelona
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona modifica
Activitat
OcupacióCatedràtic
OcupadorUniversitat Autònoma de Barcelona
Universitat de Sevilla
Universitat de Barcelona modifica
Premis

Francesc Granell i Trias (Barcelona, 1944) és un economista i advocat català.

Biografia[modifica]

Formació[modifica]

Estudià als Escolapis, on va obtenir el seu primer premi escolar durant el Congrés Eucarístic Internacional de 1952, i després a l'Institut Jaime Balmes. Durant aquesta etapa va tenir com a tutor de batxillerat Lluís Maria Xirinacs i Guillem Díaz-Plaja i Contestí. Es va llicenciar en dret i en ciències polítiques, econòmiques i comercials a la Universitat de Barcelona amb premi de fi de carrera. Durant la seva etapa universitària fou delegat d'informació a Dret i amb Eduardo Mendoza participà en la fundació del SDEUB en la Caputxinada (1966).

Doctorat en economia amb una tesi sobre empreses multinacionals, amplià estudis a l'Institut Universitari d'Estudis Europeus de Ginebra sota la tutela de Denis de Rougemont, a la Harvard/Tufts Fletcher School of Law and Diplomacy sota la direcció de Leo Gross i a l'International Marketing Institute de Cambridge. El 1970 va fer una estada de formació a la Comissió de Comunitats Europees a Brussel·les a proposta de l'ambaixador espanyol Alberto Ullastres Calvo.

Trajectòria professional[modifica]

El 1966 va començar a treballar un temps en una empresa com a analista de mercat i finalment fou contractat com a economista de l'àrea de comerç exterior de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona. Poc després farà una estada a la Cambra de Milà amb Narcís Serra i Serra. Des de 1968 a 1980 va treballar per al Centre de Comerç Internacional UNCTAD/GATT i pel Centre d'Estudis d'Economia Internacional (CEDEIN) de la Cambra de Comerç, entre d'altres. El 1971 fou professor ajudant a la Universitat de Barcelona, el 1981 professor a la Universitat de Sevilla i des del 1985 catedràtic d'organització econòmica internacional de la Universitat de Barcelona. Des del 1995 és membre de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres.

Durant la Generalitat Provisional (1978-1979) fou director general de promoció comercial, i el 1981 fou Comissari General de l'Exposició Catalunya Avui organitzada per la Generalitat de Catalunya a la casa de la UNESCO a París. També fou comissari de diverses exposicions organitzades per Casals Catalans i l'Institut Català de Cooperació Iberoamericana a Torí, Caracas, Mèxic, Tòquio i Las Palmas. Alhora, fou el creador del Servei d'Assessorament i Promoció d'Exportacions (SAPEX), precursor del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) i amb el qual organitzà un catàleg d'exportadors catalans i de fires catalanes.

El conseller Francesc Sanuy Gistau el nomenà director general de comerç i turisme; formà part de l'equip de la candidatura de Barcelona a organitzar els Jocs Olímpics d'Estiu de 1992 i ajudà a impulsar organismes com el Patronat Català Pro Europa, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, l'Institut Català de la Vinya i el Vi i el CIRIT.

El 1986 fou requerit pel ministre d'economia i antic professor seu, Ernest Lluch, per a ser candidat a representar Espanya dins la Comissió Europea. El 1988 formà part de l'executiu de Jacques Delors com a membre de l'equip de cooperació i ajuda humanitària dirigit per Manuel Marín González. De 1989 a 2002 cooperarà en la Direcció General de Desenvolupament i serà responsable de les relacions amb el Programa Mundial d'Aliments i amb el Fons Internacional de Desenvolupament Agrari. També fou director per a l'accés de Finlàndia a la UE (1993-1994) i ha desenvolupat tasques de col·laboració amb diversos organismes internacionals.

Actualment és Director General Honorari de la Comissió Europea i des de 2010 professor de la Universitat d'Andorra per a la direcció de tesis doctorals. El 2014 va ser distingit col·legiat de mèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya i el 2012 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi.

Obres[modifica]

  • Veinte años de España en la Integración Europea (coord.). Barcelona : Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras, 2006.
  • La coopération au développement de la Communauté Européenne. 2ème édition. Bruxelles : Université de Bruxelles, 2005.
  • Catalunya dins la Unió Europea (dir.). Barcelona : Edicions 62, 2002.
  • La exportación y los mercados internacionales. 5ª ed. Barcelona : Ed. Hispano Europea, 1989.
  • Política Comercial y Comercio Exterior de España Barcelona : Ed. Orbis, 1986.
  • Export Promotion by Private Sector Organisations Geneva : International Trade Centre UNCTAD/GATT, 1971.

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Mariano Ganduxer Relats
Medalla RACEF.jpg
Acadèmic de la RACEF
Medalla 26

1995-
Succeït per:
en el càrrec