Kieserita

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Kieserita
Kieseriet (Kieserite).jpg
Classificació
Categoria sulfats
Fórmula química MgSO4 · H2O
Nickel-Strunz 07.CB.05
Dana 29.6.2.1
Heys 25.3.1
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Hàbit cristal·lí massiu, granular
Simetria 2/m
Color blanc, groguenc, incolora
Exfoliació perfecta en {110} i {111}
Fractura desigual
Tenacitat fràgil
Duresa 3,5
Lluïssor vítria
Ratlla blanca
Diafanitat transparent a translúcida
Gravetat específica 2,57
Densitat 2,57
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1.520 nβ = 1.533 nγ = 1.584
Referències [1]
Modifica dades a Wikidata

La kieserita és un mineral descobert l'any 1861 de la classe dels sulfats, que rep el seu nom de Dietrich Georg Kieser (1779-1862). Pertany i dóna nom al grup kieserita de minerals.[2]

Característiques[modifica | modifica el codi]

La kieserita és un sulfat hidratat de magnesi. Cristal·litza en el sistema monoclínic i es presenta massiva o en agregats granulars, incolora o de color blanc o groguenc. En contacte amb l'aire humit la kieserita s'hidrata i es recobreix d'una crosta blanca d'epsomita. Escalfat per sobre dels 200 °C perd la molècula d'aigua que conté. És fusible al bufador. La seva duresa és de 3,5 a l'escala de Mohs.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kieserita pertany a "07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana" juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleita, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, calcantita, jôkokuita, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeita, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseita, nickelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mallardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, meta-alunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, rhomboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiita i meridianiïta.

Formació[modifica | modifica el codi]

La kieserita té el seu origen en dipòsits de sal trobats a Alemanya. Aquests dipòsits es van formar fa 230 milions d'anys, quan grans àrees d'Alemanya van ser cobertes per aigua de mar. Durant la formació de Zechstein, un període amb un clima calent i sec, l'aigua de llacunes d'aigua salada que va ser aïllada de l'oceà per barres superficials es va evaporar i la sal va cristal·litzar. Amb el procés d'evaporació, els carbonats (pedra de calç i dolomita) i els sulfats (guix i anhídrids) van sedimentar primer, seguit per la sal roca (NaCl).

Finalment, el potassi i el magnesi de les sals es van cristal·litzar i dipositar. Aquest procés va ocórrer contínuament per diverses afluències d'aigua salada, formant diversos dipòsits de sal. Més tard, van ser coberts per gruixudes capes d'argila, que van protegir els dipòsits del desgast per l'acció atmosfèrica.

A principis de 2005, la Mars Express va descobrir evidències de kieserita al Valles Marineris (el canó més gran de Mart), juntament amb guix i d'altres sulfats polihidratats, una evidència directa del passat aquós de Mart.[3]

Grup kieserita[modifica | modifica el codi]

El grup kiserita està format per sis espècies:[2]

Espècie Fórmula
Cobaltkieserita CoSO4 · H2O
Dwornikita (Ni,Fe)SO4 · H2O
Gunningita ZnSO4 · H2O
Kieserita MgSO4 · H2O
Szmikita MnSO4 · H2O
Szomolnokita FeSO4 · H2O

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Kieserite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 setembre 2014].
  2. 2,0 2,1 «Kieserite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 setembre 2014].
  3. «Pathways to form Kieserite from epsomite at mid to low temperatures, with relevande to Mars» (en anglès). Washington University in St. Louis. [Consulta: 7 setembre 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kieserita Modifica l'enllaç a Wikidata