Calcantita

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de mineralCalcantita
ChalcanthitefranceII.jpg
Calcantita amb guix, mina Canaveille, Pirineus orientals francesos
Fórmula química CuSO4·5H2O
Localitat tipus Chuquicamata
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 07.CB.20
Nickel-Strunz 9a ed. 7.CB.20
Nickel-Strunz 8a ed. VI/C.04
Dana 29.6.7.1
Propietats
Sistema cristal·lí triclínic
Hàbit cristal·lí típicament estalactític, incrustat, reniforme o massiu. Els cristalls naturals són rars, sent prismàtics curts o tabulars
Estructura cristal·lina a = 6.11 Å, b = 10.673 Å, c = 5.95 Å; α = 97.58°, β = 107.17°, γ = 77.55°; Z = 2
Simetria triclínica 1 pinacoide
Color blau
Macles rarament forma macles cruciformes
Exfoliació {110} imperfecta
Fractura concoidal
Duresa 2,5
Lluïssor vítria
Color de la ratlla blanca
Diafanitat transparent a translúcida
Gravetat específica 2.12 - 2.3
Densitat 2,2 a 2,3
Propietats òptiques biaxial (-)
Índex de refracció nα = 1.514 nβ = 1.537 nγ = 1.543
Birefringència δ = 0.029
Solubilitat soluble en aigua, tenyint-la de blau
Altres característiques tòxica
Més informació
Estatus IMA mineral heretat (G) i publicat abans de 1959
Referències [1]
Modifica dades a Wikidata

La calcantita (del grec jalkos, coure i anthos, flor) és un mineral de la classe dels sulfats amb un gran contingut en coure, descrit per primera vegada pel mineralogista alemany Wolfgang Franz von Kobell.

Característiques[modifica]

La calcantita és un mineral hidrosoluble. És un pentahidrat i el membre més comú d'un grup de sulfats hidratats similars, anomenat grup calcantita. Cristal·litza en el sistema triclínic, tot i que acostuma a trobar-se recristal·litzat en forma de crostes degut a la seva hidrosolubilitat. Acostuma a trobar-se en hàbit típicament estalactític, en incrustacions, reniforme o massiu. La seva duresa és força baixa, 2,5 a l'escala de Mohs.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la calcantita pertany a "07.CB: Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana" juntament amb els següents minerals: dwornikita, gunningita, kieserita, poitevinita, szmikita, szomolnokita, cobaltkieserita, sanderita, bonattita, aplowita, boyleita, ilesita, rozenita, starkeyita, drobecita, cranswickita, jôkokuita, pentahidrita, sideròtil, bianchita, chvaleticeita, ferrohexahidrita, hexahidrita, moorhouseita, nickelhexahidrita, retgersita, bieberita, boothita, mallardita, melanterita, zincmelanterita, alpersita, epsomita, goslarita, morenosita, alunògen, meta-alunògen, aluminocoquimbita, coquimbita, paracoquimbita, rhomboclasa, kornelita, quenstedtita, lausenita, lishizhenita, römerita, ransomita, apjohnita, bilinita, dietrichita, halotriquita, pickeringita, redingtonita, wupatkiita i meridianiïta.

Molts exemplars de calcantita posats a la venda (per exemple a les subhastes en línia), generalment ben cristal·litzats, són creats artificialment.

Formació i jaciments[modifica]

Al tractar-se d'un mineral hidrosoluble, només es troba en llocs molt secs. Es presenta formant estalactites de fins a un metre de longitud en Bisbee, Arizona, Estats Units, i a Riotinto, Huelva. Altres jaciments d'interès són a Chuquicamata (Xile), i a Rupelo, Villaespasa i Campolara (Burgos); a Cerro Minado (Múrcia) ia Sant Feliu de Buixalleu, Girona. Atès que la calcantita es troba en dipòsits oxidats d'altres minerals de coure, es troba habitualment associada a altres minerals, com la calcita i la seva polimorfa, l'aragonita, tots dos CaCO3, la brochantita, CU4(SO4)(OH)6, la calcopirita, CuFeS2, la mMalaquita, Cu2(CO3)(OH)2 i la melanterita, FeSO4·7H2O.

Grup calcantita[modifica]

El grup de la calcantita està format per quatre espècies que tenen una fórmula química que segueix el patró M2+SO4·5H2O, on M potser magnesi, manganès, ferro o coure. També se sap que existeixen selenats sintètics isotípics que en podrien formar part si es trobessin en estat natural.[2]

Espècie Fórmula
Calcantita CuSO4·5H2O
Jôkokuïta MnSO4·5H2O
Pentahidrita MgSO4·5H2O
Sideròtil FeSO4·5H2O

Varietats[modifica]

La phillipita és l'única varietat que es coneix de la calcantita, i es tracta probablement d'una calcantita fèrrica impura, amb fórmula Cu3Fe3+2(SO4)6·40H2O. Ha sigut trobada a la província de Santiago, Xile, i a Festa, Trento, Itàlia.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calcantita Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «Chalcanthite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 abril 2014].
  2. «Chalcanthite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 juliol 2017].
  3. «Phillipite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 abril 2014].