Kleitor

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Kleitor (llatí Cleitor) fou una ciutat d'Arcàdia el nom de la qual derivava d'estar situada en una plana tancada ('Kleio'). El seu territori es deia Kleitòria i limitava a l'est amb Feneos, a l'oest amb Psofis, al nord amb Cyanetha i Acaia i al sud amb Cafis, Trípolis i Thelpusa. A la plana avui anomenada de Sudhena a la vall alta de l'antic riu Ladon, afluent del Katzana (antic Aroànios) hi havia la ciutat dependent de Lusi, que anteriorment fou independent, i a la vall baixa hi havia la mateixa Kleitor.

La llegenda atribueix la seva fundació a l'heroi Kleitor, fill del rei d'Arcàdia Azan. Kleitor va lluitar contra el rei Sous d'Esparta que la va voler ocupar en temps mítics. Després va conquerir Lusi, Paus i altres ciutat properes. Fou una ciutat important dins Arcàdia i a la guerra de Tebes va lluitar contra Orcomen. Més tard fou part de la Lliga Aquea i va rebutjar els atacs etolis. Algunes reunions de la lliga Aquea es van fer a la ciutat.

Estrabó ja l'esmenta com a destruïda al segle I aC, però en realitat va subsistir amb certa importància fins al temps de Septimi Sever.

Les seves ruïnes es diuen avui Paleópoli i són properes a un llogaret que es diu encara Kleitor (que va prendre el nom del riu Klitora, ja que aquesta va desaparèixer totalment).

Segons els escriptors hi havia a la ciutat una font que qui bevia la seva aigua perdia per sempre el gust pel vi.

Coord.: 37° 45′ N, 22° 5′ E / 37.750°N,22.083°E / 37.750; 22.083