Llengua chickasaw

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaLlengua chickasaw
Chikashsha
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants< 75 (2012)[1]
Parlants nadius75 Modifica el valor a Wikidata (2017 Modifica el valor a Wikidata)
Autòcton deOklahoma
EstatEstats Units Estats Units
Classificació lingüística
llengua
llengua indígena
llengües ameríndies
llengües muskogi Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Nivell de vulnerabilitat4 en perill sever Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3cic Modifica el valor a Wikidata
SILcic
Glottologchic1270 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuecic Modifica el valor a Wikidata
UNESCO897 Modifica el valor a Wikidata
IETFcic Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages1686 Modifica el valor a Wikidata

El chickasaw (Chikashshanompa’, IPA [tʃikaʃːanompaʔ]) és una llengua ameríndia de la família muskogi. És una llengua aglutinant i segueix el patró de subjecte–objecte–verb. La llengua està estretament relacionada, encara que potser no del tot mútuament intel·ligibles, amb el choctaw. És parlat pels chickasaw, que actualment resideixen al sud d'Oklahoma, centrats a Ada.

Situació[modifica]

La llengua encara és parlat per prop de 75 persones.[1] Emily Johnson Dickerson, el darrer parlant monolingüe de chickasaw, va morir el 30 de desembre de 2013.[2] Ethnologue estimava en la seva tretzena edició que el chickasaw manté uns 600 parlants, però cal assenyalar que aquesta xifra està disminuint ràpidament perquè la majoria dels parlants són majors de 50 anys.[3] Els nens ja no aprenen la llengua,[3] indicant que el chickasaw té una baixa vitalitat. A partir de 2014, havia "quatre cinc parlants conversacionals que estan sota l'edat de 35 anys."[4] A més d'un diccionari de la llengua,[3] el chickasaw no està ben desenvolupada fora de la casa. Pel que fa a la conservació i l'idioma vitalitat, Ethnologue avalua la situació lingüística actual com a moribunda,[3] i la UNESCO considera el chickasaw com a llengua "severament amenaçada", prenent nota també que la majoria dels aproximadament 600 parlants tenen més de cinquanta anys i gairebé tots són bilingües en anglès.[5]

Revitalització de la llengua[modifica]

El Programa de Revitalització de la Llengua Chickasaw, fundat el 2007, usa tots dos alfabets Munro-Willmond i Humes. A causa que el chickasaw és una llengua parlada, "no hi ha una manera 'encertada' o 'equivocada' de pronunciar chickasaw."[6] El chickasaw és ensenyat a través d'un programa mestre-alumne, programes comunaris, i programes d'autoestudi. Hi ha una app "Llenguatge bàsic chickasaw" per a iPhone, iPad, i altres usuaris d'iOS.[7]

Classes i programes[modifica]

La Nació Chickasaw té un departament de llengua chickasaw amb un Comitè de Llengua Chickasaw de 24 membres. En 2007 la tribu va fundarel Programa de Revitalització de la Llengua Chickasaw. S'ensenyen quatre nivells de llengua chickasaw a la East Central University d'Ada (Oklahoma). Joshua D. Hinson, director del Comitè de la Llengua Chickasaw ha desenvolupat programes mestre-alumne amb orientació de la lingüista Leanne Hinton.[1][4]

Chipota Chikashshanompoli és el programa de llengua per a nens que es reuneix mensualment. Hi ha classes no acadèmiques d'adults a Ada, Ardmore, Norman, Purcell, Sulphur, i Tishomingo. La tribu també organitza camps d'immersió i publica literatura en llengua chickasaw a través de Chickasaw Press.[1]

Sons[modifica]

Consonants[modifica]

El chickasaw té 16 consonants. En la següent taula, les consonants s'escriuen en l'ortografia estàndard chickasaw. La simbolització fonètica de cada consonant s'escriu en alfabet fonètic internacional (IPA) a la dreta de cada lletra ortogràfica quan l'ortografia difereix del símbol IPA.

Chickasaw Consonants[8][9]
  Labial Alveolar Post-
alveolar
Velar Glotal
central Lateral
Nasal m n        
Oclusiva p   b t   d     k   g ' /ʔ/
Africada     ch /tʃ/    
Fricativa f s lh /ɬ/ sh /ʃ/   h
Aproximant     l y /j/ w  
 • /w/ és labiovelar.
 • Les oclusives sordes /p t k/ tenen una petita aspiració [pʰ tʰ kʰ], especialment al principi de paraula.[8]
 • Les oclusives sonores /b d ɡ/ es poden sotmetre per lenició a fricatives sonores [β ð ɣ] entre vocals.[8]
 • Totes les consonants excepte l'oclusiva glotal sorda poden ser geminades i la majoria de consonants poden trobar-se en grups biconsonàntics.[8]

Vocals[modifica]

El chickasaw té 9 vocals:

  Frontal Central Posterior
curta llarga curta long curta long
oral nasal oral nasal oral nasal
Tancada i [ɪ] ii [iː] i [ĩː]    
Mitjana     o [o̟] oo [oː] o [õː]
Oberta   a [ə] aa [aː] a [ãː]  
Examples de vocals chickasaw[10]
IPA Exemple Significat
/i/ pisa 'Ella el mira'
/iː/ piini' 'barca'
/ĩ/ isinti' 'la seva serp'
/a/ paska 'pa'
/aː/ sahashaa 'Estic enfadat'
/ã/ ipashi' 'pèl'
/o/ ofi' 'gos'
/oː/ ihoo 'dona'
/õ/ isolash 'llengua'

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "Chickasaws Are On the Move." Arxivat 2012-07-16 a Wayback Machine. Linguistics Society of America Committee on Endangered Languages and their Preservation. Retrieved 9 April 2012.
 2. "Last Monolingual Language Chickasaw Speaker Dies at 93", Arxivat 2014-08-22 a Wayback Machine. Native News Online. Retrieved 4 Jan 2014.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 [enllaç sense format] https://www.ethnologue.com/language/cic/***EDITION***
 4. 4,0 4,1 Russon, Mary-Ann «Chickasaw Nation: The Fight to Save a Dying Native American Language». International Business Times, 08-05-2014 [Consulta: 20 maig 2014].
 5. [enllaç sense format] http://www.unesco.org/culture/languages-atlas/en/atlasmap/language-iso-cic.html
 6. «Language». The Official Site of the Chickasaw Nation. Arxivat de l'original el 2012-09-19. [Consulta: 29 setembre 2012].
 7. «App Shopper: Chickasaw Language Basic for iPhone/iPod Touch (Education)». Arxivat de l'original el 2013-10-14. [Consulta: 12 setembre 2012].
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 Gordon, Munro i Ladefoged (2001:287)
 9. Munro (2005:121)
 10. Gordon, Munro i Ladefoged (2001:288–289)

Bibliografia[modifica]

 • Gordon, Matthew. (2004). "A phonological and phonetic study of word-level stress in Chickasaw". International Journal of American Linguistics, 70 (1), 1-32.
 • Gordon, Matthew; Munro, Pamela; Ladefoged, Peter «Some phonetic structures of Chickasaw». Anthropological Linguistics, 42, 2000, p. 366–400.
 • Gordon, Matthew; Munro, Pamela; Ladefoged, Peter «Illustrations of the IPA: Chickasaw». Journal of the International Phonetic Association, 31, 2, 2001, p. 287–290.
 • Munro, Pamela. Native Languages of the Southeastern United States. University of Nebraska Press, p. 114–156. «Chickasaw» 
 • Munro, Pamela; Willmond, Catherine (1994). Chickasaw: An analytical dictionary. Norman: University of Oklahoma Press.
 • Munro, Pamela; Willmond, Catherine (2008) Let’s Speak Chickasaw = Chikashshanompa’ Kilanompoli’. Norman: University of Oklahoma Press.

Enllaços externs[modifica]

Prova Wikipedia en llengua chickasaw a Wikimedia Incubator.