Koasati

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llenguaKoasati
Kowassá:ti
Tipusllengua i llengua viva modifica
Parlants
204 (2000)[1] principalment a Texas, Louisiana
Rànquing-
Parlat aEstats Units Estats Units
Koasati lang.jpg
Autòcton deTexas modifica
Classificació lingüística
Llengües muskogi
 • Orientals
 • Alibamu-Koasati
 • Koasati
Codis
ISO 639-2cku
ISO 639-3cku modifica
SILakz
Glottologkoas1236 modifica
Ethnologue.comcku modifica
UNESCO899 modifica
IETFcku modifica
Endangeredlanguages.com843 modifica

El koasati (també coushatta) és una llengua ameríndia del grup muskogi. La llengua és parlada pels koasatis, molts dels quals viuen a la parròquia d'Allen al nord de la vila d'Elton (Louisiana), encara que una petita proporció viu a la reserva prop Livingston (Texas), amb els alibamus de la tribu reconeguda federalment Alabama-Coushatta. En 1991 el lingüista Geoffrey Kimball estimà el nombre de parlants de la llengua al voltant de 400 persones, de les quals aproximadament 350 vivien a Louisiana.[2] El nombre exacte de parlants actuals no està clar, però els funcionaris de Coushatta Tribe afirmen que la majoria dels membres de la tribu de més de 20 anys parlen koasati.[3] En 2007 la Tribu Coushatta de Louisiana, en col·laboració amb la McNeese State University i el College of William and Mary, començaren el Koasati (Coushatta) Language Project com a part d'esforços més amplis de revitalització de l'idioma amb subvenció de la National Science Foundation en el marc del programa de Documentació de Llengües en Perill.[3][4]

El koasati està més estretament relacionat amb l'alibamu però, encara que koasatis i alibamus han viscut històricament un prop de l'altre, les seves llengües no són mútuament intel·ligibles sense una àmplia exposició. La llengua també està relacionat amb el mikasuki; alguns parlants nadius de koasati informen que poden entendre mikasuki sense exposició prèvia a la llengua.

Fonologia[modifica]

Vocals[modifica]

El koasati presenta només 3 vocals que poden ser curtes, llargues o fins i tot nasalitzades. Una taula a seguir es basa en els treballs de Kimball. Observeu que Kimball classifica el que normalment és una vocal posterior mig tancada /o/ com a "vocal alta posterior", amb la seva localització en la següent taula.[5] També assenyala que la /o/ pot tenir l'al·lòfona [u] que s'eleva a [ʊ] en síl·labes finals tancades.

 Vocal Curta   Vocal Llarga 
 Frontal   Medial   Posterior   Frontal   Medial   Posterior 
 Vocal alta  i o
 'Vocal baixa (oberta)  a

Consonants[modifica]

Les consonants koasati són representades en la següent taula, que es basa en l'obra de Geoffrey Kimball.[6] Les transcripcions IPA es mostren quan el so és diferent de la suposada ortografia desenvolupada per Kimball.

Bilabial Dental Palato-alveolar Velar Glotal
oclusiva Plana no sonora p [pʰ] t [tʰ] c [t͡ʃʰ] k [kʰ] ʼ [ʔ]
Sonora-forta b
Fricativa Plana no sonora f [ɸ] th [ɬ] s h [h]
Sonora-forta h [ɦ]
Nasal m n
Lateral l
Semivocal w y [j]

Notes[modifica]

 1. Cens dels Estats Units del 2000 recull 144 parlants a Louisiana i la resta a Texas
 2. Geoffrey Kimball. 1991. Koasati Grammar. Reprinted in 1994 in: Koasati Grammar. Nebraska: University of Nebraska Press.
 3. 3,0 3,1 April 9, 2009. Comments Pertaining to the American Recovery and Reinvestment Act of 2009 Broadband Initiatives. www.ntia.doc.gov/broadbandgrants/comments/7B49.pdf
 4. Koasati (Coushatta) Language Project. http://web.wm.edu/linguistics/coushatta/?svr=www
 5. Geoffrey Kimball. 1991. Koasati Grammar. Reprinted in 1994 in: Koasati Grammar. Nebraska: University of Nebraska Press. p. 23.
 6. Geoffrey Kimball. 1991. Koasati Grammar. Reprinted in 1994 in: Koasati Grammar. Nebraska: University of Nebraska Press.

Referències[modifica]

 • Kimball, Geoffrey D.. Koasati Grammar. University of Nebraska Press, 1991. ISBN 0-8032-2725-6. 
 • Kimball, Geoffrey D.. Koasati Dictionary. University of Nebraska Press, 1994. ISBN 0-8032-2726-4. 

Enllaços externs[modifica]

Prova Wikipedia en koasati a Wikimedia Incubator.