Llista d'estacions fantasma de Barcelona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Són diverses les estacions de ferrocarril i metro que han deixat de prestar el servei que feien, algunes van tancar i foren destruïdes posteriorment i d'altres encara es troben al lloc on foren construïdes.

Ferrocarril convencional[modifica]

Nom Línia Observacions
Estació terminal Línia de Granollers Terminal, entre la Duana i el Jardí del General, on actualment hi ha l'Estació de França.
Estació d'Horta (FBG) Línia de Granollers
Estació de Santa Coloma (FBG) Línia de Granollers
Estació de les Rodalies Línia de Mataró, ramal de Marina Terminal, annexa a l'Estació de França.
Estació de Poblenou (MZA) Línia de Mataró, ramal de Marina
Estació de Bogatell (MZA) Línia de Mataró, ramal de Marina
Estació terminal Línia de Martorell Terminal, enfront de Canaletes i el Portal de Isabel II, on actualment hi ha l'estació de Plaça de Catalunya.
Estació de la Bordeta (TBF) Línia de Martorell
Estació de Bifurcació Vilanova Línia de Saragossa Es pot veure entre les estacions del Clot-Aragó i Arc de Triomf.
Estació del Nord /
Barcelona-Vilanova /
Saragossa
Línia de Saragossa Altres usos: estació d'autobusos.
Estació de Sant Beltran Línia de Vilanova Terminal, a les Hortes de Sant Beltran vora les Drassanes, es va desmantellar quan es van unificar les línies per passar per Sants.

Metro de Barcelona[modifica]

Nom Inauguració Clausura Línia << >> Observacions
Banc No inaugurada L4 barcelona.svg Urquinaona Jaume I Utilitzada com magatzem de materials de la via. Es diu també que aquesta estació podria haver estat utilitzada per a l'ús per les oficines bancàries de la plaça Antoni Maura.
Bordeta 10/06/1926 23/12/1983 L1 barcelona.svg Plaça de Sants Bordeta Cotxeres Primera capçalera del tram Bordeta-Catalunya del Metro Transversal. Es va tancar després de l'ampliació a Torrassa, per la seva proximitat a l'estació de Santa Eulàlia.
Bordeta Cotxeres /
Santa Eulàlia
01/07/1932 05/07/1980 L1 barcelona.svg Bordeta Santa Eulàlia (actual) Es va traslladar a l'actual estació Santa Eulàlia per a permetre la prolongació de la línia.
Correus 20/02/1934 20/03/1972 L4 barcelona.svg Jaume I Barceloneta Tancada per a permetre la seva prolongació cap a Barceloneta.
Ferran 15/04/1946 01/03/1968 L3 barcelona.svg Liceu Drassanes Es va tancar per a permetre la prolongació de la línia i Drassanes quedava massa a prop.
Gaudí No inaugurada L5 barcelona.svg Sant Pau - Dos de Maig Sagrada Família Es conserva. A causa de l'annexió de la línia II a la línia V no va arribar a inaugurar-se.[1] Tot i quedar en desús, és una de les més ben conservades.[2]
Travessera No es va construir L3 barcelona.svg Diagonal Fontana A l'altura de la Travessera de Gràcia, per a salvar la gran distància entre les estacions intermèdies, no es va arribar a construir.

Les següents estacions només es van transformar:

  • Espanya (Línia 1). El 1929 comptava amb una tercera andana que va ser utilitzada durant l'Exposició Internacional del mateix any. Posteriorment aquesta andana va servir per a aparcar trens i, finalment, el 1975 va ser transformada en un accés i botigues.
  • Universitat (Línia 1). L'estació original es va obrir el 10 de juny de 1926 però va ser tancada el 27 de juliol de 1971 i transformada per etapes per a construir el túnel de Renfe entre la Plaça Catalunya i l'Estació de Sants. Aquesta nova estació es va construir en dos nivells, un per via i va ser inaugurada el 23 de desembre de 1972.
  • Catalunya (Línia 1). Encara que l'estació inicial es va obrir al públic el 10 de juny de 1926, va ser tancada aviat i transformada per a permetre la construcció del túnel de Ferrocarrils del Nord entre la Plaça Catalunya i l'Estació del Nord. El 1928 va ser reinaugurada. Després va ser modificada una altra vegada per la construcció d'un vestíbul superior i la separació de les vies de Renfe i del Metro.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llista d'estacions fantasma de Barcelona
  1. «L'estació 'fantasma' del metro de Barcelona més ben conservada és la de Gaudí, l'única que no ha funcionat mai». directe.cat, 28-09-2008. [Consulta: 16 agost 2010].
  2. Miralles, Mercè «Estacions fantasma». Presència, núm. 1929, 6 al 12 febrer del 2009 [Consulta: 16 agost 2010].