Vés al contingut

Estació de Jaume I

Infotaula estacióJaume I
Informació general
Zona tarifària1
AdreçaVia Laietana
MunicipiBarcelona (Ciutat Vella)
Serveisobres Ascensor
Data obertura1926 Modifica el valor a Wikidata
Línies i serveis
Metro
Enllaços
Bus TMBV15 V17 45 120
NitbúsN8
Altres transportsbicing
Map
 41° 23′ 02″ N, 2° 10′ 43″ E / 41.38388°N,2.17873°E / 41.38388; 2.17873
Dades (Edifici)
TipusnoWD
Part denoWD
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
LocalitzaciónoWD

Jaume I és una estació de la L4 del Metro de Barcelona situada sota la Via Laietana al districte de Ciutat Vella de Barcelona.

L'estació va entrar en servei el 1926 com a part del ramal del Gran Metro de Barcelona i amb el nom de Jaime I. Força anys més tard, el 1972 va ser tancada per a integrar-la a la nova Línia IV. Un any més tard, el 1973 va ser reoberta com a part del primer tram de la línia IV. Més tard el 1982 amb la reorganització dels números de línies i canvis de nom d'estacions va adoptar el nom actual.

Al juny del 2017 van començar les obres d'adaptació de l'estació, que previsiblement acabaran a l'estiu de 2019. Amb una inversió de 4 milions d'euros, es portaran a terme diferents actuacions: renovació dels dos vestíbuls de l'estació, creació d'una sala de cap d'estació al vestíbul de la Plaça de l'Àngel, execució d'un nou tram d'escales entre el vestíbul del carrer Angenteria i el carrer, renovació de les màquines validadores, recreixement d'andanes i instal·lació d'un ascensor a cada vestíbul de l'estació.

Metro de Barcelona
Procedència/Destinació < Línia > Procedència/Destinació
Trinitat Nova Urquinaona Barceloneta La Pau

Accessos[modifica]

  • Plaça de l'Àngel
  • Via Laietana - Carrer Argenteria

Intervenció arqueològica[modifica]

El 2005 es dugué a terme una intervenció arqueològica. El resultat de la intervenció arqueològica constatà la inexistència de restes arqueològiques rellevants a la zona afectada, tot i que no es pot parlar de resultats negatius. Només en dues de les cales de les nou efectuades (cala 100 i 200), es va poder observar l'existència d'un mur paral·lel a l'actual línia de façana, sense cap mena d'estratigrafia ni material associat. Aquesta estructura, per afinitats tipològiques, es va identificar com l'antiga línia de façana del carrer de l'Argenteria, que fins a finals del s. XIX era molt més estret que no pas ara. La majoria dels edificis propers a l'actual Via Laietana es van veure afectats per l'obertura d'aquesta i foren enderrocats entre finals del s. XIX i principis del XX; així és molt possible que les restes documentades corresponguessin a l'immoble que fins aquells moments va ocupar la parcel·la. Malgrat que la profunditat de les rases realitzades (2 m. en algun dels casos), va ser considerable, en cap moment s'arribà a terrenys considerats geològics, per la qual cosa no es pot descartar que hi hagi restes arqueològiques a cotes inferiors.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Estació de Jaume I». Carta Arqueològica de Barcelona. Servei d'Arqueologia de Barcelona (CC-BY-SA via OTRS).