Múscul elevador de la parpella superior

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaElevador de la parpella superior
Eyemuscles.png
Vista lateral de l'ull; músculs extrínsecs.
M. recte: 2 = sup., 3 = inf., 4 = extern, 5 = intern
Músculs oblics: 6 = superior, 8 = inferior
Altres músculs: 9 = Elevador de la parpella sup.
Altres estructures: 1 = anell tendinós, 7 = tròclea, 10 = tarsal superior, 11 = escleròtica, 12 = nervi òptic
Gray888.png
Secció sagital de la cavitat orbital dreta.
Detalls
Llatí Musculus levator palpebrae superioris
Origen Al sostre de l'òrbita.[1]
Inserció A la pell de la parpella, al marge del tars de la parpella superior.[1]
Innervació Branca superior del motor ocular comú.[1]
Accions Eleva la parpella superior i fa possible la introducció dins l'òrbita.[1]
Identificadors
TA A15.2.07.020
FMA 49041 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.1021
Termes anatòmics dels músculs
Modifica les dades a Wikidata

El múscul elevador de la parpella superior (musculus levator palpebrae superioris) és un múscul voluntari que està situat a l'interior de l'òrbita de l'ull i compleix la funció d'elevar la parpella superior, com indica el seu nom.

S'insereix en la part superior o sostre de l'òrbita, des d'on es dirigeix cap a davant, per acabar en la pell de la parpella superior. Quan es contreu produeix l'elevació d'aquest parpella. Aquesta acció és contrarestada pel múscul orbicular de les parpelles.[2] Està innervat per la branca superior del nervi oculomotor.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. «Neil S. Norton: Netter. Anatomía de cabeza y cuello para odontólogos. ISBN 978844581785-8». Elsevier Masson, 2007. [Consulta: 9 desembre 2010].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatge interactiva[modifica]

Nervi lacrimalNervi troclearNervi troclearNervi troclearNervi motor ocular externNervi motor ocular externNervi oculomotorNervi oculomotorNervi supraorbitalNervi supratroclearNervi supratroclearArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaNervi maxil·larNervi mandibularNervi trigèminNervi troclearNervi troclearNervi troclearNervi troclearNervi oftàlmicNervi lacrimalNervi frontalPupil·laIrisCòrneaLimbe esclerocornialMúscul recte superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullTròclea del múscul oblic superior de l'ullElevador de la parpella superiorMúscul recte extern de l'ullMúscul recte extern de l'ullMúscul recte extern de l'ullMúscul recte extern de l'ullMúscul recte intern de l'ullMúscul recte intern de l'ullNervi òpticGangli del trigèmin
El múscul recte superior en una visió des de dalt de l'ull dret. Podeu moure el ratolí sobre les estructures anatòmiques per veure els noms i activar enllaços.

Enllaços externs[modifica]