Múscul elevador de la parpella superior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaElevador de la parpella superior
Vista lateral de l'ull; músculs extrínsecs.
M. recte: 2 = sup., 3 = inf., 4 = extern, 5 = intern
Músculs oblics: 6 = superior, 8 = inferior
Altres músculs: 9 = Elevador de la parpella sup.
Altres estructures: 1 = anell tendinós, 7 = tròclea, 10 = tarsal superior, 11 = escleròtica, 12 = nervi òptic
Secció sagital de la cavitat orbital dreta.
Detalls
LlatíMusculus levator palpebrae superioris
OrigenAl sostre de l'òrbita.[1]
InsercióA la pell de la parpella, al marge del tars de la parpella superior.[1]
InnervacióBranca superior del motor ocular comú.[1]
AccionsEleva la parpella superior i fa possible la introducció dins l'òrbita.[1]
Identificadors
TAA15.2.07.020 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 49041 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1021
Termes anatòmics dels músculs

El múscul elevador de la parpella superior (musculus levator palpebrae superioris) és un múscul voluntari que està situat a l'interior de l'òrbita de l'ull i compleix la funció d'elevar la parpella superior, com indica el seu nom.

S'insereix en la part superior o sostre de l'òrbita, des d'on es dirigeix cap a davant, per acabar en la pell de la parpella superior. Quan es contreu produeix l'elevació d'aquest parpella. Aquesta acció és contrarestada pel múscul orbicular de les parpelles.[2] Està innervat per la branca superior del nervi oculomotor.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. «Neil S. Norton: Netter. Anatomía de cabeza y cuello para odontólogos. ISBN 978844581785-8». Elsevier Masson, 2007. [Consulta: 9 desembre 2010].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatge interactiva[modifica]

Nervi lacrimalNervi troclearNervi troclearNervi troclearNervi motor ocular externNervi motor ocular externNervi oculomotorNervi oculomotorNervi supraorbitariNervi supratroclearNervi supratroclearArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaArtèria oftàlmicaNervi maxil·larNervi mandibularNervi trigèminNervi troclearNervi troclearNervi troclearNervi troclearNervi oftàlmicNervi lacrimalNervi frontalPupil·laIrisCòrneaLimbe esclerocornialMúscul recte superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullMúscul oblic superior de l'ullTròclea del múscul oblic superior de l'ullElevador de la parpella superiorMúscul recte extern de l'ullMúscul recte extern de l'ullMúscul recte extern de l'ullMúscul recte extern de l'ullMúscul recte intern de l'ullMúscul recte intern de l'ullNervi òpticGangli del trigèmin
El múscul recte superior en una visió des de dalt de l'ull dret. Podeu moure el ratolí sobre les estructures anatòmiques per veure els noms i activar enllaços.

Enllaços externs[modifica]