Múscul elevador de la parpella superior

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Múscul elevador de la parpella superior
Eyemuscles.png
Vista lateral de l'ull; músculs extrínsecs.
M. recte: 2 = sup., 3 = inf., 4 = extern, 5 = intern
Músculs oblics: 6 = superior, 8 = inferior
Altres músculs: 9 = Elevador de la parpella sup.
Altres estructures: 1 = anell tendinós, 7 = tròclea, 10 = tarsal superior, 11 = escleròtica, 12 = nervi òptic
Gray888.png
Secció sagital de la cavitat orbital dreta.
Llatí Musculus levator palpebrae superioris
Gray subject #227 1021
Origen Al sostre de l'òrbita.[1]
Inserció A la pell de la parpella, al marge del tars de la parpella superior.[1]
Innervació Branca superior del motor ocular comú.[1]
Acció Eleva la parpella superior i fa possible la introducció dins l'òrbita.[1]

El múscul elevador de la parpella superior (musculus levator palpebrae superioris) és un múscul voluntari que està situat a l'interior de l'òrbita de l'ull i compleix la funció d'elevar la parpella superior, com indica el seu nom.

S'insereix en la part superior o sostre de l'òrbita, des d'on es dirigeix ​​cap a davant, per acabar en la pell de la parpella superior. Quan es contreu produeix l'elevació d'aquest parpella. Aquesta acció és contrarestada pel múscul orbicular de les parpelles.[2] Està innervat per la branca superior del nervi oculomotor.

En la parpella superior hi ha també un petit múscul de fibra llisa que es diu múscul orbitari, múscul de Müller o múscul tarsal superior, el qual té una acció sinèrgica amb el múscul elevador de la parpella. El múscul orbitari està innervat pel sistema nerviós simpàtic. Si es lesionen les fibres simpàtiques que el controlen, es produeix una caiguda parcial i involuntària de la parpella, com passa en la Síndrome de Bernard-Horner. Per a alguns autors, el múscul orbitari forma part del múscul elevador de la parpella. La Terminologia Anatomica ho recull per separat amb el codi A15.2.07.009 (musculus orbitalis).

Imatge interactiva[modifica | modifica el codi]

Nervi lacrimal Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi motor ocular extern Nervi motor ocular extern Nervi oculomotor Nervi oculomotor Nervi supraorbital Nervi supratroclear Nervi supratroclear Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Nervi maxil·lar Nervi mandibular Nervi trigèmin Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi oftàlmic Nervi lacrimal Nervi frontal Pupil·la Iris Còrnea Limbe esclerocornial Múscul recte superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Tròclea del múscul oblic superior de l'ull Elevador de la parpella superior Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte intern de l'ull Múscul recte intern de l'ull Nervi òptic Gangli del trigèmin
El múscul recte superior en una visió des de dalt de l'ull dret. Podeu moure el ratolí sobre les estructures anatòmiques per veure els noms i activar enllaços.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 20 de gener de 2014].
  2. «Neil S. Norton: Netter. Anatomía de cabeza y cuello para odontólogos. ISBN 978844581785-8». Elsevier Masson, 2007. [Consulta: 10-12-09].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.