Múscul oblic superior de l'ull

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula taxonòmicaOblic superior de l'ull
Oblic major de l'ull
Eyemuscles.png
Vista lateral de l'ull; músculs extrínsecs.
M. recte: 2 = sup., 3 = inf., 4 = extern, 5 = intern
Músculs oblics: 6 = superior, 8 = inferior
Altres músculs: 9 = Elevador de la parpella sup.
Altres estructures: 1 = anell tendinós, 7 = tròclea, 10 = tarsal superior, 11 = escleròtica, 12 = nervi òptic
Gray888.png
Tall sagital de la cavitat orbital dreta
Detalls
Llatí Musculus obliquus superior bulbi
Origen En l'ala menor de l'esfenoide per damunt del forat òptic.[1]
Inserció Després de passar per una politja fibrosa, escleròtica per sota del recte superior.[1]
Innervació Nervi troclear.
Accions Rotació del globus ocular enfora i cap avall.[1]
Identificadors
Gray p.1022
Dorlands
/Elsevier
m_22/12549898
TA A15.2.07.016
FMA 49039
Termes anatòmics dels músculs
Modifica dades a Wikidata

El múscul oblic superior de l'ull (musculus obliquus superior bulbi) o múscul oblic major de l'ull,[nota 1] és un dels sis músculs que componen la musculatura extrínseca de l'ull, que serveix en conjunt perquè aquest òrgan es pugui moure en totes direccions. S'estén des del vèrtex de l'òrbita fins a la part posterior i externa de l'ull.

Neix a la part posterior de l'òrbita, des d'on es dirigeix ​​obliquament cap endavant. Abans d'arribar al vorell orbitari, s'introdueix en un anell cartilaginós, la tròclea del múscul oblic superior de l'ull, que és una mena de politja anatòmica. En sortir de la tròclea, canvia de direcció, envolta la part superior de l'ull i va a fixar-se en la porció superior i externa de la meitat posterior del globus ocular. Un dels seus extrems que està en el fons de la cavitat orbiatoria, continua cap endavant, passa per una nansa fibrosa que es troba en un angle interior del globus ocular, retorna cap a l'ull i s'insereix en la part exterosuperior d'aquest.

El nervi troclear innerva al múscul oblic superior, que rota l'ull cap avall i lateralment.[2]

Notes[modifica]

  1. Tant el Diccionari enciclopèdic de medicina com el TERMCAT contemplen les dues denominacions i sempre com a principal, múscul oblic superior de l'ull, d'acord amb el Diccionari d'anatomia, Barcelona: Fundació Barcelona, 1993. 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. Richard S. Snell (editor) (2007): Neuroanatomía clínica, Ed. Médica Panamericana, p. 360.
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Bibliografia[modifica]

  • Sobotta. Posel P. y Schulte, E. Estructura del cuerpo humano, Ed. Marbán (2000). ISBN 84-7101-294-4

Imatges[modifica]

Nervi lacrimal Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi motor ocular extern Nervi motor ocular extern Nervi oculomotor Nervi oculomotor Nervi supraorbital Nervi supratroclear Nervi supratroclear Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Nervi maxil·lar Nervi mandibular Nervi trigèmin Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi oftàlmic Nervi lacrimal Nervi frontal Pupil·la Iris Còrnea Limbe esclerocornial Múscul recte superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Tròclea del múscul oblic superior de l'ull Múscul elevador de la parpella superior Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte intern de l'ull Múscul recte intern de l'ull Nervi òptic Gangli del trigèmin
Imatge interactiva: el múscul recte superior en una visió des de dalt de l'ull dret. Podeu moure el ratolí sobre les estructures anatòmiques per veure els noms i activar diversos enllaços.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]