Múscul elevador del llavi superior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaElevador del llavi superior
Múscul elevador del llavi superior
Detalls
LlatíMusculus levator labii superioris
OrigenMaxil·lar superior per sota el forat infraorbitari[1]
InsercióLlavi superior, múscul orbicular dels llavis.[1]
IrrigacióArtèria facial
InnervacióBranca zigomàtica del nervi facial (N.C. VII)
AccionsEleva el llavi superior
Identificadors
TAA04.1.03.031 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 46805 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.383
Termes anatòmics dels músculs

El múscul elevador del llavi superior (musculus levator labii superioris) és un múscul de la cara utilitzat en l'expressió facial. Aquest múscul, de forma plana allargada, com una fulla àmplia, s'estén des del costat del nas fins a l'os zigomàtic.[2]

S'origina a la cara nasal de l'os zigomàtic. Les fibres medials formen el cap angular, que sorgeix d'una extremitat punxeguda de la part superior de l'apòfisi frontal del maxil·lar superior. Passa obliquament cap avall i, lateralment, es divideix en dues parts. Una d'aquestes parts està inserida en el cartílag alar major i en la pell del nas. L'altra part es perllonga fins a la part lateral del llavi superior, combinant-se amb la vora infraorbitària i el múscul orbicular dels llavis. La porció intermèdia de la vora infraorbitària s'origina des de la vora inferior de l'òrbita, immediatament per sobre del forat infraorbitari. Algunes de les seves fibres s'adjunten al maxil·lar superior; d'altres, a l'os zigomàtic. Aquestes fibres convergeixen per inserir-se en la substància muscular del llavi superior entre el cap angular i el múscul caní.

Està irrigat per les branques de l'artèria facial i està innervat per la branca zigomàtica del nervi facial.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 19 gener 2014].
  2. Rapini, Ronald P.; Bolognia, Jean L.; Jorizzo, Joseph L.. Dermatology: 2-Volume Set. St. Louis: Mosby, 2007, p. 2166. ISBN 1-4160-2999-0. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Múscul elevador del llavi superior