Múscul palatoglòs

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaPalatoglòs
Glossopalatí
Gray1014.png
La cavitat bucal en una vista anterior. El múscul palatoglòs està per sota de l'arc glossopalatí (l'etiqueta és a la part superior dreta).
Gray1028.png
Dissecció dels músculs del paladar (vista posterior)
Detalls
LlatíMusculus palatoglossus
OrigenEn la cara inferior del vel del paladar.[1]
InsercióEn el dors i marges de la llengua.[1]
InnervacióNervi vague (NC X)
AccionsActua en l'elevació de la llengua i la constricció de la gola.[1]
Identificadors
TAA05.1.04.110
FMA46697 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Grayp.1139
Termes anatòmics dels músculs
Modifica les dades a Wikidata

El múscul palatoglòs (musculus palatoglossus) o múscul glossopalatí,[nota 1] és un petit fascicle carnós, més estret en el centre que en qualsevol dels extrems que forma, juntament amb la membrana mucosa que cobreix la seva superfície, l'arc glossopalatí.

Insercions[modifica]

Té l'origen en la cara inferior del vel del paladar; sorgeix de la superfície anterior del paladar tou, on té continuïtat amb el múscul del costat oposat; després va cap avall, cap endavant i lateralment, per davant de l'amígdala palatina. S'insereix en el costat de la llengua. Algunes de les seves fibres s'estenen sobre el dors i altres passen en un nivell més profund i es mesclen amb el múscul transvers de la llengua.

La seva acció és la d'elevar la part posterior de la llengua i tancar l'istme orofaringi; també, ajuda en l'inici de la deglució. Aquest múscul pot evitar el vessament de saliva del vestíbul a l'orofaringe.

Innervació[modifica]

El palatoglòs és l'únic múscul de la llengua que no està innervat pel nervi hipoglòs (NC XII). Està innervat pel nervi vague (NC X). No obstant això, algunes fonts afirmen que el palatoglòs està innervat per fibres de la part cranial del nervi accessori espinal (NC XI) que viatgen a través del plexe faringi.[2] Altres fonts afirmen que el palatoglòs no està innervat per la XI en relació al X, sinó que està innervat pel X a través del plexe faringi format a partir del IX i el X.[3]

Notes[modifica]

  1. Ambdues denominacions són correctes tant per al Diccionari enciclopèdic de medicina com pel TERMCAT (Centre de Terminologia. Diccionari d'anatomia. Barcelona: Fundació Barcelona, 1993, 435 p. (Diccionaris terminològics) ISBN 84-88169-06-X).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 26 gener 2014].
  2. Secció 3, Capítol 35. "Neck and Upper Aerodigestive Tract - Pharynx". A: Standring, S, editors. Gray's Anatomy: The Anatomical Basis of Clinical Practice, 39th Edition. Londres: Elsevier; 2008. p. 628
  3. Capítol 8. "Head and Neck". A: Drake RL, Vogl W, Mitchell AWM, editors. Gray's Anatomy for Students. Londres: Elsevier; 2005, p. 991
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Enllaços externs[modifica]