Múscul tarsal superior

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaTarsal superior
El tars i els seus lligaments (ull dret)
Tall sagital de la cavitat orbitària dreta. El tarsal superior, a la dreta.
Detalls
LlatíMusculus tarsalis superior
OrigenEn l'aponeurosi del múscul elevador de la parpella superior.[1]
InsercióEn la làmina tarsal de la parpella superior.[1]
IrrigacióArtèria oftàlmica
InnervacióSistema nerviós simpàtic
AccionsEleva la parpella superior.[1]
Identificadors
TAA15.2.07.045 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 49058 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Termes anatòmics dels músculs

El múscul tarsal superior (musculus tarsalis superior) és un múscul llis adjacent al múscul elevador de la parpella superior que ajuda a elevar la parpella superior.

S'origina en la part inferior del múscul elevador de la parpella superior i s'insereix a la placa tarsal superior de la parpella.

El múscul tarsal superior rep la innervació del sistema nerviós simpàtic. Fibres simpàtiques postganglionars s'originen en el gangli cervical superior i viatgen a través del plexe de la caròtide interna, on petites branques es comuniquen amb el nervi motor ocular comú a mesura que passa a través del si cavernós.[2] Les fibres simpàtiques segueixen la divisió superior del nervi motor ocular comú, on entren dins el múscul tarsal superior per la seva cara inferior.

L'acció del múscul tarsal superior, juntament amb l'elevador de la parpella superior, és la d'elevar la parpella superior.

Múscul de Müller[modifica]

El terme «múscul de Müller» s'utilitza de vegades com a sinònim d'aquest múscul.[3] El mateix terme també s'utilitza per a denominar les fibres circulars del múscul ciliar,[4][5] i també per al múscul orbitari que cobreix la fissura orbitària inferior. Donada aquesta possible confusió, l'ús del terme múscul de Müller no s'ha d'usar llevat que el context elimini qualsevol ambigüitat.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. Snell, R; Lemp, M. Clinical Anatomy of the Eye. 2a edició. Oxford (Regne Unit): Blackwell Publishing, 1998. ISBN 9780632043446. 
  3. van der Werf F, Baljet B, Prins M, Timmerman A, Otto JA «Innervation of the superior tarsal (Müller's) muscle in the cynomolgus monkey: a retrograde tracing study». Invest. Ophthalmol. Vis. Sci., 34, 7, 1993, pàg. 2333–40. PMID: 7685010.[Enllaç no actiu]
  4. doctor/2564 a Who Named It
  5. «Glossary of Eponyms». Arxivat de l'original el 2018-06-12. [Consulta: 23 febrer 2008].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.