Múscul recte superior de l'ull

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula taxonòmicaRecte superior de l'ull
Eyemuscles.png
Vista lateral de l'ull; músculs extrínsecs.
M. recte: 2 = sup., 3 = inf., 4 = extern, 5 = intern
Músculs oblics: 6 = superior, 8 = inferior
Altres músculs: 9 =Elevador de la parpella sup.
Altres estructures: 1 = anell tendinós, 7 = tròclea, 10 = tarsal superior, 11 = escleròtica, 12 = nervi òptic
Gray891.png
L'ull dret en una secció sagital.
Detalls
Llatí Musculus rectus superior bulbi
Origen En el tendó comú al voltant del forat òptic.[1]
Inserció En la part superior de l'escleròtica.[1]
Innervació Nervi oculomotor.
Accions Rotació de l'ull cap amunt i endins.[1]
Identificadors
Gray p.1022
Dorlands
/Elsevier
m_22/12550523
TA A15.2.07.010
FMA 49035
Termes anatòmics dels músculs
Modifica dades a Wikidata

El múscul recte superior de l'ull (musculus rectus superior bulbi)[nota 1] es troba a la regió superior o sostre de l'òrbita ocular; és un de sis músculs que controlen el moviment del globus ocular. La seva acció principal és la de girar l'ull cap amunt, encara que col·labora en el moviment cap al centre i també el que permet allunyar l'ull de la línia mitjana.

Com la resta dels músculs rectes de l'ull, el recte superior neix al vèrtex de l'òrbita ocular per mitjà d'un tendó comú, l'anell de Zinn. Després de separar-se de la resta dels músculs rectes, el recte superior segueix des del darrere cap al davant pel sostre de l'òrbita, del qual està separat per l'elevador de la parpella. Les fibres del múscul té relació amb el nervi frontal, amb fibres de l'oblic superior, diverses artèries i venes i, per sota, amb el nervi òptic. Al final del seu recorregut, acaba en un tendó aplanat que s'insereix en l'escleròtica, una mica per davant de l'equador del globus ocular.

Està innervat pel III nervi cranial, el nervi oculomotor; és un dels músculs de l'ull innervat pel nervi oculomotor. L'única artèria que proveeix irrigació sanguínia a l'òrbita és l'artèria oftàlmica, que és una branca de la caròtide interna, just abans del polígon de Willis. El múscul recte superior és l'únic múscul que és capaç d'elevar la nineta quan està en una posició d'abducció completa.[2]

Notes[modifica]

  1. Tant el Diccionari enciclopèdic de medicina com el TERMCAT coincideixen en aquesta única denominació.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «múscul» (en català). Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. [Consulta: 20 gener 2014].
  2. «Eye Theory». Cim.ucdavis.edu. [Consulta: 2 desembre 2012].
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray sota domini públic.

Imatges[modifica]

Nervi lacrimal Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi motor ocular extern Nervi motor ocular extern Nervi oculomotor Nervi oculomotor Nervi supraorbital Nervi supratroclear Nervi supratroclear Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Artèria oftàlmica Nervi maxil·lar Nervi mandibular Nervi trigèmin Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi troclear Nervi oftàlmic Nervi lacrimal Nervi frontal Pupil·la Iris Còrnea Limbe esclerocornial Múscul recte superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Múscul oblic superior de l'ull Tròclea del múscul oblic superior de l'ull Múscul elevador de la parpella superior Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte extern de l'ull Múscul recte intern de l'ull Múscul recte intern de l'ull Nervi òptic Gangli del trigèmin
Imatge interactiva: el múscul recte superior en una visió des de dalt de l'ull dret. Podeu moure el ratolí sobre les estructures anatòmiques per veure els noms i activar diversos enllaços.

Enllaços externs[modifica]

Vegeu també[modifica]