Majakita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralMajakita
Fórmula química PdNiAs
Epònim Mayak mine Tradueix
Localitat tipus mina Mayak, Norilsk, Altiplà de Putorana, Península de Taimir, Taimíria, Districte Federal de l'Extrem Orient, Rússia
Classificació
Categoria sulfurs > aliatges
Nickel-Strunz 10a ed. 2.AC.25e
Nickel-Strunz 9a ed. 2.AC.25e
Nickel-Strunz 8a ed. II/A.05
Dana 2.4.16.1
Heys 3.12.27
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Estructura cristal·lina a = 6,06Å; c = 7,2Å;
Duresa 6
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1974-038
Any d'aprovació 1976
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La majakita és un mineral de la classe dels sulfurs.

Característiques[modifica]

La majakita és un sulfur, un aliatge de pal·ladi, níquel i arsènic, de fórmula química PdNiAs. Cristal·litza en el sistema hexagonal. Es troba en forma d'inclusions arrodonides o ovalades, de fins a 100 micres, en polarita, i formant intercreixements amb estanopal·ladinita i isomertieïta.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la majakita pertany a "02.AC: Aliatges de metal·loides amb PGE" juntament amb els següents minerals: atheneïta, vincentita, arsenopal·ladinita, mertieïta-II, stillwaterita, isomertieïta, mertieïta-I, miessiïta, palarstanur, estibiopal·ladinita, menshikovita, pal·ladoarsenur, pal·ladobismutarsenur, pal·ladodimita, rodarsenur, naldrettita, polkanovita, genkinita, ungavaïta, polarita, borishanskiïta, froodita i iridarsenita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba fent intercreixements amb altres minerals del grup del platí en menes de calcopirita i talnakhita. També se'n troba en mineralitzacions de sulfurs en intrusions fortament metamorfosejades.[2] Va ser descoberta l'any 1976 a la mina Mayak, a Norilsk, a l'altiplà de Putorana (Taimíria, Rússia). També se n'ha descrit al Canadà, a Austràlia, a Finlàndia, a Sud-àfrica, als Estats Units i a altres zones de Rússia.

Referències[modifica]

  1. «Majakite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 «Handbook of Mineralogy» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 febrer 2016].