Vincentita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralVincentita
Fórmula químicaPd3As
EpònimEwart Albert David Vincent (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusRiam Kanan, Kalimantan del Sud, Kalimantan, Indonèsia
Classificació
Categoriasulfurs > aliatges
Nickel-Strunz 10a ed.2.AC.05b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.AC.05a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/A.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.2.5.1
Heys3.12.30
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 9,8Å; c = 4,83Å;
Colorgris marronós, taronja
Duresa5
Lluïssormetàl·lica
Diafanitatopaca
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1973-051
Any d'aprovació1973
Referències[1][2]

La vincentita és un mineral de la classe dels sulfurs. Va rebre el seu nom l'any 1974 per Eugen Friedrich Stumpfl i M. Tarkien en honor d'Ewart Albert "David" Vincent (1919-2012, lector en mineralogia en el Durham College i a la Universitat d'Oxford (Anglaterra) i chairman de Geologia a la Universitat de Manchester.

Característiques[modifica]

La vincentita és un sulfur de fórmula química Pd3As, que va ser aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1973. Cristal·litza en el sistema tetragonal. Es troba en forma de grans de fins a 2 mil·límetres, i com a inclusions en tetraedrita. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la vincentita pertany a "02.AC: Aliatges de metal·loides amb PGE" juntament amb els següents minerals: atheneïta, arsenopal·ladinita, mertieïta-II, stillwaterita, isomertieïta, mertieïta-I, miessiïta, palarstanur, estibiopal·ladinita, menshikovita, majakita, pal·ladoarsenur, pal·ladobismutarsenur, pal·ladodimita, rodarsenur, naldrettita, polkanovita, genkinita, ungavaïta, polarita, borishanskiïta, froodita i iridarsenita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta l'any 1973 a Riam Kanan a Kalimantan del Sud (Kalimantan, Indonèsia), i se n'ha descrit en altres indrets de l'Àsia, Europa i Àfrica. Es troba en dipòsits de pirita, en dipòsits de pòrfirs de coure amb altres sulfurs que contenen estany, i en dipòsits epitermals polimetàl·lics. Sol trobar-se associada a altres minerals com: pirita, calcopirita, colusita, estannita, estannoidita, mawsonita, bornita, enargita, famatinita, tetraedrita–tennantita, quars i barita.

Referències[modifica]

  1. «Vincentite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1 març 2016].
  2. «Vincentite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 1 març 2016].

Enllaços externs[modifica]