Miessiïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMiessiïta
Fórmula químicaPd11Te₂Se₂
EpònimMiessijoki river (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusriu Miessijoki, Lemmenjoki, Inari, Lapònia, Finlàndia
Classificació
Categoriasulfurs > aliatges
Nickel-Strunz 10a ed.2.AC.15a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.AC.15a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/A.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.16.2.2
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,448Å;
Grup puntualm3m (4/m 3 2/m) - hexoctaedral
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2006-013
SímbolMie Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La miessiïta és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de la isomertieïta. Rep el seu nom de la localitat de Miessijoki (Finlàndia).

Característiques[modifica]

La miessiïta és un sulfur de pal·ladi, tel·luri i seleni, de fórmula química Pd11Te₂Se₂, que va ser aprovat per l'IMA l'any 2006. Cristal·litza en el sistema isomètric. És de color negre amb una lluïssor metàl·lica. Els fragments són mal·leables i de color gris platejat.[2]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la miessiïta pertany a «02.AC: Aliatges de metal·loides amb PGE» juntament amb els següents minerals: atheneïta, vincentita, arsenopal·ladinita, mertieïta-II, stillwaterita, isomertieïta, mertieïta-I, palarstanur, estibiopal·ladinita, menshikovita, majakita, pal·ladoarsenur, pal·ladobismutarsenur, pal·ladodimita, rodarsenur, naldrettita, polkanovita, genkinita, ungavaïta, polarita, borishanskiïta, froodita i iridarsenita.

Formació i jaciments[modifica]

Només se n'ha trobat al riu Miessijoki, a Lemmenjoki (Lapònia, Finlàndia), en un placer d'elements de grup del platí. Se n'ha trobat associada a altres minerals com stillwaterita, isomertieïta, mertieïta-II, cooperita, braggita, kotulskita, vincentita, tantalita, torianita, pirita, magnetita, cromita i isoferroplatí, amb inclusions de laurita i aliatges d'osmi, iridi i ruteni.[2]

Referències[modifica]

  1. «Miessiite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r febrer 2016].
  2. 2,0 2,1 Kojonen, K. K.; Tarkian, M.; Roberts, A. C.; Tornroos, R.; Heidrich, S. «MIESSIITE, Pd11Te2Se2, A NEW MINERAL SPECIES FROM MIESSIJOKI, FINNISH LAPLAND, FINLAND». The Canadian Mineralogist, 45, 5, 01-10-2007, pàg. 1221–1227. DOI: 10.2113/gscanmin.45.5.1221.