Mapamundis antics

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Els mapamundis antics abasten les representacions del món des de l'antiguitat clàssica a l'època dels descobriments i el naixement de la geografia moderna.

Mapamundi de Posidoni (150-130 aC)[modifica]

El mapamundi de Posidoni (150-130 aC).
Article principal: Posidoni

Mapa del món d'acord a les idees de Posidoni (150-130 aC), elaborat per cartògrafs del segle XVI Bertius Petrus i Melchior Tavernier el 1628. Molts dels detalls en aquest mapa no podien haver estat coneguts per Posidoni, més aviat, és el fruit de Bertius-Tavernier per mostrar el resultat de les idees de Posidoni sobre les possibles posicions dels continents.

Mapamundi de Ptolemeu[modifica]

El mapamundi de Ptolemeu (cap a 150).
Article principal: Mapamundi de Ptolemeu

El Mapamundi de Ptolemeu és un mapa que es va basar en la descripció del món recollida en el llibre Geographia de Ptolemeu, escrit cap a l'any 150. Encara que mai s'hagin trobat autèntics mapes de Ptolemeu, la seva Geographia conté milers de referències a diverses parts del món antic amb coordenades per a la major part d'ell, la qual cosa va permetre que els cartògrafs poguessin reconstruir la visió ptolemaica del món quan seus manuscrits van ser redescoberts voltant de l'any 1300.

Mapamundi del Beat de Liébana (1050)[modifica]

Article principal: Beat de Liébana
Mapamundi de l'Beat de Saint-Sever.

El Beat de Liébana (730-798) va ser un monjo i teòleg espanyol. Avui en dia és sobretot recordat per ser l'autor del Comentari a l'Apocalipsi, publicat a 776. Aquest Comentari conté també un dels mapamundis més antics de la història. Tot i que el manuscrit original, així com el mapa, no han arribat als nostres dies, algunes còpies del mapa van quedar en diversos dels manuscrits existents.

El mapa no té un caràcter exclusivament geogràfic, encara que sí que representa una visió geogràfica del món-originada per Ptolemeu -, sinó que està fet per indicar gràficament el lloc que correspon a cada un dels Apòstols cristians en la seva tasca missional entre els pobles.

Va mantenir correspondència amb Alcuí de York i va prendre partit en la controvèrsia adopcionista, criticant les opinions de Fèlix d'Urgell i Elipa de Toledo.

Mapamundi d'Al-Idrisi (1154)[modifica]

El mapamundi d'Al-Idrisi

El mapa del geògraf àrab Al-Idrisi va incorporar els coneixements que els comerciants i exploradors àrabs havien acumulat a l'Àfrica i a l'oceà Índic als que ja tenien (heretats dels geògrafs clàssics), creant així un dels mapes del món més exactes realitzats fins aleshores. Noteu que el pol nord es troba la part inferior del mapa.

Mapa de Vinland (segle XIII)[modifica]

El mapa de Vinland
Article principal: Mapa de Vinland

El mapa de Vinland probablement es tracta d'un mapamundi del segle XV redibuixat d'un original del segle XIII. La seva importància radica en que, a més a més de mostrar l'Àfrica, Àsia i Europa, l'esquema representa un sector de terra en l'Oceà Atlàntic anomenada Vinland. El mapa deixa veure que aquesta terra va ser visitada el segle XI. Es creu que el mapa demostra que els exploradors víking van descobrir i cartografiar el Nou Món abans que Cristòfor Colom ho fes el 1492.

Mapamundi de Hereford (1300)[modifica]

El mapamundi de Hereford

El mapamundi de Hereford és un mapa T-O que data d'aproximadament l'any 1300. El mapa està signat per un tal Richard de Holdingham o Lafford. Dibuixat en un sol full de pergamí de 158 per 133 centímetres. Escrit en tinta negra amb afegit de vermell i or, i blau o verd per a l'aigua (amb el mar Roig pintat de vermell).

Atlas de Cresques (1375)[modifica]

Article principal: Atles Català
Una part de l'atles català de Cresques Abraham

L'Atles Català (1375) és el mapa cartogràfic català més important de l'edat mitjana, atribuït al jueu mallorquí Cresques Abraham. No està signat ni datat, i se sap que la data aproximada de producció és el 1375 pel registre que figura al calendari que l'acompanya.

Mapa Kangnido (1402)[modifica]

La Carta Kangnido (1402).
Article principal: Mapa Kangnido

La carta Kangnido ( «Mapa històric de països i ciutats») es va realitzar a Corea amb material xinès l'any 1402 per Gim Sa-hyeo), Li Mu (이무:李茂) i Li Hoi (이회). Descriu la totalitat del Vell Món, des d'Europa i Àfrica a l'oest, a Corea i Japó a l'est, amb una Xina de mida desproporcionat al centre. Es va realitzar en una època anterior als primers viatges d'exploració europeus i fins i tot els famosos viatges de l'almirall xinès Zheng He, la qual cosa deixa entreveure un profund coneixement geogràfic i campanyes d'exploració des de dates molt primerenques.

Mapamundi de De Virga (1411-1415)[modifica]

El Mapamundi de De Virga (1411-1415).

El mapamundi de De Virga va ser realitzat per Albertino de Virga entre 1411 i 1415. A l'Albertino de Virga, venecià, se li coneix també per un mapa de la Mediterrània de 1409, fet també a Venècia. El seu mapamundi és circular, dibuixat en una peça de pergamí 69,9 per 44 centímetres. Està format pel mateix mapa en si i per una ampliació que conté un calendari i dues taules.

Mapamundi de Bianco (1436)[modifica]

L'atles d'Andrea Bianco, de 1436 comprèn deu fulls de pergamí i mesura 29 per 38 centímetres, amb una enquadernació del segle XVIII. El primer foli conté la descripció de l' Regla de Marteloio per determinar el rumb, amb el cercle i quadrat , dues taules i dos diagrames. Les vuit fulles següents contenen diverses cartes nàutiques. La novena compta amb un mapamundi circular de 25 centímetres de circumferència. I el foli final conté un mapamundi basat en la primera projecció de Ptolemeu. Alguns creuen que els mapes de Bianco van ser els primers a retratar fidelment les costes de la Florida (com una gran península unida a una gran illa etiquetada com a Antillia . Bianco també va col·laborar amb Fra Mauro en el mapamundi de Fra Mauro l'any 1459.

Mapamundi de Fra Mauro (1459)[modifica]

El Mapamundi de Fra Mauro (1459).

El Mapamundi de Fra Mauro es va crear entre 1457 i 1459 pel monjo venecià Fra Mauro. És un planisferi circular dibuixat en pergamí i emmarcat en fusta, d'uns 2 metres de diàmetre. El mapamundi original el va fer Fra Mauro i el seu assistent Andrea Bianco, un mariner cartògraf al servei del rei Alfons V de Portugal. El mapa es va completar el 24 abril 1459 i es va enviar a Portugal, però no es va conservar fins als nostres dies. Fra Mauro va morir l'any següent mentre realitzava una còpia del mapa per la senyoria de Venècia, i la còpia va ser completada per Andrea Bianco.

Mapa de Juan de la Cosa (1500)[modifica]

El Nou Món apareix a la part superior (en verd) i el Vell Món a la part central i inferior (en blanc).
Article principal: Mapa de Juan de la Cosa

El mapa o carta de Juan de la Cosa és un mapa pintat en pergamí, de 93 cm d'alt per 183 d'amplada, que es conserva al Museu Naval de Madrid. Una inscripció diu que va ser realitzat pel marí Juan de la Cosa el 1500 a El Puerto de Santa María (Cadis). La seva rica decoració indica que probablement va ser fet per encàrrec d'algun membre poderós de la cort dels Reis Catòlics.[1]

Planisferi de Cantino (1502)[modifica]

Planisferi de Cantino.
Article principal: Planisferi de Cantino

El mapamundi o planisferi de Cantino és el mapa més antic que mostra els descobriments portuguesos d'orient i occident. Rep el seu nom d'Alberto Cantino, un agent del duc de Ferrara que va aconseguir introduir-lo d'amagat a Itàlia des de Portugal a 1502. Aquest mapa és particularment notable pel fet que registra un (encara fragmentari) tros de la costa del Brasil, descobert accidentalment el 1500 per l'explorador portuguès Pedro Álvares Cabral i subseqüentment explorat per Gonçalo Coelho i Américo Vespucio.

Mapa de Piri Reis (1513)[modifica]

El mapa de Piri Reis
Article principal: Mapa de Piri Reis

El mapa de Piri Reis és un famós mapa del món premodern creat al segle XVI per l'almirall i cartògraf turc-otomà Piri Reis. El mapa mostra part de les costes occidentals d'Europa i nord d'Àfrica amb una notable exactitud, la costa del Brasil és també recognoscible. Diverses illes atlàntiques, incloses les Açores i les Canàries apareixen també representades, així com la mítica illa de Antillia. El mapa és digne de menció per la representació d'una massa de terra austral, que molts van prendre com a evidència d'una antiga consciència de l'existència de l'Antàrtida.

Mapamundi de Joan Oliva (1560)[modifica]

Mapa del Món de Diego Ribero, 1529[modifica]

Mapa del Món de Diego Ribero, 1529

El treball principal de Ribero va ser el Padró Reial de 1527. Hi ha 6 còpies atribuïdes a Ribero, les quals s'exhibeixen a la Gran Biblioteca Ducal de Weimar(Mundus Novus de 1527) i a la Biblioteca Vaticana, al Vaticà ( Mapa Propaganda ), és el primer mapamundi basat en observacions empíriques de latitud. Està fortament influenciat per la informació recollida durant el viatge de Magalhaes i Juan Sebastián Elcano.

Planisferi de Teixeira (1573)[modifica]

Mapa de Teixeira 1573.

El Mapa de Teixeira 1573 és el mapa que mostra els descobriments espanyols i portuguesos d'orient i occident. Rep el seu nom de Domingos Teixeira cartògraf portuguès dels segles XVI-XVII.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. MARTÍN-meres VERDEJO, M ª Luisa. La carta de Juan de la Cosa: interpretació i història, 2000. ISSN 1138-9680, pàg. 71-86. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mapamundis antics Modifica l'enllaç a Wikidata