Margaret Rutherford

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMargaret Rutherford

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Margaret Taylor Rutherford Modifica el valor a Wikidata
11 maig 1892 Modifica el valor a Wikidata
Londres Modifica el valor a Wikidata
Mort22 maig 1972 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Chalfont St Peter (Regne Unit) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Malaltia d'Alzheimer Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
Nacionalitat Anglesa
FormacióRoyal Academy of Dramatic Art
Wimbledon High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de gènere, actriu de teatre, actriu de cinema Modifica el valor a Wikidata
Activitat1925 Modifica el valor a Wikidata –
Obra
Papers destacatsUn esperit burleta
The Happiest Days of Your Life
Hotel internacional
Murder ahoy
Família
CònjugeStringer Davis (1945–1972) Modifica el valor a Wikidata
PareWilliam Rutherford Benn (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0751983 Allocine: 8521 Rottentomatoes: celebrity/margaret_rutherford Allmovie: p62313 IBDB: 58710 TMDB.org: 11127
Musicbrainz: 0057d1cf-2a24-4365-a9e6-b753caa1aa60 Find a Grave: 6141263 Modifica el valor a Wikidata

Dame Margaret Taylor Rutherford, DBE va ser una actriu britànica, nascuda l'11 de maig de 1892 a Londres, Anglaterra i morta el 22 de maig de 1972 a Chalfont St. Peter Buckinghamshire, Anglaterra.[1][2]

Va ser una truculenta Miss Marple d'Agatha Christie a cinc pel·lícules angleses. Va ser premiada amb un Oscar a la millor actriu secundària el 1963 per al paper de la Duquessa de Brighton a Hotel internacional.

Ha estat investida Dama Margaret Rutherford de l'orde de l'Imperi Britànic per Elisabet II del Regne Unit el 1967.

Biografia[modifica]

Els seus primers anys[modifica]

Nascuda a Balham, Margaret Taylor Rutherford era filla única de William Rutherford Benn i de Florence Nicholson; el cèlebre polític Sir John Williams Benn, 1r Baronet, n'era el seu oncle, i el laborista Tony Bennle, el fill del seu cosí germà.

El pare de Margaret Rutherford sofria trastorns mentals de resultes d'una depressió ansiosa, i va ser internat en un asil psiquiàtric. Sortia de vegades a l'estiu; però, el 4 de març de 1883, en ocasió d'una d'aquestes sortides, va assassinar el seu pare, el Reverend Julius Benn, pastor de l'Església Congregacionalista, trencant-li un orinal al cap. Se'l va tancar llavors a l'asil de Broadmoor, on va intentar fins i tot posar fi als seus dies. Considerat com a curat alguns anys més tard, va ser deixat anar, i sota el pseudònim de Rutherford, va tornar a trobar la seva dona.

Margaret Rutherford i els seus pares van marxar a l'Índia, mentre que era encara un bebè; però va tornar a Gran Bretanya a l'edat de tres anys, després que la seva mare es pengés d'un arbre. Va ser llavors confiada a les cures d'una tia, Mrs Bessi Nicholson, que era majordoma a Wimbledon. El seu pare va tornar igualment a Anglaterra, però per tornar a l'hospital de Broadmoor, on va passar la resta de la seva vida.

Rutherford va fer els seus estudis a Wimbledon High School i a la Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

La seva carrera[modifica]

Va ser en principi professora d'art dramàtic, i no va arribar a l'ofici d'actriu més que tardanament, no començant al Theatre de l'Old Vic fins al 1925, a l'edat de trenta-tres anys. La seva interpretació es va distingir immediatament en el gènere còmic, i es va fer ineludible de les comèdies d'aquest període (dels anys 30 a 50) «no he tingut mai la intenció d'interpretar per fer riure», va declarar en la seva autobiografia, «i sempre he estat sorpresa que el públic em trobés graciosa».

En els anys 50, Margaret Rutherford i Davis van adoptar l'escriptor Gordon Langley Hall, d'una vintena d'anys, que més tard canviaria de nom i de sexe, per fer-se Dawn Langley Simmons; va escriure, entre altres, una biografia de Rutherford el 1983.

El 1957, Margaret Rutherford va participar en l'episodi "The Kissing Bandit" de la sèrie americana Dick and the Duchess, en la qual feia el paper de Cynthia Gordon, al costat de Patrick O'Neal i Hazel Court. És el 1961, quan Margaret Rutherford va interpretar per primera vegada el paper de Miss Marple, en la cèlebre sèrie d'Agatha Christie. Tenia llavors 70 anys, i ella va insistir per portar la seva pròpia roba, i interpretar al costat del seu marit.

George Harrison, a qui se li va preguntar el 1964, per la seva actriu femenina preferida, va respondre, sense dubtar: - «Margaret Rutherford! »

Es va emportar l'Oscar a la millor actriu secundària el 1963, per a la seva interpretació de la Duquessa de Brighton.

Va ser condecorada amb el títol d'Officer of the Order of the British Empire (OBE) el 1961, i va ser elevada al títol de 'Dame Commander' (DBE) el 1967

Va morir de la Malaltia d'Alzheimer el 22 de maig de 1972. i va ser enterrada amb el seu marit, Stringer Davis, mort l'agost de 1973, al cementiri de l'església St. James, a Gerrards Cros al Buckinghamshire.

Filmografia selecta[modifica]

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Dame Margaret Rutherford» (en anglès). Encyclopaedia Britannica. [Consulta: 2 abril 2022].
  2. «Margaret Rutherford» (en castellà). DeCine21. [Consulta: 2 abril 2022].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Margaret Rutherford