Mertieïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMertieïta

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPd₈(Sb,As)₃
EpònimJohn Beaver Mertie Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusplacer de platí de Salmon River, Goodnews Bay, Bethel Borough, Alaska, Estats Units
Classificació
Categoriasulfurs > aliatges
Nickel-Strunz 10a ed.2.AC.10b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.AC.10b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/A.05 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.16.3.1
Heys3.12.39
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 7,6Å; c = 42,9Å;
Colorgroc rogenc
Duresa6
Lluïssormetàl·lica
Impureses comunesCu, Sn
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) i mineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1973
SímbolMet-II Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La mertieïta és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom del geòleg nord-americà John Beaver Mertie, Jr. (1888-1980). Fins el mes de setembre de 2022 s'anomenava mertieïta-II, canviant el nom a l'actual degut a les noves directrius aprovades per la CNMNC per a la nomenclatura de polimorfs i polisomes.[2]

Característiques[modifica]

La mertieïta és un sulfur de pal·ladi, arsènic i antimoni, de fórmula química Pd₈(Sb,As)₃. Cristal·litza en el sistema trigonal. Es troba en forma de grans anèdrics d'uns 0,5 mil·límetres.[3] La seva duresa a l'escala de Mohs és 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz pertany a «02.AC: Aliatges de metal·loides amb PGE» juntament amb els següents minerals: atheneïta, vincentita, arsenopal·ladinita, stillwaterita, isomertieïta, mertieïta-I, miessiïta, palarstanur, estibiopal·ladinita, menshikovita, majakita, pal·ladoarsenur, pal·ladobismutarsenur, pal·ladodimita, rodarsenur, naldrettita, polkanovita, genkinita, ungavaïta, polarita, borishanskiïta, froodita i iridarsenita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta l'any 1973 al placer de platí de Salmon River, a Goodnews Bay (Alaska, Estats Units), i ha estat descrita a diversos països d'arreu del planeta. Es troba en forma de grans fins en concentrats de metalls preciosos en placers, aparentment derivats d'una roca mare ultramàfica, o sobre cubanita–mooihoekita massives, com en el cas de la mina Oktyabr, a Rússia. Sol trobar-se associada a altres minerals com: or, sperrylita, laurita, platarsita, ruthenarsenita, mertieïta-I, genkinita, estibiopal·ladinita, calcocita, bornita, heazlewoodita, galena, calcopirita, pentlandita, valleriïta, hauchecornita, parkerita o cromita, així com d'aliatges de platí, iridi i osmi, o aliatges de platí i ferro.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mertieïta
  1. «Mertieite-II» (en anglès). Mindat. [Consulta: 31 gener 2016].
  2. Miyawaki, Ritsuro; Hatert, Frédéric; Pasero, Marco; Mills, Stuart J. «Newsletter 69». Mineralogical Magazine, octubre 2022, pàg. 1–5. DOI: https://doi.org/10.1180/mgm.2022.115 [Consulta: 22 octubre 2022].
  3. 3,0 3,1 «Mertieite-II» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 31 gener 2016].

Enllaços externs[modifica]