Peter Falk

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPeter Falk

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Peter Michael Falk Modifica el valor a Wikidata
16 setembre 1927 Modifica el valor a Wikidata
Manhattan (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 juny 2011 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Beverly Hills (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Malaltia d'Alzheimer Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri Westwood Village Memorial Park Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióHamilton College
Universitat de Syracuse
Maxwell School of Citizenship and Public Affairs
The New School
Ossining High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióactor de televisió, productor de cinema, realitzador, guionista, actor de veu, actor, autobiògraf, actor de teatre, actor de cinema, productor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1956 Modifica el valor a Wikidata –  2008 Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsEva Le Gallienne Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeShera Danese (1977–2011) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webweb.archive.org… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0000393 Allocine: 3043 Rottentomatoes: celebrity/peter_falk Allmovie: p22575 123907 TV.com: people/peter-falk IBDB: 40121 TMDB.org: 2314
Musicbrainz: 9125dc93-7e2e-4e4c-bca7-8bc5172cf892 Find a Grave: 71906173 Modifica el valor a Wikidata

Peter Falk (Nova York, 16 de setembre del 1927Beverly Hills, 23 de juny de 2011), de nom complet Peter Michael Falk, fou un actor, productor, director i guionista estatunidenc, conegut sobretot per haver encarnat el tinent Colombo en la sèrie de televisió Columbo.

Biografia[modifica]

Peter Falk entra a l'Ossining High School a Nova York, on fa els seus estudis secundaris. Hi té la seva primera experiència sobre els escenaris, reemplaçant sense temps de preparar-se un actor malalt en el paper d'un detectiu. Després de l'escola secundària, treballa algun temps com a cuiner en la marina comercial, després entra a la Universitat de Siracusa. Hi obté el 1953 una llicenciatura de ciències-polítiques i administració pública. Fracassa en una entrevista per entrar a la CIA i entra en la direcció del Pressupost de Connecticut com a conseller de productivitat. Als 29 anys i després de cursos de comèdia al teatre, abandona el seu treball per fer-se actor i comença a treballar a la televisió el 1957.

Carrera professional[modifica]

Peter Falk fa la seva primera aparició a la pantalla el 1957, participant en un episodi de la sèrie Robert Montgomery Presents a la NBC. Després d'haver passat per altres emissions de TV, entre les quals Studio One i Kraft Television Theatre, fa els seus primers passos en el cinema rodant sota la direcció de Nicholas Ray en el drama Wind Across the Everglades (1958). De seguida, aconsegueix un paper important en el drama policíac, The Secret of the Purple Reef de William Witney, abans de tenir el paper principal de Kid Twist, a Murder, Inc. de Stuart Rosenberg (1960). Aquesta pel·lícula li val una primera nominació en els Oscars en la categoria «millor actor secundari».

Peter Falk evoluciona llavors davant la càmera d'Alfred Hitchcock en un episodi de la sèrie de culte, Alfred Hitchcock Presents, i treballa llavors en la comèdia Frank Capra Un gàngster per a un miracle (1961). Citat una segona vegada als Oscars, Peter Falk comença a atreure l'atenció del públic i de la gent de la professió.

A partir de 1968, Peter Falk s'esquitlla a la pell del cèlebre investigador de l'impermeable i del cigar en la sèrie Columbo, i roda 69 episodis fins a 2003.

El 1970, actua al llargmetratge Husbands que marca el començament d'una col·laboració llarga amb el seu amic John Cassavetes (Una dona ofuscada el 1974, Mickey and Nicky el 1976, Big trouble el 1985).

El 1987, és l'avi narrador de la comèdia The Princess Bride. El mateix any, fa el seu propi paper a Der Himmel über Berlin de Wim Wenders. Després del 2000, és el pare de David Paymer en la comèdia Enemies of Laughter de Joey Travolta. El 2002, és al cartell d'Undisputed, drama musculat sobre l'univers de la boxa en a la presó, dirigida per Walter Hill, i en el qual és «Mendy Ripstein», un vell gàngster que organitza un combat entre Wesley Snipes i Ving Rhames.

El 2005, Peter Falk s'envolta de Laura San Giacomo i David Paymer en la comèdia de Jeff Hare, Checking Out (2005), on interpreta el personatge del vell actor Morris Applebaum, abans de treballar sota la direcció de Lee Tamahori a Next (2007), amb Nicolas Cage, Julianne Moore i Jessica Biel.

Actor principal de la sèrie de televisió «Columbo»[modifica]

Peter Falk es va convertir en una estrella mundial gràcies al paper del tinent Columbo, policia una mica confús però investigador de geni, vestit amb un impermeable gastat, conduint un vell Peugeot 403 i evocant freqüentment la seva dona.

Aquest paper, que l'ha fet famós i que ha interpretat durant trenta-cinc anys (Prescription Murder, el primer episodi d'una sèrie prolífica, desembarca a la pantalla petita el 1968, a l'altra banda de l'Atlàntic), ha marcat per sempre la carrera d'aquest actor, el currículum del qual té tanmateix altres registres.

Ha rodat seixanta-nou episodis entre els quals n'ha produït onze (1989-1991) i coproduït altres tretze (1991-2003) per a un total de vint-i-quatre episodis.

Ha guanyat nombrosos Premis Emmy i Globus d'Or pel seu paper en la sèrie Columbo.

La darrera investigació de Columbo es remunta a 2003 en l'episodi Columbo porta el ball...

Corolari de l'èxit planetari de la sèrie, deguda essencialment a la seva actuació i les seves mímiques mítiques, el nom de Peter Falk, indissociable del del Tinent Columbo, és pronunciat a les quatre cantonades del món.

En total, la sèrie Columbo hauria comptat amb més de dos mil milions de telespectadors. Al seu llibre, l'actor declara: «Déu no destina cap home a ser conegut per dos mil milions dels seus semblants. »

Vida personal[modifica]

Afectat per un tumor maligne a l'edat de tres anys, Peter Falk queda borni i ha de portar una protesi ocular. La llegenda vol que, quan era nen, va treure’s el seu ull per oferir-lo a un àrbitre de beisbol dient-li: «El necessites més que jo ! ».

Peter Falk ve d'una família jueva - pare d'origen rus, mare d'origen polonesa i txeca - l'avantpassat de la qual - Miksa Falk - era el redactor en cap de Pester Lloyd, diari de llengua alemanya de Budapest (Hongria).

L'actor novaiorquès s'ha casat dues vegades. Primer amb Alice Mayo el 1960, amb qui va compartir setze anys de la seva vida. El 7 de desembre de 1977, va celebrar la seva unió amb l'actriu Shera Danese, que ha participat d'altra banda en sis episodis de la sèrie Columbo.

Una de les seves dues filles adoptives, Catherine Falk, detectiu privat i ajudant de postproducció, va dipositar a finals de 2008 una demanda, perquè el seu pare, llavors amb 81 anys, ja no era capaç d'administrar el seu patrimoni a causa de la malaltia d'Alzheimer.[1] El seu informe ha estat rebutjat pel tribunal de Los Angeles el febrer de 2009. Peter Falk, afectat d'importants pèrdues de memòria, va ser posat sota la tutela de la seva esposa.

Filmografia[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

  • 1961. Oscar al millor actor secundari per Murder, Inc..
  • 1961. Globus d'Or a la millor nova promesa masculina.
  • 1961. Emmy al millor actor secundari per The Law and Mr. Jones.
  • 1962. Oscar al millor actor secundari per Un gàngster per a un miracle.
  • 1962. Emmy al millor actor per The Dick Powell Show.
  • 1972. Globus d'Or al millor actor en sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1973. Emmy al millor actor de sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1974. Globus d'Or al millor actor en sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1974. Emmy al millor actor de sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1975. Globus d'Or al millor actor en sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1976. Globus d'Or al millor actor en sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1977. Emmy al millor actor de sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1978. Globus d'Or al millor actor en sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1978. Emmy al millor actor de sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1991. Globus d'Or al millor actor en sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1991. Emmy al millor actor de sèrie dramàtica per Columbo.
  • 1992. Globus d'Or al millor actor en minisèrie o telefilm per Columbo.
  • 1994. Globus d'Or al millor actor en minisèrie o telefilm per Columbo.
  • 1994. Emmy al millor actor de sèrie dramàtica per Columbo.

Bibliografia[modifica]

  • Just One More Thing, Peter Falk, 2006. Al seu llibre de memòries, Just One More Thing, l'actor estatunidenc Peter Falk descriu el seu recorregut al teatre d'avantguarda novaiorquès, després a Hollywood i en el cinema anomenat d'autor. Evoca també la sèrie de televisió mítica Columbo que el va fer mundialment famós.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peter Falk