Pont penjant

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Golden Gate Bridge, un dels més famosos, i rècord de llum central durant molts anys
El pont d'Akashi-Kaikyo té actualment el rècord de llargada de la llum central

Un pont penjant o suspès és un pont sostingut per un arc invertit format per nombrosos cables d'acer, del qual se suspèn el tauler del pont mitjançant tirants verticals. Des de l'antiguitat aquest tipus de ponts han estat utilitzats per la humanitat per salvar obstacles. A través dels segles, amb la introducció i millora de diferents materials de construcció, aquest tipus de ponts són capaços en l'actualitat de suportar el trànsit rodat i fins i tot línies de ferrocarril lleugeres.

Història[modifica]

El disseny actual dels ponts penjants va ser desenvolupat a començaments del segle xix. Els primers exemples inclouen els ponts de Menai i Cowny (posats en funcionament el 1826) al nord del país de Gal·les i el primer pont Hammersmith (1827) a la zona oest de Londres. De llavors ençà ponts penjants han estat construïts al llarg de tot el món. Aquesta tipologia de pont és pràcticament l'única solució possible per a salvar grans llums (distàncies superiors a un quilòmetre), per exemple, quan sigui perillós per al trànsit marítim afegir suports centrals temporals o permanents, o no sigui viable afegir suports centrals. En l'actualitat, el pont amb més llum central és el Pont Akashi-Kaikyo, al Japó, que fa gairebé dos quilòmetres. Hi ha un projecte, el pont de l'estret de Messina, que uniria aquesta zona amb un pont d'obertura superior als tres quilòmetres.

Avantatges[modifica]

Pont Verrazano Narrows a Nova York,va succeir el Golden Gate com a pont amb l'obertura més gran del món
  • L'obertura central pot ser molt llarga en relació a la quantitat de material emprat, la qual cosa permet de travessar vies d'aigua molt amples.
  • Poden tenir la plataforma a gran altura, cosa que permet el pas de vaixells molt alts.
  • No es necessiten suports centrals durant la seva construcció i per tant es poden construir sobre profunds cursos d'aigua molt concorreguts pel trànsit marítim o d'aigües molt turbulentes.
  • Essent relativament flexibles, es poden doblegar sota vents severs i terratrèmols, on un pont més rígid hauria de ser més fort i dur.

Inconvenients[modifica]

  • A falta de rigidesa el pont es pot tornar intransitable en condicions de forts vents o turbulències, i requereix tancar temporalment al trànsit. Aquesta manca de rigidesa dificulta molt el manteniment de vies ferroviàries.
  • Sota grans càrregues de vent, les torres exerceixen un gran moment (força en sentit corb) a terra, i requereixen una gran fonamentació quan es treballa en sòls febles, la qual cosa resulta molt car.

Tipus de suspensió[modifica]

La suspensió en els ponts més antics es pot fer per cadenes o barres enllaçades (per exemple, el Pont de les Cadenes de Budapest), però els ponts moderns tenen múltiples cables d'acer trenat. Això és per a porporcionar més redundància, uns pocs cables amb defectes o fallades entre els centenars que formen el cable principal són una petita amenaça, mentre que una sola baula o barra en mal estat o amb defectes pot eliminar el marge de qualitat o tirar avall l'estructura.

Tipus de "taulers" en els ponts penjants[modifica]

Observeu que prima que és la pista d'aquest pont sobre el Yangtze a la Xina

La majoria dels ponts penjants usen estructures d'acer reticulades per suportar la carretera (particularment posseint els efectes desfavorables). Recents desenvolupaments en aerodinàmica de ponts han permès la introducció d'estructures de plataforma. A la il·lustració de la dreta es nota la forma molt aguda a la vora i el pendent a la part inferior del tauler. Això possibilita la construcció d'aquest tipus sense el perill que es generin remolins d'aire que facin retorçar al pont com va passar amb el pont de Tacoma Narrows.

Altres aplicacions del tipus d'estructura[modifica]

Els principis de suspensió usats en grans ponts poden també aparèixer en contexts menors que aquests ponts de carretera o tren. La suspensió amb cables lleugers pot servir com a una solució menys cara i més elegant per ponts de pedestres que suportar mitjançant un gran enreixat. On un pont uneix dos edificis pròxims no hi cal construir torres i els mateixos edificis poden sostenir els cables. La suspensió amb cables pot ser també augmentada amb la inherent rigiditat d'una estructura que té molt en comú amb un pont tubular.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pont penjant