Kavkazskiy plennik (pel·lícula)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Presoner de les muntanyes)
Infotaula de pel·lículaKavkazskiy plennik
Кавказский пленник Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSerguei Bodrov Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSerguei Bodrov i Boris Giller (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióSerguei Bodrov, Arif Aliyev (en) Tradueix i Boris Giller (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLeonid Desyatnikov Modifica el valor a Wikidata
FotografiaPavel Lebeshev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraBG Productions (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorOrion Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRússia i Kazakhstan Modifica el valor a Wikidata
Estrena1996 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalrus Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i cinema bèl·lic Modifica el valor a Wikidata
Temapresoner de guerra i primera guerra de Txetxènia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióRússia Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1990 Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0116754 Filmaffinity: 568806 Allocine: 14768 Rottentomatoes: m/prisoner-of-the-mountains Letterboxd: prisoner-of-the-mountains Mojo: prisonerofthemountains Allmovie: v136370 TCM: 443777 TV.com: movies/prisoner-of-the-mountains TMDB.org: 55936 Modifica el valor a Wikidata

Kavkazskiy plennik (en rus: Кавка́зский пле́нник), coneguda amb el títol internacional Prisoner of the Mountains, és una pel·lícula russa del 1996 dirigida per Serguei Bodrov Sr. El film està basat en la història homònima, del clàssic escriptor rus Lev Tolstoi.

Argument[modifica]

La pel·lícula il·lustra el conflicte armat entre el poble txetxè i l'exèrcit rus en l'anomenada Primera guerra de Txetxènia. El jove soldat Ivan (Serguei Bodrov Jr.) acaba de ser reclutat per l'exèrcit rus i sense cap mena d'experiència és enviat a la zona en conflicte. Allà, tot just arribar l'espera una letal emboscada els únics supervivents de la qual són ell i Saixa (Oleg Ménxikov), un altre soldat del mateix batalló. Els dos joves són fets presoners i no tenen més remei que passar tota l'estona junts i compartir els moment més íntims, ja que han sigut encadenats juntament. El film es concentra aleshores en descriure la confrontació personal entre els dos joves soldats, que no es coneixen, i la seva relació amb els segrestadors txetxens. Aquests darrers malviuen en humils i precàries condicions en la rocosa i àrida zona de les muntanyes caucàsiques.

La família txetxena que manté reclusos els dos soldats té l'esperança de poder fer un intercanvi de presoners per tal que el seu fill, empresonat alhora per l'exèrcit rus, pugui ser posat també en llibertat. No obstant això, el temps passa i no hi ha avenços en les negociacions. Avorrits, els dos soldats decideixen escapar-se després de desprendre's del benèvol i senzill txetxè que els vigilava, a qui Ivan intenta salvar en el darrer moment sense poder impedir que es precipiti per un penya-segat. Els dos soldats no tenen èxit en la seva fuga i aviat són capturats de nou pels txetxens, que aquest cop no tenen tants miraments i degollen a Sasha en senyal de venjança. A Ivan, qui durant el captiveri havia fraternitzat amb els segrestadors, els txetxens decideixen mantenir-lo per contra viu, tot confiant que l'anhelat intercanvi de presos arribi aviat. Durant el captiveri, Ivan i la filla del segrestador txetxè s'enamoren, però la relació impossible es veu amenaçada quan els russos maten al germà pres de la jove i la vida d'Ivan passa a ser, així, redundant pels txetxens. La jove txetxena allibera a Ivan just abans que el pare, ja assabentat de l'assassinat del seu fill, vingui decidit a executar el soldat. Però malgrat tot, Ivan es nega a fugir en ser conscient dels problemes i complicacions que això comportaria a la jove. El pare pren Ivan per la força i se l'emporta a les muntanyes per executar-lo. Ell, resignat i impotent, espera ja el tret del fusell que posarà fi a la seva vida, però el desolat pare txetxè, fart de l'absurda espiral de violència i morts causades pel conflicte, té un gest compassiu i erra expressament el tret, permetent que Ivan s'escapi.

Repartiment[modifica]

  • Oleg Ménxikov: Saixa
  • Serguei Bodrov Jr.: Ivan (Vània) Jilin
  • Djemal Sikharulidze: Abdul-Murat
  • Sussanna Mekhralieva: Dina
  • Aleksandr Buréiev: Hassan
  • Valentina Fedótova: mare d'Ivan
  • Aleksei Jarkov: Màslov
  • Ievdoquia Vixniakova: infermera

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]