Resolució 838 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 838 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/838 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3234)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació10 juny 1993 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa qüestió palestina

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 838 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 10 de juny de 1993. Després de reafirmar la Resolució 713 (1991) i totes les resolucions posteriors sobre la situació a l'antiga Iugoslàvia i en particular Bòsnia i Hercegovina, el Consell va examinar les opcions per a la desplegament d'observadors internacionals a les fronteres de Bòsnia i Hercegovina per garantir l'aplicació de les anteriors resolucions del Consell de Seguretat.

El Consell va reiterar les seves demandes en les resolucions 752 (1992) i 819 (1993), que va demanar la fi de la interferència estrangera a Bòsnia i Hercegovina, i a la República Federal de Iugoslàvia (Sèrbia i Montenegro) que deixi de subministrar armes i equip militar a les unitats paramilitars serbobosnianes, respectivament.[1] Són condemnades les violacions de les resolucions 757 (1992), 787 (1992) i 820 (1993) que impliquin accions que tinguin lloc entre Sèrbia i Montenegro i les àrees protegides de Croàcia i les zones de Bòsnia i Hercegovina sota control dels serbis de Bòsnia. En aquest sentit, el Consell va considerar el possible desplegament d'observadors al voltant de les fronteres de Bòsnia i Hercegovina, tal com s'indica a la Resolució 787 (1992).

La resolució també va prendre nota de la decisió de Sèrbia i Montenegro de prohibir tots els subministraments llevat ajuda humanitària als paramilitars serbis de Bòsnia i el Consell va instar el país a implementar el compromís. El Pla Vance-Owen fou recomanat com una solució pacífica del conflicte a la regió.

Es va demanar al Secretari General Boutros Boutros-Ghali que informés al Consell de Seguretat sobre les opcions per al desplegament d'observadors internacionals per supervisar les fronteres de Bòsnia i Hercegovina amb prioritat per la seva frontera amb Sèrbia i Montenegro. Se li va demanar que es posés en contacte amb els estats membres per assegurar la disponibilitat de qualsevol material derivat de la vigilància aèria.

Referències[modifica]

  1. Woodward, Susan L. Balkan tragedy: chaos and dissolution after the Cold War. Brookings Institution Press, 1995, p. 414. ISBN 978-0-8157-9513-1. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 838 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.