Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Tancada de la Viquipèdia i manifest contra l'article 13

45
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia,

Com ja sabeu, des de fa uns mesos tot el moviment Wikimedia s'està mobilitzant contra la nova Directiva del Copyright Europeu (article 13) que es pretén votar aquest dimarts. A la Viquipèdia en català ja vam fer una tancada d'un dia el juliol de l'any passat com a protesta.

Ara que s'ha intensificat la protesta i des d'Amical Wikimedia estem treballant per llançar un comunicat i una convocatòria conjunta de manifestació amb altres entitats per aquest cap de setmana, proposo que fem una nova tancada de tots els projectes Wikimedia en català durant 3 dies (diumenge 24, dilluns 25 i dimarts 26 de març, que és la votació).

Altres Viquipèdies ja han fet tancades els darrers dies, i penso que nosaltres hauríem d'incrementar la duresa de la protesta respecte la d'un dia que ja vam fer anteriorment -una flor no fa primavera.

Espero la vostra participació i opinions.

Millars (discussiócontribucions)

Wikimedia Espanya també s'ha manifestat en contra de la nova directiva, i personalment done suport a un possible tancament, o al menys, un banner informatiu. Per al comunicat conjunt, haveu parlat amb Virginia de WMES?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola Millars, com anem curts de temps, l'estem movent ara mateix amb institucions del panorama lingüístic-tecnològic català (Pirates, Softcatalà...) En aquest sentit anem tots en la mateixa línia: mirarem de fer-lo el més inclusiu possible amb el màxim d'entitats possibles. Gràcies per l'avís.

Millars (discussiócontribucions)

Bé, WMES es pot unir?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Els contactem des de la Junta per correu, faltaria més. Sento si no ha quedat prou clar que era un "per descomptat" :)

Millars (discussiócontribucions)

No has de lamentar res. Jo no ho havia entés bé. Gràcies.

ESM (discussiócontribucions)

La proposta de tancament de 3 dies em sembla bé. A favor.

Unapersona (discussiócontribucions)

També hi estic a favor. Pot semblar una mica excessiu, però crec que aquesta directiva es mereix una resposta dràstica com aquesta.

Townie (discussiócontribucions)

Endavant amb el tancament. Si amb un sol dia de tancament al juliol ja va tenir ressò, amb tres encara més. Obrim una presa de decisions com l'últim cop?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Si tens un moment, endavant @Townie

Barcelona (discussiócontribucions)

Jo tres ho trobo massa, tot i que estic segura que tindrà ressò

Townie (discussiócontribucions)

Afegida la proposta a la presa de decisions

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord que tancar tres dies és massa.

I tancar només la viquipèdia en català per un problema europeu em sembla molt pobre. No hi ha ningú més que prevegi tancar en un moment que coincideixi?

Millars (discussiócontribucions)

Han tancat en alemany, danés, txec i eslovac.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tots en dies diferents?

Townie (discussiócontribucions)
KRLS (discussiócontribucions)

Crec que apagar un diumenge no té gaire sentit si el que es busca és ressò mediàtic, perquè els diumenges les redaccions dels mitjans de comunicació funcionen a mig gas. També crec que el diumenge és un dia on s'edita més, perquè una bona part dels usuaris no treballen el diumenge, i en conseqüència penso que no és la millor elecció. Si el que es vol és "perjudicar" els lectors el millor seria un dia entre setmana on les escoles estan en dansa i els mitjans actius. No entro a valorar si és encertat convocar una manifestació amb només 1 o 2 dies de marge per difondre-la. Estratègicament, tindria sentit que el tancament de la Viquipèdia fos previ a la manifestació per tal que es pugui difondre la convocatòria aprofitant el ressò de la tancada.

Jarashi (discussiócontribucions)

Estic molt d'acord amb el raonament d'en KRLS

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo penso que especular amb opcions que afavoreixin o afectin més o menys uns col·lectius o altres no té massa a veure amb el rerefons: és una tancada de protesta els tres previs a la decisió i serveix per a caldejar l'ambient. Ja hem tingut altres efemèrides en cap de setmana i si no té ressò el diumenge, el tindrà dilluns.

Tot i que no coincideixi plenament amb la manifestació de dissabte, serveix per prolongar l'efecte mediàtic i establir una pressió continuada durant més d'una jornada (que ja la vam fer a ple juliol amb un impacte important).

Mikicat (discussiócontribucions)

L'important penso que és la durada; 3 dies són perfectes per "provocar el caos" i trencar amb la normalitat, i justament això compensarà un "menor impacte" que pugui tenir inicar la tancada un diumenge.


Pere prlpz (discussiócontribucions)

No acabo de veure que el fet d'obligar a canviar de llengua els lectors durant tres dies sigui un caos gaire impactant per canviar la directiva.

Barcelona (discussiócontribucions)

Per a mi tancar un dia i laborable és millor pels motius exposats.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Actualització:

Comunicat oficial d'Amical Wikimedia, Softcatalà i Pirates.

Manifestació demà (dissabte 23/03) davant la delegació Europea de Barcelona: Passeig de Gràcia, 90 de Barcelona.


@Millars: vam contactar amb WMES ahir al matí través del seu correu de comunicació, però havíem de publicar avui i no ens han respost a temps. Hem anat apurats i això no ha jugat a favor, em sap greu i et demano disculpes en aquest sentit.

Millars (discussiócontribucions)

No passa res. Va passar per alt en eixa direcció de correu.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Per cert, he afegit la proposta de tancar els projectes germans durant el mateix temps que la Viquipèdia , que no s’havia afegit com a opció. És important no deixar-los de banda i que hi hagi una coordinació sensata en aquest sentit.

Toniher (discussiócontribucions)

Ep Xavier, tot i que a l'hora de la veritat la majoria de votants serien participants actius en la majoria de projectes germans i aquí, crec que segurament per sobirania de cada projecte seria millor que es decideixi en les respectives tavernes...

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

@Toniher: donat el volum d’usuaris als projectes germans i per unificar el debat (evitar diàspora de 6 votacions amb 1-3 vots), vaig deixar missatge a cada taverna redirigint cap aquí :)

Leptictidium (discussiócontribucions)

Quins articles són els que recomaneu millorar com a part d'aquesta campanya?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)
B25es (discussiócontribucions)

Volia donar el meu suport a la proposta de tancar al menys un dia la Viquipèdia.

Toniher (discussiócontribucions)
Toniher (discussiócontribucions)

S'ha desactivat ja el bloqueig que hi havia a cawiki i progressivament es farà en la resta de projectes germans. Ha estat menys de 3 dies, que no és el que s'havia votat i caldrà detallar-ho a la presa de decisió adequadament, perquè no és com hauria d'haver estat tot el procés. Cal congratular-nos de la gran implicació en el debat i l'efecte tingut, però alhora cal valorar certes coses a millorar en situacions com aquestes, tant a nivell comunicatiu com de coordinació entre administradors i amb el centralnotice i responsabilitat de la WMF en aquests processos.

Townie (discussiócontribucions)

Sobre com ha anat tot plegat: hem començat la discussió sobre quina acció fer massa tard. A la Viquipèdia en alemany ja en parlaven des de feia setmanes, i nosaltres ho vam decidir en un parell de dies (que ja és més que a la tancada anterior).

Dit això, la tarda del 23 de març, últim dia de la votació, vaig adaptar el bàner que havien fet servir a la Viquipèdia en alemany, i a les 10 de la nit, quan ja semblava clar que l'opció escollida seria la de tancar 3 dies, vaig fer una petició al CentralNotice de Meta. Ja havíem hagut de fer aquest procediment pel pla estratègic d'Amical, i va ser molt lent. Així, vaig deixar un missatge a la discussió d'en Seddon, que ens havia acabat atenent en el cas anterior. Com que no em va respondre abans de la mitjanit, quan havia de començar el tancament, vaig entrar a l'IRC de Wikimedia.

Allà, en un xat ple a vessar de gent, vaig demanar si algú em podia ajudar amb la meva petició del CentralNotice. Ningú va dir res durant un parell d'hores, quan em van redirigir al xat de wikimedia-stewards. Ho vaig tornar a demanar, i me'n vaig anar cap al llit sense resposta. Quan em vaig llevar ningú encara no havia fet res. Cap a mig matí del 24, quan el tancament ja feia hores que hauria d'haver començat, vaig rebre resposta del Seddon, demanant que traduís un comunicat que havien fet des de la Foundation (ignorant el que s'havia fet aquí), i així ho vaig fer tan ràpid com vaig poder. Després de dir-li que ho havia fet, en Seddon encara estava editant, però no em va respondre.

El @Xavier Dengra: li va fer un altre ping, però no va tenir resposta. Finalment, la matinada del 24-25, quan la Viquipèdia ja hauria de portar un dia d'apagada, en @KRLS: tanca els projectes a través del Common.js. És un pedaç lleig en comparació amb fer-ho des del CentralNotice, però és millor que res. Abans que en KRLS fes això, en Seddon havia atès una petició dels italians, també referent a l'apagada, passant del Xavier.

A mitja apagada via Common, torno a fer ping a en Seddon per demanar-li que ho faci com Déu mana. Finalment apaga la Viquipèdia cap a les cinc de la tarda, amb el comunicat que havia traduït, ignorant el que havíem fet, i amb una imatge de "Wikipedia" en lloc de "Viquipèdia". Això sí, només va apagar bé la Viquipèdia en català; la resta de projectes germans van seguir tancats via Common.

El tancament es va aixecar una mica quan li va semblar a ell, i no segons el que s'havia acordat aquí. En fi, amb més temps hauríem pogut fer una cosa molt més digna, però sembla que han passat força de nosaltres. I m'he centrat molt en un usuari en concret, però la petició a CentralNotice encara segueix sense resposta.

Manlleus (discussiócontribucions)

és a dir, error tècnic, problema de procediment. Tampoc teníem experiència i es clar... a enwiki o alguna grossa ja li haguessin fet més cas segurament

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per entendre'ns i per saber com es pot millorar pregunto algunes coses de com va això de les tancades:

  • Quin problema té que es tanqui amb el commons.js? Al matí vaig mirar d'entrar i no es podia, i crec que només hi havia alguns bots editant.
  • Qui pot tancar amb el sitenotice? Els stewards? O ho han de fer des de la Fundació?
Toniher (discussiócontribucions)

Hola gent,


per casos com aquests, però també per campanyes com concursos, fóra interessant tenir algú de cawiki que ajudés en aquests aspectes a Centralnotice. Aquí el rol.

Manlleus (discussiócontribucions)

bueno, tots cap a Bèlgica, almenys no anirem a presó per manifestar-nos

Millars (discussiócontribucions)

Era a Estrasburg (França)

Manlleus (discussiócontribucions)

ups

Jaumellecha (discussiócontribucions)

Així doncs, com afecta això a la wiki? Si hi ha que pagar per cada referència, ho tenim fotut! I si hem de mirar tots els articles per veure si compleixen aquesta normativa, hi ha feina per estona...

Millars (discussiócontribucions)

Fins que no es porte a les lleis estatals no sabem del tot com afectarà. En principi a la Viquipèdia no l'afectarà molt directament, donat que les enciclopèdies no es veuran afectades (no sabem els projectes germans, que no ho són). El que facen els webs que enllacem no és cosa nostra. Però no sabem cóm afectarà a Wikimedia Commons, o Wikitexts, etc. i la posició en contra anava més en la línea de defensar la llibertat a la xarxa, com a filosofia que hi ha darrere del moviment. Per una altra banda, un dels articles diu que la digitalització d'obres en domini públic estaran en domini públic, cosa que és molt positiu, però veurem si les lleis espanyoles, italianes i franceses ens ho posen així de fàcil.

Manlleus (discussiócontribucions)

em sembla que no notarem a efectes pràctics fins d'aquí uns anys

Resposta a «Tancada de la Viquipèdia i manifest contra l'article 13»