Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

Vriullop (discussiócontribucions)

Hi ha hagut una actualització important del mòdul que xucla de Wikidata i que alimenta les infotaules.

Fins fa pocs dies, el llapis en les infotaules marcava etiquetes no trobades en català. Això s'ha canviat a una icona d'etiqueta i afegint el codi de llengua que indica que allò no és en català sinó occità o anglès, les dues llengües alternatives que tenim definides.

El llapis ara és un enllaç a la declaració de Wikidata d'on s'ha xuclat la informació. En elements simples amb poques dades és fàcil localitzar-les, però en elements amb moltes dades un s'hi perd tirant amunt i avall. L'enllaç va directe a la declaració i permet veure-ho amb més detall o modificar-ho més fàcilment.

Tot això és un avançament de futurs canvis. Hi ha en marxa un projecte mw:Wikidata Bridge que permetrà editar Wikidata des de la Viquipèdia. Això està pensat desviant l'enllaç del llapis a un formulari nou. Ja veurem com evoluciona però hi volem ser provant-ho des del principi.

Amb tot això s'han revisat les infotaules per solucionar alguns problemes de presentació. En una llista de dades veureu el llapis al final de la llista. En una llista formatada com una taula veureu el llapis en la darrera cel·la. En les imatges no hi ha llapis però ara enllacen a Wikidata en lloc de Commons. En alguns casos de dades tractades de forma més complexa encara no hi ha cap llapis.

Tot i que la revisió ha estat bastant exhaustiva sempre s'escapen coses. El llapis es pot colar en llocs inesperats trencant el format. Per qualsevol problema que detecteu, aviseu aquí mateix.

Jey (discussiócontribucions)

No queda massa recarregat? Veig que també apareix en altres plantilles com {{iniciBio}}. Tenim necessitat de navegar directament al Lloc de naixement (P19) quan ja teníem l'enllaç a WD al final de la taula? Gràcies!

Vriullop (discussiócontribucions)

Plantilla:IniciBio corregida per a que no tregui cap llapis.

L'enllaç a WD a final de taula està pensat eliminar-lo. Els arguments pel llapis són:

  • Massa recarregat. Cert que és més intrusiu. De les opcions a c:Category:SVG pencil icons tenim el disseny menys destacat, més suau. No hi veig alternativa per posar-hi d'alguna forma l'enllaç.
  • Origen de les dades. El llapis permet distingir les dades locals de les dades obtingudes de Wikidata. Els que acaben d'aterrar, siguin novells o siguin veterans d'altres wikis (moltes no wikidatificades), els despista on són les dades i com es poden modificar. És una de les preguntes freqüents. Cert que en infotaules sense paràmetres totes les dades són al mateix lloc, però encara n'hi ha moltes en local.
  • Navegació. Si intentes localitzar una dada a Angela Merkel (Q567) pots fer un scroll de 50 pàgines. No és tant fàcil. A més, no se sap de quina declaració ha sortit. Pots fer una cerca de "lloc de naixement" però potser la propietat no es diu exactament així, pot ser alguna cosa més críptica o inesperada, o bé un qualificador d'una propietat.
  • Modificació. Amb Wikidata Bridge es podrà modificar una dada des de la infotaula. El que està previst és que, en lloc d'enllaçar a Wikidata, el llapis generi un formulari que recuperarà les dades de la declaració on es podran modificar i desar per tornar a la pàgina amb la infotaula actualitzada. Per això cal identificar cada dada amb la seva propietat. Sense llapis no tindrem opció a aquesta funció.
Jey (discussiócontribucions)

Gràcies. I si l'elimines també de les icones inferiors? És difícil que algú vulgui modificar-ho directament allà, no? S'ha d'escriure l'identificador i no sembla evident. Si de cas quan tinguem Bridge ho tornem a mirar.

Vriullop (discussiócontribucions)

Sí, la barra d'icones dels identificadors havia quedat pendent. Un llapis al costat de cada icona queda molt lleig i amb aquest format no hi ha gaires opcions alternatives. Es queden sense enllaç a la propietat i sense opció al Bridge. Tot és modificable i també tenen errors i actualitzacions a fer, però no hi veig solució com tampoc en la plantilla:autoritat. Els llapis aquí queden substituïts per la icona de Wikidata que al final de cada infotaula ara no té utilitat. Aquesta nova icona de Wikidata al final de les icones d'identificador enllaça directament a la secció d'identificadors de Wikidata.

Vriullop (discussiócontribucions)

Canvi estètic, en lloc de la icona de Wikidata és un llapis, però només un per tots els identificadors.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies per les explicacions! Un dels aspectes que he vist és que ara a l'hora de fer clic a la imatge de la infotaula, primer porta a Wikidata, i després s'ha de fer clic a la imatge de Wikidata per anar a Commons. No hi ha cap manera de simplificar-ho com abans i estalviar-nos el pas per Wikidata?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Xavier Dengra Mira com podria quedar a {{Proves persona}} (els dos primers casos). La foto envia a WD i el símbol del marc envia a Commons.

Això s'aconsegueix amb thumb, però li afegeix un marc que abans no tenia. Si us està bé, és una solució fàcil, però si no agrada tenir una imatge una miqueta més petita, haurem de pensar altra cosa.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola! Gràcies per les explicacions i per la feinada! Penso que la única infotaula que es veu bé és la normal; les altres dues presenten un aspecte que amb el marc interior penso que ens fan tornar enrere a nivell visual.

Segueixo, però, sense entendre el sentit de passar per Wikidata per canviar la imatge si ja existeix. La imatge de la infotaula és de clic fàcil i fer passar per Wikidata abans de Commons l’únic que farà és que la gent no en citi l’autoria amb correcció i se la descarregui en baixa resolució. Miraria més pel lector que per l’editor, en aquest sentit.

Manlleus (discussiócontribucions)

Jo també he vist això, crec que es tracta d'un error, quan algú li dóna a la imatge és per veure-la gran i en segon per llegir-n'he la descripció, en aquest cas no s'ha d'entrar en WD ni a Commons, cosa que seria resolta amb mini-icones de llapis o de símbol de commons, més adient per a editors que per lectors.

Vriullop (discussiócontribucions)

El tema d'imatges enllaçades a Wikidata està fet expressament com a alternativa al llapis perquè en les primeres proves ja donava problemes, o bé trencava la sintaxi Fitxer: o bé sortia desquadrat fins i tot amb un llapis fora de la infotaula. El camp s'ha de poder editar per canviar d'imatge o per afegir-hi un peu de foto. Ho tornem a provar.

Per cert, tot plegat ha estat una tasca en equip, amb l'Amador i en Pau. Es poden veure les discussions prèvies i com ha anat avançant a Mòdul Discussió:Wikidata#Wikidata Bridge.

Manlleus (discussiócontribucions)

Entesos, malgrat els problemes és bona idea editar a WD des de infotaula, facilitaria bastant la feina per a editors novells i no tan novells. Si necessiteu ajuda, o feed-back, feu un toc!

Medol (discussiócontribucions)

A mi no m'agraden tants de llapis a la infotaula. Estèticament ho veig fatal. Voleu dir que no era millor clicar al quadradet de sota per editar l'item de wikidata i ja està? O es podria donar una opció de preferències per si algú ho vol incorporar. Bé, si no es canvia potser en uns mesos ja m'hi acostumo, parò ara com ara no m'agrada.

Vriullop (discussiócontribucions)

Es pot afegir una class per a que cada usuari pugui fer desaparèixer els llapis en la seva configuració.

Xavier Dengra ha amagat aquest apunt (historial)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Responent a la teva frase final, pots mirar més amunt una explicació raonada del Vriullop.

Xavier Dengra ha amagat aquest apunt (historial)
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aparca el tema foto, perquè ja hem dit que ho revissariem i saps que ja he presentat proves.

Em refereixo a la resta de coses per les quals t'hi oposes i que penso que estan explicades i no pots dir "Si algú m'ho pot justificar o rebatre els arguments", quan ja s'ha fet (no vull dir que hagis d'estar d'acord).

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

No havia vist aquell comentari; tens absolutament tota la raó. Amago comentari i em disculpo. M'espero a veure versions més definitives. El que sí penso, és que el llapis es pot fer una mica més petitó :)

Vriullop (discussiócontribucions)

M'apunto fer el llapis una mica més petit, com l'anglès i el francès, i alineat amb el text com el francès, però mantenint el nostre disseny més discret.

Models: anglès , francès , català actual , més petit .

Manlleus (discussiócontribucions)

+1 versio petita

Vriullop (discussiócontribucions)

Ja fa unes hores que el llapis és més petit i que les imatges ja no enllacen a Wikidata.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies Xavi, estàs disculpat, faltaria més.

Hem d'entendre que la funció de mantenir WD des d'infotaules és un camí iniciat per la comunitat WD que és farà si o si, ja que té molt d'interès en acomplir la màxima de "allò que veig a WP ho vull canviar des de WP".

Una altra cosa és que aquesta sigui la millor forma. De moment és la que tenim, com ja han fet el russos i la Infobox anglesa que, tot i no fer-se servir gaire a enwiki, si que està a commons en uns quants milions de pàgines.

Respecte a obrir tot l'item de WD enlloc d'apuntar a una propietat específica, podem debatre, però si preguntes a gent que no té ni idea de WD, et dirà que es mareja quan ha de buscar alguna cosa amb la interficie que tenim, que és molt i molt tècnica. Per aquest motiu, com explicava en Vriullop, el projecte Bridge treballa per tenir formularis "humanitzats" a nivell d'unitat d'informació, ja que fer un formulari que tingui totes les propietats seria tant poc ergonòmic com el que tenim ara.

En resum, en lloc de dir que ens neguem en rodó, seria més constructiu cercar fórmules més ergonòmiques i imaginatives que superin alguns aspectes que esmentes per a fer el que ara fa i que, tard o d'hora tothom haurà de tenir, si no vol quedar-se enrere.

Estic segur que si entre 3 persones hem pogut fer això, amb l'ajuda de tots vosaltres ho podrem brodar!

Salut !

Townie (discussiócontribucions)

I si l'enllaç per editar Wikidata fos al label i no al data? Es pot provar posant el llapis allà, o fent que directament el label sigui l'enllaç. No sé fins a quin punt és viable o si quedaria bé, però.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Townie És una opció que ja estava treballant per una altra funció: informar com es diu el paràmetre manual que permet canviar el label i el data a nivell d'article, sense que hagis d'anar a mirar la documentació. És una funcionalitat que pots veure funcionant a la Infobox Global person en la que estic treballant.

Té dos problemes:

1) no és clicable només és un hint, i si féssim clicable el text, ergonòmicament s'assumiria que és per saltar a l'article que descriu el concepte, un tema habitual en conceptes tècnics

2) el control del llapis ho té el mòdul per poder definir les accions homogèneament per a totes les infotaules sense haver de tocar el seu codi, això també permetrà què quan ens haguem d'enganxar al Bridge (o al que acabi existint) serà més fàcil de gestionar. El mòdul només gestiona i pot editar continguts. Aconseguir que el llapis i el seu enllaç apareguessin a la zona label requeriria un traspà del mòdul a la plantilla que deixaria un codi infumable i tremendament fràgil.


En tot cas, aquesta és una resposta de les 6 am i m'ho torno a mirar. Salut !

Vriullop (discussiócontribucions)

Dit d'una altra forma i a una altra hora. Cada dada és una consulta a Wikidata. Cada consulta afegeix o no el llapis perquè sap quin tipus de dada és i on es troba. Posar el llapis en un altre lloc suposa posar-lo manualment en la plantilla, sovint sense saber quines són les dades finals que es mostren. A més, amb una etiqueta s'hi poden mostrar diferents dades extretes de diferents llocs.

Manlleus (discussiócontribucions)

@Vriullop@Amadalvarez Jo crec que el llapis només serviria per anar a la pàgina X de WD amb el camp per editar en concret. O bé, directament i estalviant-nos el llapis a totes hores, posant el cursor sobre el text (fent aparèixer al costat la miniicona recordant que és un camp editable) i fent clic en aquest (sobre el text) es converteixi en un "memo" (com quan li dones al botó "modifica" d'una resposta de fil en aquest flow) per poder editar i li dones a "enter" o amb un submenú de "desa" i "cancel·la".. Encara que tot això es pot adaptar per tema mòbils.. Això sé fer-ho en diversos llenguatges però cara al wiki ni idea..

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No sé si t'he entès. Quan dius

  • "posant el cursor sobre el text [ ..] i fent clic en aquest (sobre el text) ", si fem passar el cursor sobre un text de dades ens mostra l'enllaç a l'article o a l'item WD del valor, però no de l'article, què és el que volem modificar amb el llapis. Si cliquem llavors enllaçarà.
  • "com quan li dones al botó "modifica" d'una resposta de fil en aquest flow". La tecnologia actual de les plantilles en codi wiki no poden fer això.

Amb matissos, em sembla que el funcionament que expliques és el que pretén fer el projecte Bridge (i no està resultant fàcil, per cert). Però per a que s'activin aquests mecanismes d'obrir una pantalla, amb botons de modificar, guardar, cancel.lar,.., cal que algú invoqui aquest mecanisme i li passi la informació de "quina propietat/paràmetre" és la que volem modificar per tal que obri la plantilla que correspongui.

Doncs bé, aquest starter o trigger és el llapis. Dit d'una altra forma, estem instal·lant a la nostra plataforma els botons que activaran uns mecanismes que un altre està fabricant.

Merci,

Manlleus (discussiócontribucions)

cert, no podem fer tantes coses al mateix lloc, si cliques enllaces a l'article (tot i que es podria fer servir un altre comportament), potser, com a proposta és passar directament de l'enllaç a WD i els llapis però afegint un sol botó al principi o final de la infotaula per afegir camps inexistents com dels que ja hi són,, aquest botó ha de llançar una finestra amb 2 camps per omplir, un pel "label" i l'altra el valor (o bé llista desplegable amb els camps propis de la infotaula) i amb botó de desa/cancel·la. Com a tall d'exemple, m'agrada el sistema d'afegir referència en l'editor visual. Ajuda bastant en afegir informació ràpidament, crec que és el que es busca.

Ssola (discussiócontribucions)

Amb mòbil no és possible editar claims a Wikidata, resulta enganyós el llapis.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

a mi em funciona.

Cert que és ergonòmicament insofrible, però els enllaços porten a WD i un cop allà, es pot editar


Ssola (discussiócontribucions)

Les declaracions també? A mi em deixa editar les etiquetes i descripcions i els enllaços, però les declaracions no.

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Ssola (discussiócontribucions)

Ah, amb la app. Jo em referia a la web mòbil.

Resposta a «Infotaules amb llapis de Wikidata»