Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Leptictidium (discussiócontribucions)

A la Viquipèdia hi ha molts articles amb seccions «Vegeu també» i una minoria amb seccions «Articles relacionats». Encara no he trobat cap pàgina en què el contingut d'aquestes seccions no sigui exactament el mateix. Per tant, per garantir la coherència en els títols d'aquestes seccions titulades de manera estàndard, algú s'oposaria a canviar tots els «Articles relacionats» per «Vegeu també» amb un bot?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb unificar-ho a "Vegeu també".

Mirant els primers articles que surten a la cerca l'única cosa que hi trobo en comú és qui va posar la secció. Notifico en Bestiasonica per si hi vol dir alguna cosa.

Bestiasonica (discussiócontribucions)

Bon dia i bony any: ja que pregunteu, crec que caldria donar la llibertat editorial suficient als col·laboradors. L'ús de bots per a editar el redactat dels articles és una forma d'imposició sobre el criteri d'altres editors de carn i ossos. La Viquipèdia és una enciclopèdia col·laboratòria, en que conviuen diverses mentalitats i opinions sobre com redactar els articles. O almenys això m'agradaria a mi. És cert que els bots tinguin un cert interès a treure o substituir codi obsolet o simplificar-lo, o a ajudar trobar i corregir errors ortogràfics més o menys recurrents. Coses sobre les que possiblement tots hi estaríem d'acord. No obstant això, personalment crec que aquesta voluntat uniformitzadora, des de la meva interpretació dels pilars del projecte, entra en contradicció amb aquests. A banda, l'ús de bots per a editar els continguts ja creats per una persona de carn i ossos s'està fent un flac favor a l'adquisició de col·laboradors actius compromesos amb el projecte.

Entrant al detall sobre quin text han de tenir els encapçalaments d'aquestes seccions crec que cal deixar un cert marge d'acció encara, sempre i quan no sigui una bajanada.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord en general amb en @Bestiasonica però en desacord en particular.

D'acord en general a fer servir la riquesa de sinònims de la llengua i les diferents maneres que les fonts fiables fan servir per anomenar les diferents coses, i a respectar tant com sigui possible les eleccions de cada autor, i també d'acord que de vegades es fa servir bots per uniformitzar el que està millor sense uniformitzar. Ara bé, una secció que és a gran part dels articles amb exactament la mateixa funció seria més clar pel lector que es digui igual a tot arreu, especialment perquè en aquest cas la varietat no aporta res més que la potencial confusió del lector.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Correcte. La idea és que es diguin igual només els encapçalaments estàndard que tenim a [gairebé] tots els articles: Notes, Referències, Bibliografia, Vegeu també i Enllaços externs.

Bestiasonica (discussiócontribucions)

Considero que la gent és prou intel·ligent per entendre amb la mateixa facilitat "vegeu també" com "articles relacionats" o qualsevulla altra expressió semblant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Que la gent sigui prou intel·ligent per entendre que estem posant el mateix de maneres diferents sense cap raó, igual que serien capaços d'entendre els articles si a cada pàgina canviés el tipus de lletra o el color del fons, no és motiu per no estandarditzar el que són seccions fixes dels articles. De fet la gent és prou intel·ligent per no necessitar una enciclopèdia en línia i prou que l'estem fent.

FranSisPac (discussiócontribucions)
Mcsmp (discussiócontribucions)

Totalment d'acord amb Leptictidium i Pere prlpz

Papapep (discussiócontribucions)

Estandaritzar els blocs principals ajuda als lectors menys habituats, i als editors més novells, a fer-se una composició de lloc de forma més ràpida. Per tant, a favor del canvi a "Vegeu també".

Arnaugir (discussiócontribucions)
FranSisPac (discussiócontribucions)

@Leptictidium, com soc molt crític amb els debats inconclusos i aquest ràpidament ha quedat prou clar (6 a 1), agraint-te la iniciativa em permeto demanar-te:

  1. Que impulsis ja el bot.
  2. Que ens informis en aquest mateix fil quan s'hagi activat i l' estandardització sigui efectiva.

Gràcies.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Si no et sap greu, preferiria esperar que tothom que hi vulgui dir la seva tingui un temps raonable per fer-ho. Salut.

Paputx (discussiócontribucions)

A favor d'uniformitzar amb un mateix nom.

Sorenike (discussiócontribucions)

A mi em sembla bé uniformar aquesta secció en particular amb el nom "Vegeu també".

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Crec que en aquest cas, com ja han dit alguns companys, no estem parlant de canviar les regles del joc sinó de corregir edicions que s'han fet fora del llibre d'estil (que indica que la secció es diu Vegeu també). Per tant, endavant amb el bot.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre. Veient les opinions expressades en aquest fil i que no hi ha hagut més opinions en contra en els tres mesos que fa que es va obrir, poso en marxa el bot.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Un parell d'observacions:

  • @Pere prlpz: en fer l'exercici de tancar aquest tema (part d'un més ampli sobre seccions finals que tinc a mig treballar), he vist que la gran majoria de les pàgines que resulten de la cerca que enllaces en la primera intervenció del fil provenen de la inclusió de plantilles de navegació que contenen un apartat "Articles relacionats", no pas d'una secció pròpiament dita.
  • @Leptictidium: aprofito per agrair l'edició feta, traient la referència a "Articles relacionats" en la pàgina "Estructura d'un article", si bé i per a això espero obrir, d'aquí no gaire, un altre tema en la inconsistència entre aquesta pàgina i el que es diu al llibre d'estil sobre "seccions finals", penso que aquest segon hauria de ser "el dominant" (a "Usuari:FranSisPac/Seccions finals" hi tinc la comparativa). No estic segur que el bot acabés arrancant, però crec haver substituït totes les actuals seccions "Articles relacionats" i "Articles Relacionats" equivalents a la "Vegeu també" i diria que ja no cal. Potser ja es pot tancar aquest fil, que he usat com a referència en els resums d'edició de les substitucions fetes.

Cordialment,

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@FranSisPac Perdona però no entenc el comentari que m'has notificat. El resultat de la cerca pot haver canviat molt en nou mesos. L'objectiu de la cerca va ser trobar qui havia posat aquests encapçalaments per assegurar-nos que tenia l'oportunitat de participar en la discussió, cosa que va funcionar tot i que el consens fos contrari a la seva opinió. Quina és l'objecció, la pregunta o la proposta?

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdona la imprecisió del meu comentari, @Pere. Es tracta d'una qüestió quantitativa. Es cert que tu parlaves dels primers resultats, però la cerca podia donar una visió errònia de la dimensió del problema amb els seus (ahir) prop de 900 resultats. D'aquests, uns quants simplement tenen les paraules "articles relacionats" en el seu text, però la gran majoria el que tenen, com he indicat, és una plantilla de navegació inclosa on hi ha un apartat titulat "Articles relacionats". La cerca més precisa, restringida als casos que tenen una secció així anomenada, em va donar (ahir) 24 casos. Això permetia oblidar-se del bot i atacar-ho manualment, com vaig fer. Cordialment,

Resposta a «Articles relacionats > Vegeu també»