Múscul transvers de l'abdomen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Transvers de l'abdomen)
Infotaula anatomiaMúscul transvers de l'abdomen
Músculs del tronc
Els transvers de l'abdomen, el recte de l'abdomen i el piramidal.
Detalls
Llatím. transversus abdominis Modifica el valor a Wikidata
OrigenEn els cartílags costals setè a dotzè, aponeurosi toracolumbar, cresta ilíaca i lligament inguinal.[1]
InsercióEn l'apèndix xifoide, línia alba, tendó conjunt del pubis.[1]
artèries subcostals Modifica el valor a Wikidata
IrrigacióArtèries subcostals.
InnervacióIntercostals, abdominogenitals.[1]
AccionsCompressió de les vísceres abdominals.[1]
Identificadors
TAA04.5.01.019 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 15570 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.414
Termes anatòmics dels músculs

El múscul transvers de l'abdomen (musculus transversus abdomen), anomenat així per la direcció de les seves fibres. És un múscul que es troba a la part anterior i lateral de l'abdomen, sota del múscul oblic menor de l'abdomen; és el més profund dels músculs amples de la paret de l'abdomen.[2] És parell (un a cada costat), ample i en forma de quadrilàter; carnós en la seva part mitjana i membranós en les seves dues extremitats. S'estén des de la columna vertebral fins a la línia alba.

L'aorta abdominal i les seves branques.

El transvers de l'abdomen sorgeix del terç lateral de la lligament inguinal, a partir de les tres quartes parts anteriors del llavi intern de la cresta ilíaca, la fàscia toracolumbar –entre la cresta ilíaca i la dotzeava costella, i de les superfícies internes dels cartílags de les costelles inferiors (generalment sis) on es confon amb el diafragma. Acaba en una aponeurosi d'extensió variable; les seves fibres s'ajunten amb les de l'oblic menor per formar el tendó conjunt.[nota 1][1] El múscul acaba en la línia mitjana de l'abdomen d'una persona.[3] :248-250

Sobre la cara externa del transvers es troben els músculs oblics major i menor. La seva cara interna es relaciona amb el peritoneu, del qual es troba separada per la fàscia transversal i la fàscia extraperitoneal. En les parts musuclar i aponeuròtica inferiors tant de l'oblic menor com del transvers de l'abdomen apareixen defectes fusiformes que queden ocupats per fàscia. Els dos músculs, a vegades estan units, i el transvers pot faltar per complet.[4]

Rep branques nervioses ventrals procedents dels sis darrers nervis raquidis toràcics i del primer lumbar.[4] És un múscul expirador i compressor de les vísceres de l'abdomen.

Notes[modifica]

  1. El tendó conjunt (falx inguinalis) és una formació aponeuròtica constituïda pels fascicles més inferiors del múscul oblic menor de l'abdomen i els feixos més inferiors de l'aponeurosi del múscul transvers de l'abdomen, que acaba en el pubis, des de la símfisi fins a la cresta pectínia

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «múscul». Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2010. Arxivat de l'original el 2012-10-02. [Consulta: 11 febrer 2014].
  2. Williams&Warwick (eds.). Gray. Anatomía (en castellà). 36ª. Edimburg: Churchill Livingstone, Volum I 1992, p. 601. ISBN 84-205-2299-6. 
  3. Drake, Richard L.; Vogl, Wayne; Tibbitts, Adam W.M. Mitchell; illustrations by Richard; Richardson, Paul. Gray's anatomy for students. Pbk.. Philadelphia: Elsevier/Churchill Livingstone, 2005. ISBN 978-0-443-06612-2. 
  4. 4,0 4,1 Williams&Warwick (eds.). Gray. Anatomía (en castellà). 36ª. Edimburg: Churchill Livingstone, Volum I 1992, p. 614. ISBN 84-205-2299-6. 
Aquest article incorpora text de l'edició de l'Anatomia de Gray en domini públic.

Imatges[modifica]

Enllaços externs[modifica]