Usuari:CarlesMartin/Llista de desertors de la Unió Soviètica i el Bloc de l'Est

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Poc després de la formació de la Unió Soviètica, es van implantar restriccions per l'emigració per impedir que els ciutadans marxessin dels diversos països de les Repúbliques Socialistes soviètiques,[1] tot i que es van seguir produint algunes desercions. Durant i després la II Guerra Mundial, restriccions similars es posaren en pràctica en els països no soviètics del Bloc Oriental,[2] format pels estats comunistes de l'Europa de l'Est.[3][4]

Fins a 1952, tanmateix, les línies entre la RDA i les zones ocupades occidentals es podien creuar fàcilment en la majoria dels llocs.[5] Consegüentment, anteriorment al 1961, la majoria del flux emigratori de l'est cap a occident ocorria entre les Alemanyes de l'Est i Occidental, amb més de 3.5 milions d'alemanys orientals que emigraren a la RFA abans del 1961.[6][7] El 13 d'agost de 1961, la RDA aixecà una barrera de filferro que més tard es convertiria en el Mur de Berlín.[8]

A despit del fet que els moviments internacionals eren estrictament controlats, les fugues es produïen de manera constant, ja que els qui es volien escapar empraven tota mena de mètodes eningyosos per eludir la seguretat de frontera.[9] Un bon nombre de notables ciutadans del Bloc Oriental desertaren a països externs al Bloc de l'Est.[10]

La següent llista de desertors del Bloc de l'Est relaciona alguns dels més notables desertors des de la RDA, la Unió Soviètica, la República Popular de Polònia, la República Popular de Bulgària, la República Popular de Romania, la República Socialista de Txecoslovàquia, la República Popular d'Hongria, i la República Popular d'Albània cap a occident.

Desercions abans de 1944[modifica]

Pre-1944 Desercions violant les restriccions a l'emigració dels països del Bloc de l'Est
Desertor Professió/Àmbit Lloc de naixement Deserció Notes
Victor Soultanbeieff escacs Ucraïna 1921 Escapat a Bèlgica
George Balanchine coreògraf Rússia 1924 Desertat durant el pas d'Alemanya a la República de Weimar
Boris Bazhanov Secretari del Politburo Polònia 1928 Desertat en un tren a l'Iran
Georges Agabekov OGPU Armènia 1930 Desertat a França; abans de desertar, havia liderat la persecució de Boris Bazhanov.
Grigol Robakidze escriptor Geòrgia 1930 Desertat a Alemanya; conegut per la seva prosa exòtica i activitats antisoviètiques, un cop exiliat.
George Gamow físic Ucraïna 1933 Havent inicialment provat de fugir en caiac a través del Mar Negre; desertà a Brussel·les, Bèlgica.
Ignace Poretsky NKVD Rússia 1937 Anterior cap dels serveis d'intel·ligència soviètics; assassinat per l'NKVD
Walter Krivitsky NKVD Polònia 1937 Desertat a París, França després de l'assassinat de Poretsky; El seu aparent suïcidi de 1941 als EUA pot haver estat un assassinat de l'NKVD.
Genrikh Lyushkov NKVD Rússia 1938 Creuà la frontera a Manxukuo amb documents secrets; la seva família fou arrestada i enviada a un Gulag.
Aleksandr Orlov NKVD Bielorússia 1938 Fugit mentre era a Espanya per evitar l'execució en la Gran Purga
Abdurakhman Avtorkhanov escriptor Rússia 1942 Enviat per infiltrar-se entre els txetxens antisoviètics, finalment s'hi va unir.

Desercions entre 1944 i 1991[modifica]

Desercions notables des del Bloc de l'Est (1944-1991)
Desertor Professió/Ocupació Lloc de naixement Deserció Notes
Svetlana Ióssifovna Al·lilúieva Filla de Ióssif Stalin Rússia 1967 Fugí als Estats Units via Nova Delhi, Índia. Denuncià el règim del seu pare, tot i que suavitzà les seves crítiques durant els anys 1980.
G.M.Dimitrov polític Bulgària 1945 Fou salvat de l'execució per l'ambaixador dels EUA. Posteriorment fundà organitzacions anticomunistes.
Peter Fechter paleta Alemanya de l'Est 1962 Fou abatut d'un tret quan intentava saltar el Mur de Berlín, i es dessagnà a la banda oriental del mur durant una hora sense rebre ajut mèdic.
Igor Gouzenko GRU Rússia 1945 Desertà a Ottawa, Canadà i ajudà a descobrir xarxes d'espies comunistes.
Anatoli Granovsky MGB Rússia 1946 Desertà a Estocolm, Suècia i va escriure una autobiografia.
Milan Švec membre de l'ambaixada txecoslovaca a Washington DC Txecoslovàquia 1985 Desertà a Washington DC, on hi era com a conseller de l'ambaixada de Txecoslovàquia. Més tard va fer de comentarista sobre les relacions est-oest.
Vladimir Petrov diplomàtic Rússia 1954 Desertat en una missió a Austràlia. Va generar l'afer Petrov.
Arkadi Xevtxenko Sots-secretari general de l'ONU Rússia 1978 Va espiar pels Estats Units durant tres anys abans de la deserció. La seva muller, a Moscou, va morir dos mesos després de la deserció, pretesament per "suïcidi".
Walter Polovtxak menor d'edat Ucraïna 1980 Va fugir dels seus pares quan estaven a punt de retornar a l'URSS. Se li va concedir asil polític com a ciutadà dels Estats Units, fins que féu 18 anys el 3 d'octubre de 1985. Durant aquells cinc anys, el seu cas fou una llarga cause célèbre en política internacional.
Romuald Spasowski ambaixador Polònia 1981 Desertà quan es declarà la llei marcial el 1981.
Valdo Randpere Ministre de Justícia Estònia 1986 Desertà via Kotka, Finlàndia, cap a Suècia. Fugia d'unes mesures soviètiques contra el nacionalisme estonià.
Víktor Belenko pilot Rússia 1976 Pilotava un Mig-25 des de Txuguievka, Krai de Primórie a Hakodate, Hokkaidō, al Japó.
Jan Šejna General Txecoslovàquia 1968 Fugit després de la Primavera de Praga als Estats Units.
Conrad Schumann soldat Alemanya de l'Est 1961 Fou fotografiat saltant el Mur de Berlín durant la seva construcció.
József Mindszenty Cardenal Hongria 1956 Fugit a l'ambaixada dels EUA a Budapest durant la Revolució hongaresa de 1956. Més tard va anar a viure a Àustria.
Ryszard Kuklinski Coronel polonès Polònia 1981 Va espiar pels Estats Units durant 10 anys després de la massacre de treballadors polonesos de 1970. Desertat als Estats Units. Condemnat a mort in absentia, més tard va morir d'un atac de feridura. La sentència fou anul·lada el 1998 per la Cort Suprema polonesa.
Vladímir Pasetxnik enginyer de bioarmes Rússia 1989 Desertat a París, França, va facilitar dades a l'oest sobre les bioarmes soviètiques.
Franciszek Jarecki pilot Polònia 1953 Pilotava un Mig-15 des de Supsk, Polònia a l'aeroport de Rønne a l'illa danesa de Bornholm
Jonas Pleškys capità de submarí Lituània 1961 Pilotava un vaixell cap a Suècia; fou condemnat a mort; la CIA l'amagà dels soviètics
Aleksander Zuiev pilot Rússia 1989 Pilotava un Mikoian Mig-29 a Trabzon, Turquia
Nikolai Xadrin apoderat naval Rússia 1959 Desertat a Suècia; més tard fou assassinat pel KGB
Simonas "Simas" Kudirka Mariner soviètic Lituània 1970 Saltà des d'un vaixell soviètic fins a un vaixell de Guardacostes dels Estats Units
Józef Światło Membre de l'UB Polònia 1953 Desertat en una missió al Berlín Est; va revelar que en les emissions de Ràdio Europa Lliure hi havia una lluita interna en el Partit Comunista (POUP) i també revelà el veritable rostre de l'Oficina de Seguretat (UB). El resultat de la seva fugida fou la liquidació de la Secretaria de Seguretat (MBP).
Michael Goleniewski SB MSW Polònia 1961 Desertat a l'Alemanya Occidental; condemnat a mort després de la deserció; va treballar per la CIA. Abans que fugís espiava per la CIA sota el nom clau de "Cover", però la CIA no sabé la seva identitat fins a la seva fugida.
Konstantín Vólkov NKVD Rússia 1945 Cap de representants de l'NKVD a Istanbul, Turquia; contactat pel consolat britànic a Istanbul sobre la seva deserció, fou arrestat pels soviètics i desaparegué per sempre (possiblement executat)
Nikolai Khokhlov KGB Rússia 1953 Va refusar d'assassinar George Okolovitx; desertà a Alemanya Occidental i el KGB va intentar assassinar-lo el 1957
Ion Mihai Pacepa Securitate Romania 1978 Era un general de Securitate romanès de dues estrella i assessor personal a Nicolae Ceauescu. Desertava en l'Ambaixada americana a Bonn, West Germany. Estava condemnat a mort dues vegades in absentia amb un $2 un milió generositat. Carlos The Jackal s'enviava per assassinar-lo.
Reino Häyhänen KGB Rússia 1957 Desertava a París després de passar uns quants anys espiant clandestí a l'oest.
Christo Iavatxev artista ecologista Bulgària 1957 S'escapava des de Txecoslovàquia fins a Àustria.
Matei Pavel Haiducu Securitate Romania 1978 Fugia a França el 1981 en una missió d'espionatge industrial. Estava condemnat a la mort in absentia.
Anatoliy Golitsyn KGB Ucraïna 1961 Fugia als Estats Units via Hèlsinki, Finlàndia i Haaparanta, Suècia amb la seva muller i filla quan se'l col·locava a Hèlsinki. Feia declaracions sensacionalistes després de la seva deserció.
Oleg Lyalin KGB Rússia 1971 Desertava a Londres, Uk després arrestava a Londres; dotzenes exposades d'agents Kgb a Londres
Stanislav Levtxenko KGB Rússia 1979 Desertat durant una missió a Tòquio, el Japó; la xarxa d'espionatge japonesa de Kgb detallat
Vladimir Kuzitxkin KGB Rússia 1982 Desertat a una estació de Teheran d'intel·ligència britànica i llavors al Regne Unit
Vitali Iurtxenko KGB Rússia 1985 Desertat a Roma, Itàlia; exposat dos agents dobles de Kgb/Cia, Ronald Pelton i Edward Lee Howard; curiosament acabat cap amunt de darrere amb el Kgb
Oleg Gordievski KGB Rússia 1985 Desertat a Uk via Finlàndia; convertia agent doble de Mi6 després de la invasió soviètica de 1968 de Txecoslovàquia; condemnat a la mort in absentia
Iuri Krotkov KGB Georgia 1963 Desertat mentre un clandestí agent a Londres, Uk; més tard es convertia un novel·lista
Iuri Nosenko KGB Ucraïna 1964 Desertat a Washington, D.c., els Estats Units; durant anys, el Cia pensava que podria ser un agent doble
Ievdokia Petrova KGB Rússia 1954 Clandestí agent de Kgb que era la muller de Vladimir Petrov; desertat a Austràlia
Bohdan Staixinski KGB Polònia 1961 Desertat a West Berlin; assassí de Reaposta De LEV i Stepan Bandera abans de deserció
Mikhail Barixnikov ballet Letònia 1974 Desertat durant gira a Torontó, Canadà
Wolfgang Leonhard historiador Àustria 1949 Comunista de German–;Austrian exiliat que retornava a Alemanya després de World War Ii; desertat via Iugoslàvia; viatjat a West Germany
Andrzej Panufnik compositor Polònia 1954 Policies secretes poloneses relliscades en la caça de taxis d'hora de nit a Londres, Uk
Maksim Xostakóvitx compositor Rússia 1981 Desertat sobre gira a West Germany amb el seu fill.[11]
Ivan Divi poeta Txecoslovàquia 1967 Fugit després de Font De Praga a West Germany i treballat per a RÀDio Europa Lliure
Sulamith Messerer ballet Rússia 1980 germana depurada; desertat a Gran Bretanya a 72 per entrenar ballet
Imre Lakatos matemàtic Hongria 1956 Fugit a Viena, Àustria i més tard a Gran Bretanya després de la RevoluciÓ HONGARESA DE 1956
Georgui Markov dramaturg Bulgària 1969 Fugit a Itàlia després de prohibició en jocs
Nora Kovach ballet Hongria 1953 Escapat amb el marit Istvan Rabovsky a West Berlin sobre una gira d'East Berlin
Istvan Rabovsky ballet Hongria 1953 Escapat amb la muller Nora Kovach a West Berlin sobre una gira d'East Berlin
Victor Kravtxenko enginyer Ucraïna 1944 Horrors presenciats d'Holodomor; Exèrcit Vermell de què es fuig per escapar-se cap a l'oest, finalment a Washington, D.c. als Estats Units
Iuri Bregel becari Rússia 1981 Desertat als Estats Units; ajudava enfortir Estudis Eurasian Centrals a l'oest
Iuri Egorov pianista Rússia 1976 Fugit durant una gira a Roma, Itàlia
Natàlia Makarova ballet Rússia 1970 Desertat sobre gira de ballet a Londres, Uk; un Premi De Tony guanyat posterior.[12]
Alexander Elder autor Rússia 1974 Saltat des d'un vaixell soviètic fora el Costa D'ivori en el qual estava treballant com a doctor; més tard viatjat als Estats Units
Alexander Godunov ballet Rússia 1979 Desertat sobre gira de ballet a Nova York en Aeroport De Jfk International en Ciutat de Nova York; més tard es convertia un actor, incloent-hi un dels lladres en MORIR.[13]
Cornel Chiriac periodista Romania 1969 Desertat a Àustria amb la invitació falsa
Vakhtang Jordania conductor Georgia 1983 Desertat en una gira amb Victoria Mullova via Kuusamo, Finlàndia i l'Haaparanta Suècia als Estats Units
Viktoria Mullova violinista Rússia 1983 Desertat en una gira amb Vakhtang Jordania via Kuusamo, Finlàndia i Haaparanta, Suècia als Estats Units
Jan Čep cineasta Txecoslovàquia 1948 Desertat a França; Amic poeta que es quedava darrere empresonat durant 13 anys per " antisocialista pensar"
Anatoli Kuznetsov autor Ucraïna 1968 Desertat després de la Invasió Soviètica De Txecoslovàquia mentre fa investigació a Londres al Regne Unit
Vladimir Tismneanu científic polític Romania 1981 Desertat a Espanya sobre un viatge permès amb la seva mare per visitar les batalles de lloc de pare
Mircea Florian músic Romania 1986 Desertat als Estats Units sobre visita permesa per a una actuació
Gega Kobakhidze actor Georgia Vol D'AEROFLOT segrestat 6833; provat per fugir a Turquia i eren agafats
Vladímir Rezun (Víktor Suvorov) GRU/autor Rússia 1978 Intel·ligència militar de Gru, fugint a la Gran Bretanya mentre treballa sota Un coberta a Suïssa
Ioan P. Culianu filòsof Romania 1972 Desertat durant conferències a Itàlia; sospitós que Securitate més tard l'assassinava
Petr Beckmann físic Txecoslovàquia 1963 Desertat com professor que visita a la Universitat Of Colorado als Estats Units; Convertia un defensor de llibertarisme i poder nuclear
Paul Barbă Neagră director cinematogràfic Romania 1964 Desertat a Tours, França
Rudolf Nuréiev ballet Rússia 1961 Terrible d'arrest de Kgb després que barrejant-se amb desconeguts, desertés sobre gira a París a l'Aeroport De Le Bourget.[14]
Nicholas Poppe lingüista Porcellana 1943 Fugit amb els alemanys que es retiren a Alemanya, s'amagava dels soviètics després de World War Ii durant quatre anys; emigrat als Estats Units
Leonid Kozlov ballet Unió Soviètica 1979 Desertat amb la muller Valentina Kozlov durant la gira de la seva companyia a Los Angeles, Estats Units
Valentina Kozlov ballet Unió Soviètica 1979 Desertat amb el marit Leonid Kozlov durant la gira de la seva companyia a Los Angeles, Estats Units
Valentin Poénaru matemàtic Romania 1961 Desertat a conferència a Estocolm, Suècia; sabut per a LOW-DIMENSIONAL TOPOLOGY
Vitali Vitaliev autor Ucraïna 1990 Convertia un regular a Bbc Tv al Regne Unit
Víktor Kortxnoi escacs Rússia 1976 Primer soviètic Grandmaster per desertar; desertat en un torneig a Amsterdam, als Països Baixos.[15]
Romanas Arlauskas escacs Lituània 1944 Escapat cap a l'oest amb altres només abans que L'Exèrcit Vermell reenvaís; viatjat a Austràlia
Fedor Bogatirtxuk escacs Ucraïna 1944 Escapat durant World War Ii després de participar en organització antiStalin; desertat a Praga, TxecoslovÀQUIA
Leho Laurine escacs Estònia 1944 Fugit abans de reinvasió d'EXÈRcit Vermella d'Estònia; desertat a Suècia via Alemanya
Bela Berger escacs Hongria 1956 Desertat durant Revolució Hongaresa De 1956 a Àustria
Jerzy Lewi escacs Polònia 1969 Desertat durant torneig a Atenes, Grècia; viatjat a Suècia
Géza Füster escacs Hongarès 1945 Desertat a través d'East Berlin amb Benko de COMPANY d'amics que s'agafava i s'empresonava tres anys
Ígor Ivanov escacs Rússia 1980 Corria d'agents de Kgb quan el seu avió feia una aturada d'emergència en Oca, Canadà
Serguei Fedorov hoquei Rússia 1990 Desertat a Seattle, Estats Units durant Jocs De GENEROSITAT
Aleksander Moguilni hoquei Rússia 1989 Desertat durant la cerimònia de medalles de Campionat Mundial als Estats Units
Petr Nedvd hoquei Txecoslovàquia 1989 Desertat durant un torneig d'hoquei de nan a Calgary, Canadà
Jörg Berger futbol Alemanya de l'Est 1979 Utilitzat un partit a Iugoslàvia per fugir a West Germany
Miodrag Belodedici futbol Romania 1988 Desertat a Belgrad, IugoslÀVIA
Martina Navrátilová tennis Txecoslovàquia 1975 Desertat als 1975 Eua S'OBREN als Estats Units
Milos Forman director cinematogràfic i actor Txecoslovàquia 1968 Desertat a Usa quan la Urss i els seus aliats de Pacte de VarsÒVIA envaïen el país per acabar la FONT DE PRAGA
Tamás Buday canoa de cursa Hongria 1987 Desertat al Canadà
Alena Vrzáňová patinador de xifra Txecoslovàquia 1950 Desertat durant 1950 Campionats Mundials a Londres, Uk
Mihai Apostal canoa de cursa Romania 1989 -
Nadia Comăneci gimnasta Romania 1989 Setmanes desertades abans de la revolució a Àustria
Mihai Șubă escacs Romania 1988 Desertat a Uk durant el torneig d'escacs de Lloyds Bank de 1988 a Londres.
Zoltán Czibor futbol Hongria 1956 Fugit a Espanya durant Revolució hongaresa de 1956
Ágnes Keleti gimnasta artístic Hongria 1956 Desertat a Melbourne, Austràlia durant 1956 Olympics D'estiu
Lutz Eigendorf futbol Alemanya de l'Est 1979 Fugit durant un partit a West Germany. Era assassinat per Stasi com a accident de trànsit el 1983.
Wladyslaw Kozakiewicz salt de perxa Polònia 1984 Esportista polonès famós pel seu gest que Delinqueix en contra d'audiència de Moscou, desertat a WEST GERMANY
Kalinikos Kreanga tennis de taula Romania 1989 Desertat a Luxemburg durant campionat de tennis de taula de joventut
András Törő canoa de flatwater Hongria 1964 Desertat a Tòquio, Japó durant el 1964 Olympics D'estiu
Falko Götz futbol Alemanya de l'Est 1983 Fugit abans d'un partit a Iugoslàvia; viatjat a West Germany
Naim Süleymanoğlu aixecador Bulgària 1986 Desertat durant la final de la Copa del Món a Melbourne, Austràlia; va anar a Turquia
Vladñumir Artemov gimnasta Rússia 1990 Desertat als Estats Units
Ferenc Puskás futbol Hongria 1956 Desertat durant la Copa Europea de 1956-57 a Madrid, Espanya
Sándor Kocsis futbol Hongria 1956 Desertat durant la Copa Europea de 1956-57 a Madrid, Espanya, i llavors a Suïssa
Jenő Kálmár futbol Hongria 1956 Desertat durant la Copa Europea de 1956-57 a Madrid, Espanya, i llavors a Suïssa
Liudmila Belussova patinador de xifra Rússia 1979 Desertat a Suïssa
Vladas Esinas canoa de cursa Lituània 1979 Desertat en Campionats Mundials a l'Aeroport De Frankfurt a West Germany; recobrat pel KGB.[16]
Norbert Nachtweih futbol Alemanya de l'Est 1976 Fugit amb Jürgen Pahl en un partit d'under-21 a Turquia; viatjat a West Germany
Oleg Protopopov patinador de xifra Rússia 1979 Desertat amb Ludmila Belousova sobre gira a Suïssa
Jürgen Pahl futbol Alemanya de l'Est 1976 Fugit amb Norbert Nachtweih en un partit d'under-21 a Turquia; viatjat a West Germany
Gorsha Sur gel que balla Rússia 1990 Desertat als Estats Units mentre sobre gira amb un troupe soviètic
Ernst Degner Corredor de motocicletes Alemanya de l'Est 1961 Desertat després que la Paret De Berlín s'aixequés una vegada que sabia que la seva muller i dos nens ja s'havien escapat des d'Est fins a West Germany al portaequipatge d'un cotxe. Degner desertava (amb el coneixement del bucle que busca en tècnica desenvolupada per Mz) conduint el seu cotxe des del suec Gp fins a Dinamarca i West Germany.[17]
Václav Nedomanský hoquei Txecoslovàquia 1974 Desertat durant unes vacances a Suïssa
Pranas Brazinskas skyjacking Lituània Vol D'Aeroflot segrestat 244; shootout resultava; desertat a Trabzon, TURQUIA
Algirdas Brazinskas skyjacking Lituània Vol D'Aeroflot segrestat 244; shootout resultava; desertat a Trabzon, TURQUIA
Davit Mikaberidze skyjacking Geòrgia Vol D'AEROFLOT segrestat 6833; provat per fugir a Turquia i era agafat. Se'l provava posteriorment i s'executava.
Soso Tsereteli skyjacking Geòrgia Vol D'AEROFLOT segrestat 6833; provat fugir a Turquia i era agafat. Ell era posteriorment provat i executat.
Kakhi Iverieli skyjacking Geòrgia Vol D'AEROFLOT segrestat 6833; provat per fugir a Turquia i era agafat. Se'l provava posteriorment i s'executava.
Paata Iverieli skyjacking Geòrgia Vol D'AEROFLOT segrestat 6833; provat per fugir a Turquia i era agafat. Se'l provava posteriorment i s'executava.

Desercions posteriors a 1991[modifica]

Desercions posteriors a 1991 que afectaren els serveis d'intel·ligència del Bloc de l'Est
Desertor Professió/Ocupació Lloc de naixement Deserció Notes
Kanatjan Alibekov cap d'armes biològiques Kazakhstan 1992 Antic director de Biopreparat; desertat als Estats Units
Stanislav Lunev GRU Rússia 1992 Desertat als Estats Units; revelà amagatalls d'armes de la KGB a l'oest
Vassili Mitrokhin KGB Rússia 1992 Desertat a Riga, Letònia, a l'ambaixada britànica. Arxiver que estava impressionat pels records de la política soviètica de repressió

Vegeu també[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Dowty 1989, p. 69
  2. Dowty 1989, p. 114
  3. Eastern bloc, The American Heritage New Dictionary of Cultural Literacy, tercera edició. Houghton Mifflin Company, 2005.
  4. Hirsch, Donald, Joseph F. Kett, James S. Trefil, The New Dictionary of Cultural Literacy',' Houghton Mifflin Harcourt, 2002, ISBN 0-618-22647-8, pàgina 230
  5. Dowty 1989, p. 121
  6. Mynz 1995, p. 2.2.1
  7. El govern de Berlin, The construction of the Berlin Wall indica que "Entre 1945 i 1961, al voltant de 3.6 milions de persones varen abandonar la zona soviètica i el Berlin est"
  8. Pearson 1998, p. 75
  9. Turnock 1997, p. 19
  10. Krasnov 1985, p. 2
  11. . Russians Call Defection Of Shostakovich 'Personal'. The New York Times, 28 d'abril, 1981
  12. . Natalia Makarova Dances Again Amb el Kirov. El New York Times, 8 d'agost, 1988
  13. DUR. Confusió de,00.html de,948586-1 de,9171 en el Tarmac. Revista d'Hora, 3 de setembre, 1979
  14. . [l'estrella de ballet russa http://www.history.com/this dia en history.do?action=Article&id=2700 Nureyev deserta.] History.com
  15. . Raymond Keene. Viktor Korchnoi: Competidor Agosarat d'Escacs Mundials. Chessville.com
  16. . [Segrestant http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,947515,00.html Kgb.] Revista d'Hora, 22 d'octubre, 1979
  17. . [Equip de http://www.teamsuzuki.co.uk Suzuki pel Raig Battersby (2008) Editorial de Casa de Parker Isbn 0979689155 / 0-9796891-5-5]

Bibliografia[modifica]

  • Böcker, Anita. Regulation of Migration: International Experiences. Het Spinhuis, 1998. ISBN 9055890952. 
  • Council of Europe. People on the move: new migration flows in Europe. Council of Europe, 1992. ISBN 9287120218. 
  • Dowty, Alan. Closed Borders: The Contemporary Assault on Freedom of Movement. Yale University Press, 1989. ISBN 0300044984. 
  • Dowty, Alan «The Assault on Freedom of Emigration». World Affairs, 151, 2, 1988.
  • Krasnov, Vladislav. Soviet Defectors: The KGB Wanted List. Hoover Press, 1985. ISBN 0817982310. 
  • Mynz, Rainer. Where Did They All Come From? Typology and Geography of European Mass Migration In the Twentieth Century; EUROPEAN POPULATION CONFERENCE CONGRESS EUROPEAN DE DEMOGRAPHE. United Nations Population Division, 1995. 
  • Pearson, Raymond. The Rise and Fall of the Soviet Empire. Macmillan, 1998. ISBN 0312174071. 
  • Pollack, Detlef; Wielgohs, Jan. Dissent and Opposition in Communist Eastern Europe: Origins of Civil Society and Democratic Transition. Ashgate Publishing, Ltd., 2004. ISBN 0754637905. 
  • Puddington, Arch. Broadcasting Freedom: The Cold War Triumph of Radio Free Europe and Radio Liberty. University Press of Kentucky, 2003. ISBN 0813190452. 
  • Roberts, Geoffrey. Stalin's Wars: From World War to Cold War, 1939–1953. Yale University Press, 2006. ISBN 0300112041. 
  • Thackeray, Frank W. Events that changed Germany. Greenwood Publishing Group, 2004. ISBN 0313328145. 
  • Wegner, Bernd. From Peace to War: Germany, Soviet Russia, and the World, 1939–1941. Berghahn Books, 1997. ISBN 1571818820. 
  • Weinberg, Gerhard L. A World at Arms: A Global History of World War II. Cambridge University Press, 1995. ISBN 0521558794. 
  • Wettig, Gerhard. Stalin and the Cold War in Europe. Rowman & Littlefield, 2008. ISBN 0742555429. 

Plantilla:Eastern Bloc