Vés al contingut

Viquipèdia:El meu primer article

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Benvinguts a la Viquipèdia

 1. La Viquipèdia admet alguns tipus d'article i altres. Si el tema és probable que sigui adequat per a una enciclopèdia, llavors seguiu endavant. Si no n'esteu segurs o l'article és sobre un mateix o alguna cosa amb la qual està estretament relacionada, llavors podeu llegir els criteris d'admissibilitat o preguntar a la seva pàgina de discussió.
 2. Abans de començar, proveu editant articles ja existents per tenir una idea sobre com escriure i per a familiaritzar-vos amb el codi wiki usat a la Viquipèdia. Cerqueu abans la Viquipèdia per si ja existeix un article sobre el tema, potser amb un títol diferent. Si l'article ja existeix, no dubteu en fer edicions constructives per millorar-lo.
 3. Recopileu referències, tant per a utilitzar-les com a font de la informació que voleu incloure, com per demostrar l'admissibilitat del tema del vostre article. Les referències a blocs, llocs web personals, MySpace o YouTube, no compten; necessitem fonts fiables. El millor consell per trobar una font fiable d'informació és cercar-la en un lloc web amb una extensió com ara .gov, .org o .edu, o bé en un article periodístic d'un mitjà de comunicació reconegut. En altres paraules, és millor la informació de primera mà. S'ha de tenir una cura especial per assegurar-se que els articles sobre persones vives disposen de fonts; els articles sobre persones vives sense fonts poden ser suprimits preventivament.
 4. Penseu en la possibilitat de demanar comentaris. Podeu demanar comentaris en diversos llocs sobre els articles que voleu crear, per exemple en la pàgina de discussió d'un viquiprojecte relacionat amb el tema o a la taverna.
 5. Penseu en la possibilitat de crear el primer article en el vostre espai d'usuari. Com a usuari registrat, teniu el vostre propi espai d'usuari. Podeu començar el nou article en una subpàgina vostra, donar-li forma, prendre-us els temps necessari, demanar a altres editors que us ajudin a treballar-hi, i només publicar-lo quan estigui a punt. Per crear la vostra pròpia subpágina, vegeu Viquipèdia:Sobre les proves o punxeu aquí. Quan el nou article ja estigui llest per publicar-lo, el podeu reanomenar a l'espai principal.
Recordeu que si l'article no és admissible, serà eliminat ràpidament. La Viquipèdia té un equip de patrulla de canvis recents que comprova els articles nous poc després de crear-los.

Cercar un article existent

[modifica]

La Viquipèdia ja té 755.733 articles. Abans de crear un article, assegureu-vos que no existeixi, potser amb un títol lleugerament diferent. Cerqueu l'article i comproveu les convencions de la Viquipèdia per anomenar pàgines abans de crear el vostre primer article. Si ja existeix un article sobre el tema, però penseu que la gent el buscarà amb un altre nom diferent, vegeu com fer una redirecció amb aquest nom; afegir redireccions necessàries és una bona manera d'ajudar a la Viquipèdia. També podeu revisar el registre de supressions de l'article per tal d'evitar la creació d'un article que ja ha estat eliminat.

Si amb una cerca no trobeu el vostre article, considereu ampliar la cerca per trobar articles existents que podrien incloure el tema del vostre article. Per exemple, si voleu escriure un article sobre un membre d'un grup musical, podeu cercar el grup i afegir la informació sobre el subjecte en aquest article més ampli.

Recollir referències

[modifica]
Admissibilitat
Directrius aprovades
Biografies
Empreses
Associacions
Llibres
Centres educatius
Vegeu també
Esborrar pàgines: Precedents

Reuniu les fonts d'informació per al vostre article. Per a que sigui admissible en l'enciclopèdia, un tema ha de ser prou destacat i verificable a través de referències en fonts fiables.

Que aquestes fonts siguin fiables vol dir que han de ser fonts que tinguin algun tipus de control editorial. Les fonts impreses (i les seves versions en línia) solen ser les més fiables, encara que moltes fonts publicades únicament en línia també fiables. Alguns exemples són (no exclusivament) els llibres publicats per grans editorials, diaris, revistes, publicacions acadèmiques, els seus llocs web corresponents, blocaires professionals i altres llocs web que compleixin els mateixos requisits que una font impresa de bona reputació.

En general, les fonts sense cap control editorial no són fiables. Aquests inclouen (no exclusivament) els llibres publicats per editorials a compte d'autor, revistes autopublicades, blocs, fòrums web, discussions a Usenet, taulells d'anuncis (BBS), llocs de fans, llocs web a compte d'autor que permeten la creació d'articles promocionals i altres llocs similars. Si qualsevol pot publicar informació sense que ningú més la comprovi, probablement no és fiable.

En poques paraules, si hi ha fonts fiables (per exemple diaris, revistes o llibres) amb àmplia informació publicada durant un període prolongat sobre un tema, llavors aquest tema és admissible i cal citar les fonts com a part del procés de creació o ampliació de l'article de la Viquipèdia. Si no podeu trobar fonts fiables (com diaris, revistes o llibres) que proporcionin informació extensa i completa sobre el vostre tema proposat, aleshores el tema no és destacat o verificable i gairebé amb tota seguretat serà eliminat. Així que la vostra primera tasca és anar a buscar referències.

Una vegada tingueu referències per al vostre article, podeu veure com posar-les en l'article llegint Viquipèdia:Citau les fonts. Però no us preocupeu massa pel format adequat. Seria una bona feina si ho feu, però el més important ara és posar referències a l'article encara que no estiguin ben formatades.

Allò que cal evitar

[modifica]
Articles sobre un mateix, els seus amics, el seu lloc web, el grup al que pertany, el seu mestre, el que ha compost o el que ha escrit
Si hi ha motius per figurar en l'enciclopèdia, deixeu que algú altre ho faci. Posar els vostres amics en una enciclopèdia pot semblar una grata sorpresa o una broma divertida, però articles com aquest probablement seran esborrats. En aquest procés, es poden ferir els sentiments i podeu se us pot bloquejar la possibilitat d'editar si insistiu en tornar a crear l'article. Això es pot evitar amb una mica de previsió de la vostra part. L'article podria ser conservat si teniu la suficient humilitat perquè sigui neutral i que realment sigui destacable, però tot i així és millor presentar una proposta per a la seva aprovació i el consens de la comunitat en comptes de publicar-lo directament, ja que és possible que no us adoneu que encara hi poden haver biaixos inconscients.
Temes no admissibles
La gent sovint afegeix pàgines a la Viquipèdia sense tenir en compte si el tema és realment admissible per entrar en una enciclopèdia. Com que la Viquipèdia no té les limitacions d'espai de les enciclopèdies impreses, els nostres criteris d'admissibilitat permeten una àmplia gamma d'articles - però, no es permet incloure qualsevol tema. Un cas especialment comú és pàgines sobre persones, empreses o grups de gent que no justifiquen l'interès del seu contingut amb fonts fiables; hem decidit que aquest tipus de pàgines compleixen els nostres criteris de supressió ràpida. Això pot ofendre - així que us preguem que considereu si el tema escollit és prou admissible per a la Viquipèdia, i després justifiqueu la notabilitat o els fets destacats del tema citant les fonts fiables quan creeu el vostre article. La Viquipèdia no és un directori de tot el que existeix.
Publicitat
Si us plau, no tracteu de promoure el vostre producte o negoci. No afegiu enllaços externs al vostre lloc web llevat que una part neutral pogués considerar que realment és apropiat per l'article: Tenim articles sobre productes o empreses destacats, com Chupa Chups, Bic o Codorníu, però si voleu escriure sobre un producte o negoci assegureu-vos de fer-ho des d'un punt de vista neutral, que no teniu cap conflicte d'interessos i que sou capaços de trobar referències en fonts fiables independents del subjecte.
Assaigs personals o recerca original
La Viquipèdia recull el coneixement existent; no és un lloc per publicar treballs inèdits. No escriviu articles per presentar la vostra pròpia teoria original, opinió o idees, encara que la pugueu justificar amb referències a obres acceptades. Un error comú és presentar una síntesi original d'idees en un article. Recordeu, només perquè tant el Fet A com el Fet B siguin certs no vol dir que A impliqui B, o viceversa (fal·làcia). Si això és cert, llavors probablement hi hauran fonts fiables que mostrin aquesta connexió i hauríeu de citar aquestes fonts.
Una sola frase o només un enllaç a un lloc web
Els articles han de tenir un contingut real per ells mateixos.

Vegeu també: Viquipèdia:Errors freqüents

Per anar amb compte

[modifica]
Drets d'autor

Com a regla general, no copieu d'altres llocs web. (Hi ha unes poques excepcions que requereixen algun coneixement legal bàsic; vegeu Viquipèdia:Infraccions de drets d'autor)

No copieu, no infringiu els drets d'autor
Per estar segur, no citeu més que un parell de frases de text d'algun lloc i documenteu qualsevol referència que utilitzeu. Podeu copiar material que estigueu segur que és de domini públic, però així i tot també cal documentar la vostra font. Tingueu en compte també que la majoria de pàgines web no estan en el domini públic i la majoria de lletres de cançons tampoc. De fet, la majoria de coses escrites a partir de l'1 de gener de 1944 tenen automàticament drets d'autor encara que no ho diguin explícitament amb un avís legal o el símbol ©. Si creieu que el material que voleu utilitzar és de domini públic, digueu d'on l'heu tret, ja sigui en l'article o a la pàgina de discussió, i expliqueu en la discussió perquè penseu que és de domini públic (per exemple, "va ser publicat el 1895...") Si creieu que podeu fer ús del dret de citació, us demanem que poseu una nota en la pàgina de discussió explicant els motius de per què ho penseu. Per a més informació: Viquipèdia:Condicions d'ús, Viquipèdia:Continguts no lliures i Ajuda:Republicació.
Bones fonts

Les bones fonts:

 1. tenen una reputació de fiabilitat
 2. són independents del subjecte
 3. són verificables per altres editors
Cerqueu bones fonts i citeu-les
Els articles escrits del no-res poden ser millors que res, però són difícils de verificar, cosa que és una part important en la construcció d'una obra de referència de confiança. Si us plau, cerqueu les millors fonts disponibles i citeu-les correctament. En fer-ho, a més de no copiar el text, us ajudarà a evitar qualsevol possibilitat de plagi. S'accepten bons articles curts, anomenats esborranys, que poden servir com a plataformes per a que d'altres s'hi llancin. Si no teniu prou material per escriure un bon esborrany, probablement no hauríeu de crear l'article. Al final de l'esborrany heu d'incloure una plantilla d'avís com ara {{esborrany}} (altres editors us agrairan si utilitzeu una plantilla més específica, vegeu Viquipèdia:Esborrany).
Articles sobre persones vives
Es articles escrits sobre persones vives han d'estar referenciats de forma que puguin ser verificats. Les biografies sobre persones vives sense fonts poden ser suprimides.
Activitats de promoció i material controvertit
No escriviu articles que defensin un punt de vista particular sobre política, religió o qualsevol altra cosa. Mireu d'entendre què volem dir amb un punt de vista neutral abans d'abordar aquest tipus de temes.
Articles que tenen diferents definicions del terme
Els articles són principalment sobre conceptes, allò que una cosa és, no sobre el terme en sí. Si l'article és gairebé sobre una paraula o frase i, especialment, si hi ha diferents utilitzacions del terme llavors normalment pertany al Viccionari. Mireu d'escriure un bon paràgraf breu introductori que defineixi el tema, així com alguna cosa més explicativa per tirar endavant.
Organització
Assegureu-vos que hi hagi enllaços cap el nou article des d'altres articles de la Viquipèdia (cliqueu a "Què hi enllaça" a la caixa d'eines) i que el nou article s'inclou en almenys una categoria adequada (vegeu Ajuda:Categoria). En cas contrari, serà difícil que els lectors trobin l'article.
Articles d'interès local
Es tracta d'articles sobre llocs com escoles o carrers que són d'interès per a un nombre relativament petit de persones, com a ex-alumnes o persones que viuen a prop. No hi ha consens sobre aquests articles, però algú els pot qüestionar si no inclouen res que mostri per què el lloc és especial i diferent a milers de llocs similars. Les fotografies afegeixen algun interès. Les fonts de terceres parts són l'única manera de demostrar que el tema que esteu escrivint és destacable.
Esdeveniments recents
Encara que la Viquipèdia accepta articles sobre esdeveniments recents notables, els articles sobre notícies d'última hora sense una notabilitat perdurable en el temps no són apropiats per al nostre projecte. Penseu en la possibilitat d'escriure aquests articles en el nostre projecte germà Viquinotícies.
Modificar la pàgina equivocada
Si esteu intentant crear una nova pàgina, llavors trobareu una caixa d'edició completament buida. Si veieu que la caixa d'edició està plena de text que no heu escrit (per exemple, el contingut d'aquesta pàgina), llavors esteu editant per accident una pàgina ja existent. No deseu els canvis. Vegeu a continuació «com crear una pàgina» nova i comenceu de nou.

Com crear una pàgina

[modifica]

Títol del vostre article nou

[modifica]

En la caixa de cerca de sota escriviu el títol del vostre article i cliqueu "Vés-hi". Si la pàgina de cerca us diu "Creeu la pàgina «Títol» en aquest wiki!" amb el vostre títol d'article en vermell, llavors podeu clicar sobre el títol en vermell per començar a editar-lo.

És nou?
Escriviu-lo i cliqueu "Vés-hi"

Hi pot haver, o no, un article amb el mateix títol que el que voleu crear.

Si no hi ha cap article amb el títol exacte, això no vol dir necessàriament que aquest article no existeixi. Tal com s'ha explicat més amunt, una cerca pot ajudar a desvetllar-ho.

Resolució d'ambigüitats

[modifica]

A vegades ja existeix un article amb el títol escollit, però amb un tema diferent. En aquest cas, els títols han de distingir un i altre tema. El procés de distingir títols idèntics o similars amb significats diferents s'anomena "desambiguació". Això pot ser confús per als novells. Si cal, creeu la vostra pàgina provisionalment en el vostre espai d'usuari i a continuació demaneu ajuda sobre com resoldre la desambiguació.

Hi ha tres maneres bàsiques de fer una desambiguació, segons la quantitat de temes que hi ha i si algun d'ells s'usa molt més que els altres:

 • Pàgina de desambiguació. Per exemple, si escriviu la paraula «Mercuri» us portarà a una pàgina de desambiguació amb una llista de temes que poden incloure entre d'altres: Mercuri (element) o Mercuri (planeta).
 • Una accepció destacada. En alguns casos, el títol per si sol s'utilitzarà per al sentit més comú del terme i tots els altres usos es troben en una pàgina de desambiguació. Per exemple, si escriviu «Pau» anireu a l'article sobre l'estat de no violència. Tots els altres usos són a «Pau (desambiguació)».
 • Només dues accepcions. Si només hi ha dos significats d'un títol, el títol normal s'utilitzarà per a un sentit (el més comú), i un missatge a la part superior de la pàgina informarà als lectors de l'existència de l'altre. Per exemple, si escriviu «Anoia» anireu a l'article sobre la comarca i un avís us informarà de que potser volíeu veure el «Riu Anoia».

Afegir referències

[modifica]

La primera cosa que heu d'escriure en el vostre article és una llista de les fonts de la vostra informació. Per ara, simplement escriviu-les com això (automàticament es converteixen en enllaços):

(1) http://www.nytimes.com/2007/04/12/books/12vonnegut.html
(2) http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/space/space_shuttle.html

Més endavant ja aprendreu com fer que apareguin a peu de pàgina.

Si preveieu que us costarà unes quantes edicions per indicar apropiadament les referències, poseu la plantilla {{inacabat}} al principi de la pàgina per indicar a altres editors que hi esteu treballant. Encara millor és crear el vostre article en una subpàgina del vostre espai d'usuari, us podeu prendre el temps que sigui necessari perquè sigui un bon article i, a continuació, el reanomeneu a l'espai principal d'articles. Podeu crear una pàgina de proves personal clicant a aquest enllaç.

Categories

[modifica]

Cada article ha d'estar en una o més categories de la Viquipèdia. Per trobar categories per al vostre article, aneu a la Categoria:Principal i navegueu per les subcategories fins a trobar la més concreta possible per al vostre article. Afegiu la categoria al vostre article escrivint al final [[Categoria:La vostra categoria]].

El pas final

[modifica]

Després d'haver escrit l'article, cliqueu a «Mostra previsualització» per a comprovar els errors. A continuació cliqueu «Desa la pàgina».

I després què?

[modifica]

Ara que heu creat la pàgina, encara hi ha diverses coses que podeu fer.

Seguir fent millores

[modifica]

La Viquipèdia no està mai acabada. En general, un article no està ni a prop de ser complet en el moment de la seva creació. Hi ha un llarg camí per recórrer. De fet, potser haureu de fer diverses edicions només per començar-lo.

Si teniu molt d'interès en l'article que acabeu de crear, podeu aprendre molt més sobre ell en el futur i, per tant, tenir més coses a afegir. Això pot ser més tard, demà o d'aquí uns mesos. En qualsevol moment, endavant.

Millorar el format

[modifica]

Per formatar el text correctament (i ampliar-lo o possiblement fins i tot convertir-lo en un article de qualitat!), vegeu:

D'altres poden lliurement col·laborar en aquest article un cop desat. El creador no té drets especials per controlar el seu contingut en el futur. No us avergonyiu, frustreu o ofengueu pels canvis fets per d'altres. Tots tenim el mateix objectiu de millora.

Eviteu pàgines òrfenes

[modifica]

Un article orfe és aquell que té pocs o cap enllaç des d'altres articles. El principal problema dels articles orfes és que no s'hi pot arribar navegant, passarà desapercebut i tindrà pocs lectors.

Molts articles nous són orfes en el moment de crear-los, però es pot solucionar. Això implicarà editar altres articles. Proveu a cercar altres pàgines de la Viquipèdia que mencionin el tema del vostre article. A continuació, convertiu aquestes mencions en enllaços afegint claudàtors dobles a banda i banda: "[[" i "]]". Si un altre article té una paraula o frase amb el mateix significat que el vostre article nou, però no expressat en les mateixes paraules que el títol, el podeu enllaçar de la següent manera: "[[títol del vostre article nou|paraula o expressió trobada en un altre article]]." En alguns casos, podeu crear aquesta paraula o frase com una redirecció al vostre article nou.

Podeu fer-ho immediatament desprès de crear l'article, o si ho trobeu esgotador, preneu-vos el temps necessari, però no us n'oblideu.

Afegir-lo a una pàgina de desambiguació

[modifica]

Si el terme és ambigu (és a dir, hi ha diverses pàgines que l'usen o amb un títol semblant), vegeu si hi ha una pàgina de desambiguació per als articles amb aquest títol. Si és així, afegir-lo a aquesta pàgina.

Afegir una infotaula

[modifica]

Algunes infotaules poden aportar informació resumida sobre l'article de manera automàtica a partir de dades a Wikidata. Per aprendre a trobar una infotaula adequada pel vostre article i afegir-la, llegiu Ajuda:Infotaules.

Necessiteu ajuda?

[modifica]

El millor lloc per posar-se en contacte amb altres editors és la taverna. Alternativament, podeu preguntar a través del xat IRC de la Viquipèdia.

Llegiu una enciclopèdia real

[modifica]

Mireu de llegir els articles reals d'una enciclopèdia per obtenir l'estructura, estil, to i altres elements de contingut enciclopèdic. Si aneu a escriure articles per a una enciclopèdia és un bon suggeriment que tingueu alguns coneixements bàsics d'escriptura formal, com també sobre el tema en qüestió. Una formació sobre redactat en l'escola secundària o la universitat és recomanat abans de començar a escriure articles d'enciclopèdia.