Viquiprojecte Discussió:Patrimoni natural/Arxiu 1

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Catalunya nord

He iniciat una cerca (per sobre)...

Falta mirar-ho amb detall.--Mafoso (Mani'm?) 12:54, 11 oct 2013 (CEST)

Categorització

Hi ha un cert garbuix categòric en relació al patrimoni natural.

La meva impressió és que patrimoni natural i cultural són paral·lels, sense dependència un de l'altre, tal com indiquen els criteris de PH: caldrà crear la categoria patrimoni natural. Biodiversitat és una ciència que inclou diversos aspectes, i és una de les ciències implicades amb el patrimoni natural. Els espais naturals són una part del patrimoni natural que pot incloure altres coses, com un arbre singular (que podria ser també d'interès cultural, per tancar el cercle i no deixa-ho fàcil). --V.Riullop (parlem-ne) 19:42, 21 oct 2013 (CEST)
De fet hi ha tres tipus segons PH:
  • Natural (193 PH)
  • Cultural (759 PH)
  • Paisatges culturals (mixtos) (29 PH)
Proposaria el següent arbre genèric:
  • Categoria:Patrimoni cultural i natural
    • Categoria: Patrimoni cultural (també filla de Cultura i Història Cultural)
    • Categoria: Patrimoni natural (també filla d'Espais d'interès natural)
dubtes:
  • No tinc clar quina serien les mares de Patrimoni cultural i natural
  • En principi els paisatges culturals els posaria a Patrimoni cultural i natural, però els elements concrets (Pi de les tres branques, per exemple) els posaria a les dues (cultural i natural).
opinions?--Mafoso (Mani'm?) 09:44, 22 oct 2013 (CEST)
En general, correcte, però veig un cert embolic de nomenclatures en articles i categories
El nom d'"espais d'interès natural" és molt de Catalunya, provinent del PEIN. En canvi tenim:
Crec que l'estructura, referida als espais, hauria de ser:
--V.Riullop (parlem-ne) 08:36, 23 oct 2013 (CEST)
Rellegint, sembla que estigui proposant canviar nomenclatura de Catalunya per la del País Valencià, però és que "espai natural protegit" també s'usa de forma genèrica a gencat, sima.gencat o uab.cat. --V.Riullop (parlem-ne) 08:58, 23 oct 2013 (CEST)

Sense tenir-ho gaire clar en conjunt, hi ha una cosa que em grinyola: Hi ha un seguit d'espais d'interès natural (entès en general no en nomenclatura "legal") que no son protegits i son definits com a Patrimoni natural (espais d'interès geològic), al seu torn el Patrimoni natural és un espai d'interès natural. --Mafoso (Mani'm?) 11:49, 23 oct 2013 (CEST)

Tal com ho veig, sense que sigui una proposta en ferm ni una llista exhaustiva, el patrimoni natural inclou espais i elements singulars, protegits o no, però amb alguna figura patrimonial i no simplement geogràfica. Si és d'interès per algun motiu, és patrimoni. Com a classificació temàtica:
  • Patrimoni natural, pot incloure:
    • Espais naturals protegits, incloent diferents figures: parcs nacionals, reserves...
    • Espais d'interès geològic
    • Jaciments paleontològics
    • Forests, o boscos d'interès públic, potser també jardins històrics
    • Platges, de fet protegides per la llei de costes però és una figura diferent
    • Arbres singulars, protegits a diferents nivells, monumentals, d'interès comarcal...
    • Cims emblemàtics, també són elements singulars, no necessàriament protegits i amb una definició a mig camí entre natural i cultural
    • Zones humides, normalment protegides, inclou llacs, estanys, aiguamolls, ...
    • Rius, rieres..., sota jurisdicció pròpia
--V.Riullop (parlem-ne) 17:11, 23 oct 2013 (CEST)
A la pàgina Espai d'interès natural he fet una modificació on intentava clarificar les diferents categories de protecció d'espais naturals. He anat des d'una visió més general a una visió que permeti entendre que hi ha espais protegits que venen de diferents marcs legislatius.
El concepte d'EIN inclòs al PEIN,(que és un cas particular de Catalunya) el deixaria per a la pàgina del PEIN Gerarcalis (disc.) 11:45, 11 gen 2023 (CET)
He fet servir com a base la pàgina indicada per que m'agradava més el contingut previ, encara que existeix una altra pàgina: Àrea protegida que també podria servir per acollir aquesta informació, però ara per ara és una barreja d'informació que no aporta gairebé res. Segurament no caldria conservar ambdues pàgines. Gerarcalis (disc.) 16:32, 11 gen 2023 (CET)

Dubtes

Començo a preguntar:

  • Hi ha algun inconvenient per enllaçar a les llistes tot el que es pugui, com a qualsevol article? A la llista d'espais d'interès geològic veig que en molts casos podrem enllaçar parts del nom de l'element, però gairebé mai l'espai en sí. Amb l'art públic vam evitar-ho per no confondre els enllaços a l'element amb d'altres coses, però aquí em penso que té menys sentit prendre aquestes precaucions.
  • Hi ha alguna mena de plantilla per marcar les categories a Commons de l'estil de la plantilla BIC? Cal fer-la? D'alguns arbres monumentals de Barcelona en tenim unes quantes fotos i estaria bé categoritzar-les.
  • Comencem a carregar fotos o ens esperem a veure si hi ha concurs?--Pere prlpz (disc.) 22:39, 4 gen 2014 (CET)
Els enllaços són lliures, segons el que convingui més. Moltes vegades els espais se superposen. Un espai del PEIN pot ser en part Parc natural i incloure reserves integrals, zones humides o espais geològics. Probablement serà millor un article únic que ho expliqui tot plegat encara que els diferents espais difereixin una mica.
No hi ha de moment cap plantilla tipus BIC per a Commons. Serà complicat i caldrà pensar com fer una plantilla WLE que pugui incloure diferents conceptes de patrimoni natural. Si es fa cap concurs caldrà algun tipus de plantilla abans del 15 d'abril. De moment es pot esperar, només l'organització de fotos ja serà complicada. --V.Riullop (parlem-ne) 23:44, 4 gen 2014 (CET)

Arbres d'interès local

Hi ha alguna previsió d'acabar tenint una llista d'arbres d'interès local de Barcelona [1] i que entri al concurs? És per anar fent fotos, si fos el cas.--Pere prlpz (disc.) 15:25, 1 març 2014 (CET)

@Pere prlpz: : vós mateix ... Si fas la llista ... :) --Mafoso (Mani'm?) 13:17, 5 març 2014 (CET)
En principi no està previst els arbres d'interès local per la falta d'uniformització i el possible volum. Ara bé, Barcelona sempre és cas especial i aquest catàleg ho té tot. Es pot fer si hi ha interès. Tenim Llista d'arbres de Barcelona que és una llistes d'espècies i no d'arbres singulars; Llista d'arbres de la memòria de Barcelona que és més patrimoni cultural que patrimoni natural; Llista d'arbres monumentals de Catalunya on no n'hi ha cap de Barcelona; i Llista d'arbres per rànquing de Catalunya on n'hi ha 28 de Barcelona i que caldria coordinar amb els arbres d'interès local, si es fan. --V.Riullop (parlem-ne) 13:40, 5 març 2014 (CET)
Fora de concurs, estaria bé tenir la llista. Suposo que el procés és xuclar les dades del web amb bot, posar-les en format llista (amb la plantilla filera de patrimoni natural) i després polir-la a mà. Hi ha alguna eina més o menys preparada per fer-ho o cal fer un bot a mida? Hi ha algun programa de mostra d'altres vegades?--Pere prlpz (disc.) 18:16, 3 jul 2014 (CEST)

Deixo l'enllaç al llibret Plantes singulars de Sant Joan Despí, editat per l'Ajuntament, per si el el futur pogués servir per fer una llista més o menys equivalent a una d'arbres d'interès local.--Pere prlpz (disc.) 23:47, 27 jul 2014 (CEST)

Un altre: Catàleg d'arbres i arbredes d'interès local a Gavà.--Pere prlpz (disc.) 13:36, 6 set 2014 (CEST)

Pedalar 60 km un dels darrers dies del WLE per fotografiar quatre elements nous (i quatre són 4, no una figura retòrica) em va fer enyorar molt els temps del primer WLM en que podíem trobar mitja dotzena de monuments en cent metres de segons quins carrers, i voldria reprendre el fil dels arbres d'interès local (i comarcal) dels municipis d'on puguem trobar informació, com ara Barcelona i Gavà. Plantejo alguns dubtes:

  • La manera de fer la llista és agafar la font que trobem (com el web de l'Ajuntament de Barcelona o el pdf del de Gavà) i xuclar, tallar, enganxar i formatejar amb les eines que se'm vagi ocorrent en cada cas o hi ha alguna drecera? Per Barcelona se m'ocorre intentar que un bot llegeixi cada fitxa del web i xucli les dades i per Gavà enganxar els trossos rellevants de les fitxes en un full d'Excel.
  • Quins codis hi posem? A Barcelona hi ha un codi llarg que serà prou únic, però a Gavà només hi ha números correlatius que suposo que es repetiran en molts altres llocs. Ens inventem una cosa com AIL-codi per Barcelona i AIL-GAVÀ-num per Gavà?
  • Noms: La llista Gavà dóna noms propis als arbres, però la de Barcelona no. Per alguns tenim noms que surten en altres llistes (la d'arbres per rànquing de Catalunya o la d'arbres de la memòria de Barcelona), però per alguns ens podem inventar noms o deixar-los amb el nom de l'espècie i prou. Suposo que no és problema inventar noms com ara magnòlia del claustre de la catedral, no sé si amb majúscula o minúscula, que són descripcions més que noms.
  • En aquest viquiprojecte no tenim una pàgina com Viquiprojecte:Monuments/Fonts d'informació/Nivell B. Potser n'hauríem de crear una si no és que tenim un lloc millor on anar guardant enllaços, que tampoc seran gaires.

--Pere prlpz (disc.) 12:29, 5 juny 2015 (CEST)

Per parts:
  • Bot, es pot intentar en un cas com Barcelona, però l'URL de les fitxes és complicada i no sembla tasca senzilla. No hi ha més secrets. A partir d'un Excel sí que es pot construir la plantilla de filera.
  • Codis. Jo posaria MA com tenen tots els arbres independentment de la protecció, seguit del codi de municipi com es va fer en les llistes d'art públic. També es pot obviar mentre ho considerem fora de concurs, com els rellotges de sol.
  • Noms, és prou descriptiu tipus "magnòlia del Claustre de la Catedral" (crec que amb minúscula el primer, la part descriptiva i no el determinant, a verificar).
  • Recull de fonts: com que no hi ha cap pàgina, es pot començar directament amb /Fonts d'informació per anar omplint amb tot.
--V.Riullop (parlem-ne) 13:04, 5 juny 2015 (CEST)

Ja he creat Viquiprojecte:Patrimoni natural/Fonts d'informació i hi he posat el que he anat trobant. Veient-ne el contingut, la primera conclusió és que per Catalunya hi ha informació però sobretot hi ha molta varietat de fonts i formats i a cada lloc farà falta una tècnica diferent, i la segona conclusió és que hi ha molta feina per fer. Em proposo anar fent en dues fases:

  • Primer, per uniformitat a tot el territori, em proposo [intentar] fer llistes a partir de http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/coneix-nos/arbres_monumentals/arbres_singulars_de_catalunya/catam_amcluc2011_4b_ep.pdf que és una llista de la Generalitat i que entenc que és exhaustiva (és a dir, exhaustiva de fa quatre anys quan la van fer). Així tindrem unes llistes completes a tot arreu, però molt senzilles, perquè tindran només nom, espècie, municipi i en alguns casos el codi (o sigui, ni coordenades ni enllaç a la fitxa).
  • Després, ampliar o substituir les llistes de la primera fase amb les que pugui crear a partir de fonts específiques de cada municipi quan sigui millors que aquest pdf de la Generalitat. Als llocs on tingui clar que vull fer la llista en la segona fase, com ara Barcelona, pot ser que a la primera fase no la pengi.

La llista de la Generalitat inclou arbres i arbredes que no són arbres d'interès local però que estan protegits individualment amb una protecció individual o urbanística (aproximadament uns 300 arbres dels 1200 de la llista). Crec que val la pena incloure'ls també, especialment veient casos com el de Mollet del Vallès [2], en que tenen un bon catàleg però cap arbre d'interès local i que em fa pensar que senzillament els falta estandarditzar la protecció, però la notabilitat dels arbres és la mateixa. El que no cal incloure a les llistes són els arbres amb una protecció urbanística genèrica, com ara tots els pins del terme de Terrassa que superen un cert diàmetre, perquè aquesta protecció no té gaire a veure amb la notabilitat dels arbres.--Pere prlpz (disc.) 16:02, 6 juny 2015 (CEST)


Ja hi ha una llista de mostra a Llista d'arbres singulars de l'Alt Camp.

Tinc el dubte de si no valdria més començar a donar codis, a menys que tinguem molt clar que no hi haurà cap altre WLE, que els arbres singulars no hi entraran, que els codis no són imprescindibles pel concurs, o que no és difícil afegir-los després, perquè a priori em sembla que ha de ser més fàcil afegir-los en fer la llista que en qualsevol moment posterior.--Pere prlpz (disc.) 20:14, 8 juny 2015 (CEST)

Categories a Commons

Comento sobre la proposta d'en Mafoso a commons:Commons:Wiki Loves Earth 2014 in Andorra & Catalan areas/Test:

  • La categoria dels arbres no hauria de ser Trees in Catalonia sinó commons:Category:Famous trees in Catalonia o una de més concreta per arbres protegits o inventariats.
  • El nom "Natural Heritage Sites", a Commons, només el fan servir per Ucraïna. Si no és que a Commons estigui previst generalitzar-lo, proposo que hauríem d'agafar alguna cosa que s'assembli més a espai d'interès natural.
  • Alguns temes els veig complicats per la quasi sinonímia entre un element d'una llista de patrimoni natural i un element geogràfic. Per exemple, el parc natural de Collserola, la serra de Collserola i el paleozoic de Collserola (amb el Puig d'Olorda que és un geotop i una muntanya, i la carretera de les Aigües que és un camí però també el nom d'un geotop).
  • Les classificacions d'espais humits per conca i les altres divisions geogràfiques per llista em semblen poc pràctiques per Commons. Jo les deixaria a commons:Category:Wetlands of Catalonia o bé faria categories comarcals, com fem amb tot. Les platges per costa potser sí que poden funcionar, però igualment s'haurien de dividir per comarca i municipi.--Pere prlpz (disc.) 16:35, 12 març 2014 (CET)
D'acord, en general. Els arbres monumentals poden ser subcategoria de Famous trees. Natural heritage sites pot ser la categoria mare de tot el patrimoni natural. Els espais protegits són un tipus, com a Protected areas, tot i que pot ser complicat en alguns casos separar parc de serra i potser no té sentit (segurament tampoc té gaire sentit tenir dos articles, o tres o quatre segons de què parlem). --V.Riullop (parlem-ne) 16:52, 12 març 2014 (CET)
comento un xic la proposta de commons: Donat que els espais de les llistes poden no ajustar-se a les divisions administratives he cregut que es podria tenir en compte les dues vessants: Divisió administrativa i Tipus d'espai.
"Natural Heritage Sites" és com s'anomena al Patrimoni de l'Unesco al Patrimoni natural. Suposo que si WLE Creix passarà quelcom similar al tema dels monuments.
Els "espais" es superposen (diferents proteccions o aparicions en llistes) suposo que serà qüestió d'anar afegint categories i identificadors allí on convingui. També a les llistes tenim llocs (com les platges) que no sé si tenen cabuda en el que es denomina "protected areas" (una cosa és Inventariat i altre protegit)...--Mafoso (Mani'm?) 18:55, 12 març 2014 (CET)
No t'acabo d'entendre, què vols dir amb la UNESCO i "si WLE creix passarà quelcom similar al tema dels monuments"? El que comentava és una estructura inicial com ara:
  • Nature in Catalonia
    • Natural heritage sites in Catalonia
      • Protected areas of Catalonia (hi ha un embolic in/of), pels espais naturals protegits
      • Beaches of Catalonia
      • Wetlands of Catalonia
etcètera. Les zones humides, per exemple, estan també protegides però no les entenc com a Protected areas, concepte més enfocat a espais (naturals) protegits, no? (tot i que alguna zona humida, i alguna platja, està també com a espai natural protegit). --V.Riullop (parlem-ne) 19:20, 12 març 2014 (CET)
Exemplifico el que he reduït com a "tema dels monuments": commons:Category:Església parroquial de Sant Miquel : és a la categoria "Patrimonial" i a la categoria esglésies.--Mafoso (Mani'm?) 12:20, 13 març 2014 (CET)

Tot triant

Tot buscat fotos de patrimoni natural al disc dur i començant a fer sortides comento algunes coses per si poden ser útils cara al concurs:

  • A la categoria d'unitats de paisatge hi cap tot. O sigui, qualsevol foto d'un paisatge presa a Catalunya entra al concurs. Probablement cal explicar-ho bé, perquè a les llistes hi ha coses bastant més complicades. Suposo que el fet que rebem moltes fotos de paisatges qualssevol no és un problema.
  • Els llocs d'interès geològic costen d'identificar fins i tot sabent una mica de geologia i sabent bastant bé on ha estat presa cada foto.
  • Els jaciments paleontològics són poc accessibles, i no crec que en traguem gaires fotos.
  • Les zones humides, els cims i els arbres potser són els menys problemàtics, en el sentit que són coses concretes, com els monuments.
  • La duplicitat entre espais protegits i zones de paisatge fa dubtar a on es presenta cada foto i quin identificador s'hi posa.
  • Detectar les fotos mal identificades pot ser molt més complicat amb el patrimoni natural del que ho ha estat amb els monuments.--Pere prlpz (disc.) 00:09, 20 març 2014 (CET)
Tens molta raó. Algunes coses les hem comentat amb Medi Ambient.
  • El tema central són el espais naturals, i alguns poden ser molt grans. Potser veient les fotos d'Ucraïna pot aclarir de quin tipus de fotos es tracta. Pensant per exemple en un espai conegut, el Delta de l'Ebre, hi ha molts racons diferents a fotografiar. Una mateixa foto podria ser de l'espai protegit, d'una zona humida, d'una reserva natural, d'una platja, d'un paisatge o bé potser de res, fora de la zona. Caldrà pensar viquipèdicament, a quin article o quin element pot representar millor. Es tracta de captar l'essència que el representi. Caldrà informar-se sobre l'espai, els elements representatius i la delimitació. En alguns casos està explicat a les fitxes. Per la identificació en molts casos no n'hi haurà prou amb el codi. Caldrà afegir una descripció, d'on està feta, coordenades de la posició si és possible, què és. Això és una cosa que recomanarem especialment. Per als finalistes hi poden intervenir tècnics de medi ambient per confirmar-ho. Per la resta, hi poden haver molts dubtes i feina de revisió, canvis de codi i de categoria. Una possibilitat és que totes les fotos que entrin vagin a una categoria de pendents de revisar, però per això falten mans.
  • Les unitats de paisatge cobreixen tot el territori, però no val qualsevol foto de Catalunya. Aquí la llista ja està completa. Es tractarà de millorar el que hi ha. Aquí la categorització i la idoneïtat de les fotos incloses pot ser difícil de determinar.
  • Dels geològics, molts són geòtops, formacions concretes. Cal entendre-hi alguna cosa i comprovar les fitxes.
  • Amb els paleontològics passarà com els arqueològics, o bé estan tancats, o bé oberts, o bé amb règim de visites.
La millor forma d'aclarir coses seria desenvolupant articles, però aquest és l'incentiu resultant a posteriori. Realment hi ha fotos fàcils i fotos difícils. Potser un dels punts a valorar especialment és el valor documental de la foto. --V.Riullop (parlem-ne) 09:17, 20 març 2014 (CET)
D'acord també. Per les unitats paisatgístiques el model de les fotos d'Ucraïna i el criteri de millorar el que hi ha són adients a l'hora de donar premis, però a l'hora de participar sí que hauria de valdre qualsevol foto de la unitat de paisatge. Un paisatge més de Collserola, el Vallès, o la Conca de Tremp no ens omplirà cap llista, però igualment aporta valor a Commons. A més, a priori veig molt difícil escriure unes normes que exclogui la participació d'aquestes obres, encara que sí que és fàcil dir que es valoraran menys. Un possible efecte secundari pot ser que il·lustrem uns quants microesborranys de serres i muntanyes.
Dels jaciments paleontològics hauríem d'aclarir si acceptem fotos de fòssils que ja són al museu, perquè dels jaciments l'interessant sol ser el que se'n treu, més que el que hi queda.--Pere prlpz (disc.) 10:02, 20 març 2014 (CET)
Fotos de fòssils de museu poden ser útils. Ho veig com les pintures romàniques del MNAC en les categories de les esglésies.
Les unitats de paisatge, per començar, no tenim ni definit de què es tracta. La categorització no està feta per ser difícil i potser serà millor adaptar-se a la definició de Commons per determinar què pot entrar en una Category:Landscape. Diu:
«En un sentit gens pràctic gairebé qualsevol cosa es podria anomenar com a paisatge. En aquesta categoria, un paisatge és una combinació de diferents unitats de relleu que formen una imatge única que no es pot classificar en una de les subcategories d'accidents geogràfics, Category:Landforms. La imatge ha de cobrir almenys uns quants quilòmetres quadrats per ser considerada com a paisatge.
  • El terme paisatge es refereix al tipus d'imatge, les entitats geogràfiques han d'anar a Category:Regions.
  • Especialment no entren en aquesta categoria les vistes d'edificis, muntanyes i boscos, que van respectivament a Category:Buildings, Category:Monutains i Category:Forests.»
No serà fàcil explicar-ho fora de Commons. --V.Riullop (parlem-ne) 10:50, 20 març 2014 (CET)
Bona guia, tot i que l'exclusió de landforms, boscos i muntanyes no acaba de lligar amb la idea de les unitats de paisatge.--Pere prlpz (disc.) 11:05, 20 març 2014 (CET)
Entenc unitat de paisatge com una barreja de natural i cultural. Segons el criteri de Commons veig que hi ha una confusió entre paisatge i "vistes". Una vista de muntanyes pot anar a la categoria de la muntanya o serra. Com a paisatge hauria d'incloure altres formacions del terreny (vall, barranc, riu, poble...) --V.Riullop (parlem-ne) 11:25, 20 març 2014 (CET)
"El paisatge és una àrea, tal com la percep la població, el caràcter de la qual és el resultat de la interacció dinàmica de factors naturals (com el relleu, la hidrologia, la flora o la fauna) i humans (com les activitats econòmiques o el patrimoni històric)." (Presentació de l'observatori del Paisatge). El Paisatge esdevé el tipus mix: allò que contempla la acció humana (pat.Cultural) i la natura (pat.Natural).--Mafoso (Mani'm?) 16:14, 20 març 2014 (CET)
Ho deixo anotat a Discussió:Llista d'unitats de paisatge de Catalunya per a guia i futura referència. --V.Riullop (parlem-ne) 09:58, 21 març 2014 (CET)

Unitats de paisatge

Seguint amb el fil anterior, les unitats de paisatge resulten un tema difícil de gestionar. Caldria desenvolupar més el concepte general, potser fer articles particulars, i les diferències amb altres figures, per exemple el paisatge protegit al País Valencià més similar a un espai natural. La classificació de fotos i la categorització corresponent a Commons és complicada, tant per decidir quines fotos són de paisatge com pel solapament de categories. Desprès de pensar-ho, de moment no m'atreveixo a definir-ho a Commons. Per altra banda, la llista està completa de fotos, tot i que potser no siguin les més apropiades. En resum, proposo deixar de banda les unitats de paisatge per a WLE 2014 i madurar-ho per més endavant. --V.Riullop (parlem-ne) 13:39, 26 març 2014 (CET)

I jo que ja estava classificant les meves fotos...
D'acord que és una categoria estranya, tot i que també pot servir per un concurs. Al concurs caldria demanar "paisatges de Catalunya" en general, i a Commons haurien d'anar a commons:category:Landscapes of Catalonia. No és mal tema per un concurs i poden ser fotos que aportin valor a Commons, però se'n va una mica de l'objectiu del concurs internacional i és complicat d'estendre a la resta del territori si volem mantenir l'obligació que les fotos portin un identificador.--Pere prlpz (disc.) 15:10, 26 març 2014 (CET)
No ho descarto del tot, però potser és millor deixar-ho per una propera edició amb més temps. Em fa l'efecte que el concepte d'unitat de paisatge és novedós i no he trobat de moment equivalents en altres llocs. Abans de crear categories com Landscapes of Collserola o Landscapes of Garrotxa d'Empordà cal tenir més clar què és una categoria Landscapes, què és una unitat de paisatge, quins són els trets distintius i què està protegit. Potser l'any que ve ho veiem més clar i no cal precipitar-se ara quan ja tenim una bona col·lecció de llistes. --V.Riullop (parlem-ne) 18:39, 26 març 2014 (CET)
Coincideixo en que potser val la pena esperar. La mateixa galeria d'imatges de l'observatori del paisatge ens mostra tot un seguit de fotos on s'alternen "detalls" i "panoràmiques" (a ulls d'un no entès, com un servidor, el tret que veig comú és un contrast entre el "marc" i la "figura principal" de la imatge). La definició artística («Patrimoni natural/Arxiu 1». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.) tampoc dona gaire concreció. potser na Judesba ens pot indicar quelcom.--Mafoso (Mani'm?) 09:04, 27 març 2014 (CET)

Descripcions prefabricades

He preparat descripcions prefabricades per imatges i categories a partir de les dades de les llistes, com en concursos anteriors. Són a Especial:Cerca_per_prefix/User:PereBot/natura.--Pere prlpz (disc.) 23:29, 22 març 2014 (CET)

Molt bé. Sembla que posa en les coordenades type:landmark per defecte. Tal com fa {{Filera patrimoni natural}}, es pot posar el paràmetre coord-type, si existeix. També coord-dim per centrar tota l'àrea en alguns servidors de mapes amb dim:. --V.Riullop (parlem-ne) 12:34, 23 març 2014 (CET)
Fet Fet!--Pere prlpz (disc.) 23:50, 26 març 2014 (CET)

Botó opcional per dades de Commons

La plantilla de filera ara carrega via UploadWizard amb commons:Campaign:wle-cat. La campanya està pendent d'alguna correcció però ja és operativa. Com que altres cops es trobava a faltar poder recuperar les dades generades per Commons, hi he afegit un botó opcional que es pot activar afegint en el vostre Special:Mypage/skin.css el codi del meu. --V.Riullop (parlem-ne) 16:24, 14 abr 2014 (CEST)

Notifico Isidre blanc, possible interessat, entre d'altres. --V.Riullop (parlem-ne) 17:15, 14 abr 2014 (CEST)
Vriullop: Això funciona, Vicenç (la veritat és que no sé com). Gràcies--Isidre blanc (disc.) 16:57, 15 abr 2014 (CEST)
Vriullop: He estrenat la carga, però prego revisis les categories (ocultes? i en vermell) de les sis fotos del Roure de cal Peroi que acabo de pujar i que fan referència a Andorra. Inclús hi apareix la bandera d'Andorra. Potser cal retocar quelcom.--Isidre blanc (disc.) 17:54, 15 abr 2014 (CEST)
@Isidre blanc: La campanya de càrrega està pendent d'alguns canvis, entre altres coses d'avisar que comença l'1 de maig. --V.Riullop (parlem-ne) 18:17, 15 abr 2014 (CEST)

Dubtes sobre detalls

Crec que caldria concretar el què entra a concurs. És a dir, hi ha espais naturals molt amplis. Per exemple, una flor d'aquell espai natural tindria cabuda? A priori, crec que té poc interès enciclopèdic respecte l'espai i no, però potser tindria ús en un altre espai de Commons i potser no ens hauriem de tancar. Si més no, hauria de quedar clar al web.--KRLS , (disc.) 22:49, 22 abr 2014 (CEST)

No es pot evitar que es facin detalls de flora i fauna. Per exemple a commons:Category:Montseny ja n'hi ha. No els traurem de la categoria i és complicat decidir si durant el maig se'ls treu la plantilla del concurs. L'únic que es pot fer és no recomanar-ho i procurar que les fotos siguin representatives del lloc. Els detalls no significatius difícilment guanyaran res però també poden ser útils si estan ben identificats. El problema que hi veig és que s'inflin sense sentit les dades globals de participació. També podria passar que es colin fotos sense sentit d'una flor del balcó de casa, però en principi caldrà suposar bona fe si no hi ha cap motiu en contra. Ara mateix al web diu: "Si feu detalls, procureu que siguin útils i representatius. La flora i fauna poden ser interessants, però serà millor si se situen en context i si es poden identificar com a representatius de l’espai." Algun suggeriment per millorar-ho? Potser alguna clàusula per evitar-ne l'abús? --V.Riullop (parlem-ne) 23:23, 22 abr 2014 (CEST)

Gracies

A poques hores de començar la competició fotogràfica, vull agrair a tothom la feina que ha fet per que aquesta sigui possible: Moltes gracies a tots els que en major o menor mesura heu col·laborat a arribar a aquest punt amb unes llistes ben cofoies i treballades !!! --Mafoso (Mani'm?) 18:52, 30 abr 2014 (CEST)

També per la part que et toca. Ara és el moment de veure la resposta dels fotògrafs. Entre uns i altres fa que això sigui interessant. --V.Riullop (parlem-ne) 10:20, 1 maig 2014 (CEST)

+1000 menuda feinada!--Kippelboy (disc.) 17:11, 2 maig 2014 (CEST)

Plantilla concurs

Perdoneu pel dubte d'última hora, però com s'ha d'indicar que les fotos participen al concurs si no es carreguen amb el formulari especial? N'hi ha prou amb la plantilla Wiki Loves Earth Spain o cal alguna plantilla específica més?--Pere prlpz (disc.) 21:17, 30 abr 2014 (CEST)

La plantilla del concurs és {{Wiki Loves Earth 2014|cat}}. Pels codis es pot usar {{WLE-AD-ES|codi}}, tant per Andorra com Espanya. --V.Riullop (parlem-ne) 23:04, 30 abr 2014 (CEST)
@Vriullop: Les fotos que pensava carregar aquesta nit les tinc preparades amb commons:Template:Wiki Loves Earth Spain. Funciona igual? I de cara a les properes que prepari, els paràmetres de les dues plantilles són els mateixos, no?--Pere prlpz (disc.) 23:27, 30 abr 2014 (CEST)
No cal la resposta. Ja veig al codi de la plantilla que {{WLE-AD-ES|codi}} fa servir les plantilles espanyola i andorrana. Així carrego les fotos que tinc preparades amb commons:Template:Wiki Loves Earth Spain i miro d'arreglar les que prepari a partir d'ara.--Pere prlpz (disc.) 23:30, 30 abr 2014 (CEST)
(conflicte d'edició) M'estalvio la resposta :-) L'únic problema és que ara no recordo si el bot llegeix les dues. Demà veurem. --V.Riullop (parlem-ne) 23:37, 30 abr 2014 (CEST)
Bot revisat, ja identifica les dues. --V.Riullop (parlem-ne) 10:17, 1 maig 2014 (CEST)

Inici i campanya

A l'auxiliar de càrrega hi veig encara el banner "Wiki Loves Earth 2014 encara no ha començat. Wiki Loves Earth començarà el maig. Podeu compartir igualment les vostres imatges, però no entraran en el concurs.", tot i que fa mitja hora que som al maig (en horari CEST). Tot i això carrega bé.

El que no em carrega i no entenc perquè és el VicuñaUploader. Suposo que no té res a veure amb el concurs.--Pere prlpz (disc.) 00:43, 1 maig 2014 (CEST)

L'hora d'inici i tancament per a cada país està definida en una plantilla. Això normalment triga en refrescar-se però en les últimes campanyes havia funcionat bé. Més o menys a les 00:40h es van haver de fer edicions nul·les per netejar la caché del servidor. Pot ser un problema pel dia de tancament. S'ha obert el bugzilla:64685. Probablement s'hauria de poder definir en la pròpia campanya evitant plantilles. --V.Riullop (parlem-ne) 10:16, 1 maig 2014 (CEST)

A Flickr ja teniu les primeres 48 fotografies d'una fotògrafa. Demà faré propaganda per Flickr.--KRLS , (disc.) 00:44, 1 maig 2014 (CEST)

@KRLS:: ja t'han multiplicat per 10 (pràcticament) el nombre de fotos del grup de flickr. Com ho portes?...--Mafoso (Mani'm?) 18:18, 6 maig 2014 (CEST)
Necessitaria urgentment el bot per penjar les fotografies (@Joancreus:, perquè em permet controlar aquelles fotos amb un identificador erroni o amb llicència no compatible. Ara està funcionant sol. Tot és gràcies a les nostre dues noies (hem de fer alguna cosa amb elles ja!) i algun usuari despistat. A partir de l'spam per alguns grups de flickr n'ha aparegut algun més, però no ha utilitzar la llicència correcta. Seguim!--KRLS , (disc.) 19:36, 6 maig 2014 (CEST)

Pàgines de seguiment

Amb dades de les primeres hores:

--V.Riullop (parlem-ne) 12:20, 1 maig 2014 (CEST)

Una més:
--V.Riullop (parlem-ne) 01:31, 3 maig 2014 (CEST)
@Vriullop: Abans d'ahir vaig pujat unes desenes d'imatges de Collserola amb el codi equivocat (tenien el de la Conreria-Sant Mateu). Ahir els vaig arreglar [3] però avui veig que segueixen sortint a les estadístiques a la Conreria-Sant Mateu i no a Collserola. No sé si és que el bot no torna a llegir els codis de les imatges que ja té vistes, o si és que no vaig arreglar bé alguna cosa.--Pere prlpz (disc.) 14:25, 5 maig 2014 (CEST)
El bot només llegeix els fitxers una vegada, desant en local els vistos, ja que rellegir-ne milers cada dia és molt feixuc. El problema és que llavors m'hauríeu de comunicar els canvis de codi, tot i que una vegada acabat el concurs puc fer una nova passada completa. Els canvis teus d'ahir ja els he tret del registre per tornar-los a llegir. --V.Riullop (parlem-ne) 16:22, 5 maig 2014 (CEST)
@Vriullop: Un altre canvi: [4]--Pere prlpz (disc.) 16:33, 5 maig 2014 (CEST)

La utilització de les imatges del concurs: http://tools.wmflabs.org/glamtools/glamorous.php?doit=1&category=Images+from+Wiki+Loves+Earth+2014+in+Andorra+%26+Catalan+areas&use_globalusage=1&ns0=1&show_details=1&projects%5bwikipedia%5d=1&projects%5bwikimedia%5d=1&projects%5bwikisource%5d=1&projects%5bwikibooks%5d=1&projects%5bwikiquote%5d=1&projects%5bwiktionary%5d=1&projects%5bwikinews%5d=1&projects%5bwikivoyage%5d=1&projects%5bwikispecies%5d=1&projects%5bmediawiki%5d=1&projects%5bwikidata%5d=1&projects%5bwikiversity%5d=1 De moment ja n'hi ha alguna que es fa servir fora de les llistes i la portada.--Pere prlpz (disc.) 13:41, 10 maig 2014 (CEST)

I uns gràfics de l'evolució del nombre d'imatges per país: https://tools.wmflabs.org/ptwikis/WLE --Pere prlpz (disc.) 00:34, 12 maig 2014 (CEST)

Imatges a la portada

Aquest mes estava previst anar posant a la portada imatges del concurs, però encara hi ha la segona imatge de març (que hauria de sortir a principi de juny), i que tot i ser un dels cims de la llista dels emblemàtics és d'abans del concurs.

Si no haguéssim de posar imatges del concurs encara som a temps de fer un pegat amb la imatge d'abril.--Pere prlpz (disc.) 12:16, 6 maig 2014 (CEST)

"Estava previst" què vol dir? Sembla que m'he perdut alguna cosa. Estaria bé fer-ho, però no hi ha res preparat, un procediment per proposar i per escollir, que sigui prou àgil per renovar cada dia. Alguna idea? o sistema be bold? --V.Riullop (parlem-ne) 17:32, 6 maig 2014 (CEST)
"Estava previst" vol dir que em sonava que havies escrit per algun lloc que es faria, però potser no era ben bé això i jo vaig anar massa ràpid a donar-ho tot per fet.
Si ho fem, es podria fer com pel WLM, que m'imagino que era un sistema "be bold", perquè no crec que anem sobrats de temps i de mans per fer res gaire més complicat. No m'ho he mirat, però suposo que es poden reciclar les plantilles i només faltarà triar les fotos (que tampoc deu ser poca feina). Si el sistema era aleatori dins d'un conjunt de fotos, a més ens estalviem la pressió d'haver de triar cada dia perquè que podem anar afegint i traient segons la disponibilitat (de fotos, de temps i de ganes).
Preferiria no ser el que tria les fotos perquè em sembla més objectiu i més elegant que les triï algú que no n'estigui presentant al concurs (o com a mínim que no n'estigui presentant gaires), però si no hi ha més remei ja miraré de posar-m'hi també.--Pere prlpz (disc.) 18:12, 6 maig 2014 (CEST)
Ok, és possible que s'hagués comentat, però oblidat. En la primera edició de WLM ho vam fer triant via IRC entre els presents. Prepararé una plantilla per mostrar aleatòriament i anar afegint i eliminant a discreció. Amb l'única regla de no afegir fotos pròpies n'hi ha prou. El propòsit és animar el concurs, cap altre. --V.Riullop (parlem-ne) 20:10, 6 maig 2014 (CEST)

Fet, a {{Imatge WLE}}. He fet una primera selecció ràpida i sembla que tinc debilitat per un fotògraf. Canvieu-les lliurement o afegiu-ne. Caldrà anar-les substituint per noves per no repetir-les massa. Caldrà revisar també els peus d'imatge. --V.Riullop (parlem-ne) 21:36, 6 maig 2014 (CEST)

Petit dubte (doble identificació)

Hola! he pujat tres imatges del cràter del Volcà de la Crosa de Sant Dalmai (Gironès), i resulta que està a dues llistes: a Llista d'espais naturals protegits de Catalunya i a Llista d'espais d'interès geològic del domini Catalànide de Catalunya. Les he pujades a partir de la primera, però potser caldria també afegir el codi de la segona? Us en podeu encarregar? Gràcies.--Arnaugir (discussió) 17:26, 7 maig 2014 (CEST)

Ep, les imatges:
@Arnaugir:: fet. He creat la categoria posant els dos identificadors (la descripció assistida per a commons de les llistes és una meravella,Vicenç) ... Per si de cas (assegurar-se el recompte de lloc fotografiat per part del bot) també he afegit la plantilla de l'espai geològic a cada foto.--Mafoso (Mani'm?) 17:46, 7 maig 2014 (CEST)
Hi ha bastants llocs que tenen doble identificació. Caldrà decidir-se en cada foto per la que sigui més apropiada, en aquest cas com a espai natural o com a espai geològic. Per simplicitat el bot només en registra una, la primera que troba, i només la primera vegada sense comprovar canvis posteriors. --V.Riullop (parlem-ne) 18:08, 7 maig 2014 (CEST)

Rasos de Tubau o no

La imatge commons:File:La Ruta dels 7 Gorgs. Campdevànol-Gombrèn (Ripollès)..jpg té el codi dels Rasos de Tubau, però diu que és de la ruta dels set gorgs, que tal com la descriuen alguns llocs d'Internet queda fora de la zona que el mapa de l'ICC marca com a espai protegit dels Rasos de Tubau.--Pere prlpz (disc.) 12:28, 10 maig 2014 (CEST)

Sí, li he tret el codi. --V.Riullop (parlem-ne) 14:58, 10 maig 2014 (CEST)

Límits de ENP

@Vriullop:: No sóc capaç de trobar els límits de l'espai "Serres de Queralt i els Tossals". Al IGCC només em senyala els de la Serra de Queralt. Tampoc puc trobar els de l'espai "Aigua d'Ora". Podries ajudar-me? Gràcies--Isidre blanc (disc.) 10:37, 17 maig 2014 (CEST)

@Isidre blanc: Són les darreres incorporacions/ampliacions comunicades per Medi Ambient. Es tracta d'aprovacions definitives de la xarxa N2000 que automàticament passen a ser espais protegits pel PEIN. En aquest cas és el LIC Serres de Queralt i Els Tossals-Aigua d'Ora que per una banda amplia l'anterior ENP Serra de Queralt, amb els Tossals, i per altra creen el nou ENP Aigua d'Ora. En el mapa de l'ICC activa la capa N2000. Com que no està actualitzat, no dóna la separació entre un i altre, però els límits totals sí que corresponen als dos ENP. --V.Riullop (parlem-ne) 11:08, 17 maig 2014 (CEST)

Dubtes

@Vriullop::Trobo estrany que a la llista de zones humides de les conques intercomunitàries de Catalunya, l'Estany Gerber es situi a la conca de la Noguera Ribagorçana, quan és sabut que desguassa a la Pallaresa. Detecto alguns errors en la denominació de fitxers (p.e.: File:Estany Gelat Saboredo.jpg és l'Estany Major de Saboredo; File:Tuc del rosari.jpg és el Tuc dera Lança, etc) Caldria canviar el nom dels fitxers. Sé que el millor és que ho demani qui l'ha pujat. Si ell no ho fa (pot ser per poca experiència), com ho poden arreglar?. O, no cal que m'hi amoïni.--Isidre blanc (disc.) 13:02, 28 maig 2014 (CEST)

@Isidre blanc: està clar que és de la Noguera Pallaresa, corregit i anotat a Viquiprojecte:Patrimoni natural/Revisió dels registres. Sobre els canvis de noms de fitxers, si no és un usuari veterà millor fes-ho tu mateix. N'he detectat molts i no m'he preocupat dels títols, per anar per feina. Recordo que si hi ha canvis de codi en els fitxers, m'aviseu per poder classificar-los bé en les estadístiques i en les categories de premis per àmbits territorials.--V.Riullop (parlem-ne) 14:52, 28 maig 2014 (CEST)

No identificades

A Usuari:Vriullop/WLE hi ha una galeria dels que no són identificables o dels que he tret el codi mal identificat, o bé que no es corresponen amb cap element natural de les llistes. Demano que ho reviseu per si se m'ha escapat alguna cosa. --V.Riullop (parlem-ne) 14:52, 28 maig 2014 (CEST)

Bona galeria.
A File:Serres de Pàndols-Cavalls - 1.jpg qui la va anomenar va equivocar de quin costat mirava el pont, però diria que al fons hi surten a la dreta les muntanyes de Tivissa-Vandellós i a l'esquerra la serra de Llaberia (crec que els espadats blancs són el Montalt). Si aquesta vista justifica el codi, tots dos són espais protegits.--Pere prlpz (disc.) 15:36, 28 maig 2014 (CEST)
Si n'identifiquem algun [5] cal avisar? O treure'l de la galeria? O amb etiquetar-lo n'hi ha prou?--Pere prlpz (disc.) 15:45, 28 maig 2014 (CEST)
Una altra [6]--Pere prlpz (disc.) 15:59, 28 maig 2014 (CEST)
I una altra [7].--Pere prlpz (disc.) 16:18, 28 maig 2014 (CEST)
[8].--Pere prlpz (disc.) 16:25, 28 maig 2014 (CEST)
Gràcies, millor avisar i així vaig actualitzant la meva base de dades. Es poden eliminar de la galeria. --V.Riullop (parlem-ne) 18:41, 28 maig 2014 (CEST)
Identificada i eliminada:[9]--Isidre blanc (disc.) 15:33, 29 maig 2014 (CEST)
També:[10] Cal aprofitar-ho tot!--Isidre blanc (disc.) 15:50, 29 maig 2014 (CEST)
Una altra:[11]--Isidre blanc (disc.) 16:13, 29 maig 2014 (CEST)

Hi he afegit al final una nova galeria de fotos carregades ahir pel mateix usuari amb molt poca informació. A veure si n'hi ha alguna aprofitable. Com a mínim s'haurien de categoritzar encara que sigui fora de WLE. En particular n'hi ha dues que poden ser interessants, File:PROCÉS GEOLÒGIC (Port de la Selva).jpg i File:FORMACIÓ DE LES PEDRES (Port de la Selva).jpg, però dubto si són IEIGC-159 o IEIGC-160. --V.Riullop (parlem-ne) 16:03, 29 maig 2014 (CEST)

Diría que són IEIGC-159. Les fotos són fetes al mateix lloc (amb un minut de diferència). Poc després va fer les fotos: File:MAR I PEDRES (Port de la Selva).jpg i File:MAR REVOLTADA (Port de la Selva).jpg. Per altra part, a la fitxa de la geozona es pot veure una foto semblant. De les de Sant Llorenç ja me n'encarrego jo.--Isidre blanc (disc.) 16:58, 29 maig 2014 (CEST)
Perfecte, era la meva primera opció. Queden anotats aquests i els anteriors. --V.Riullop (parlem-ne) 17:33, 29 maig 2014 (CEST)

He identificat i esborrat:[12]--Isidre blanc (disc.) 18:20, 29 maig 2014 (CEST)

Una altra: [13]--Pere prlpz (disc.) 20:07, 29 maig 2014 (CEST)
Més [14]--Pere prlpz (disc.) 20:39, 29 maig 2014 (CEST)
Perfecte. Ja vaig seguint l'historial de la pàgina, així que un cop eliminades no cal anar avisant, tant si és com a recuperades amb codi o com a confirmació de que queden fora. --V.Riullop (parlem-ne) 22:27, 29 maig 2014 (CEST)

Crec que File:MURS A PLEC DE LLIBRE (Vall Ferrera).jpg està feta des d'uns prats que hi ha just al costat d'Araós (al costat nord) i mirant cap a l'est. Isidre blanc, que crec que ho coneixes força més que jo, hi pots fer un cop d'ull?--Pere prlpz (disc.) 19:41, 29 maig 2014 (CEST)

Doncs no, Pere prlpz, no conec el lloc tant com per identificar la foto (alguna carrerola he collit per aquells prats). Però he fet deduccions: He ordenat les fotos de la Vall Ferrera, a la galeria, per dia i hora. Les quatre últimes fotos es van fer en un interval de 20 minuts. Feien una sortida en grup, tal com es veu en una foto, per un bosc. A la foto del 3-10 de les 12'50 s'identifiquen fàcilment, al fons, els cims del Gerri i Palomer (a llevant del Monteixo) que no s'albiren des d'Araós. Si mires per Maps aquestes coordenades de les Bordes de Virós 42° 31′ 38.79″ N, 1° 16′ 48.67″ E / 42.5274417°N,1.2801861°E / 42.5274417; 1.2801861 hi veuràs dos fotos il-lustratives: Pla de Borda de Virós (vista dels cims) i Bosc de Virós (arbres caiguts). És molt probable que les fotos es fessin al Bosc de Virós, per tant dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Les dues fotos de parets es van fer el dia anterior. Sembla clar que són del fons de la vall. Podria ben ser que fossin dels voltants d'Araós, ja que d'allí surt la carretera que puja a les Bordes de Virós. Jo no les posaria al Parc.--Isidre blanc (disc.) 09:51, 30 maig 2014 (CEST)

Aquesta secció mereix ser publicada tal qual al web de WLE ... és com el "pique" Pere-Enric però en millor ! ... estic meravellat!!!--Mafoso (Mani'm?) 21:57, 31 maig 2014 (CEST)

Si et vols afegir a la festa, amb els mapes i les fotos aèries (de l'ICC o uns altres), una mica de paciència i algun recurs a Sant Google Images n'hi ha prou.--Pere prlpz (disc.) 23:53, 31 maig 2014 (CEST)
Com més serem, més riurem!--Isidre blanc (disc.) 09:21, 1 juny 2014 (CEST)

@Isidre blanc: a veure si pots revisar les últimes afegides de la Noguera, ofereixen dubtes i no semblen de cap aiguabarreig. --V.Riullop (parlem-ne) 12:06, 2 juny 2014 (CEST)

Fet Fet! i eliminades de la galeria--Isidre blanc (disc.) 09:16, 3 juny 2014 (CEST)

La revisió d'aquesta galeria segurament ja no dóna més de si. Serà més profitós revisar commons:Category:Natural heritage sites in Spain on hi ha les fotos carregades a última hora des de Flickr. Moltes d'elles semblen no vàlides. Caldrà mirar-les d'una en una i recategoritzar-les. --V.Riullop (parlem-ne) 14:27, 3 juny 2014 (CEST)

En aquesta categoria hi ha imatges mal identificades, una mica com a tot arreu, però en principi que siguin a la categoria no ha de suposar cap dubte addicional, no? O sigui, si no hi ha un motiu per dubtar, podem assumir que les imatges són d'on diu que són i només cal categoritzar. És això? O aquí hi ha imatges que són aquí perquè algú ha detectat abans que no devien ser d'on diu que són?
Ho dic, per exemple, per les platges i estanys que estic trobant i que sembla raonable suposar que són de la platja o estany que diu el fotògraf (alguns els he comprovat, però amb d'altres és gairebé impossible comprovar-ho).--Pere prlpz (disc.) 16:34, 3 juny 2014 (CEST)
Són en aquesta categoria perquè és la que utilitza el bot de Flickr per defecte. Si no hi ha cap motiu per dubtar es poden donar per bones, però en general des de Flickr no han estat gaire curosos a l'hora de posar codis, uns usuaris més que altres, i amb l'última càrrega ja m'he sentit desbordat. --V.Riullop (parlem-ne) 18:00, 3 juny 2014 (CEST)

Vist tot plegat amb perspectiva, i per si serveix en properes ocasions, el que hauria tocat és crear dues categories: "Images from WLE... to check", per aparcar les dubtoses pendents de comprovació, i "Images from... not eligibles" per les definitivament no vàlides. En ocasions anteriors no havíem tingut tants problemes d'identificació. --V.Riullop (parlem-ne) 21:12, 3 juny 2014 (CEST)

Coladors de Boldú

Diria que File:Coladors de Boldú - 6.jpg no pot ser dels coladors de Boldú, que no veig al mapa cap casa com aquesta al costat de la bassa. Vist això, suposo que cap dels altres de la mateixa fotògrafa marcats com dels Coladors de Boldú deu ser-ho tampoc, però ho comento aquí abans de treure'ls la plantilla a tots. Vist el nom que tenien originalment a Flickr (Penelles), podria ser que fossin dels voltants, o fins i tot de l'estany d'Ivars.--Pere prlpz (disc.) 17:21, 3 juny 2014 (CEST)

@Isidre blanc, ESM: (Noguera o Pla d'Urgell) són les imatges https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special%3AAllPages&from=Coladors+de+Bold%C3%BA&to=Coladors+de+Bold%C3%BA+-+a&namespace=6. --V.Riullop (parlem-ne) 18:07, 3 juny 2014 (CEST)
Hi afegeixo que veient altres imatges (com les de la Faiada de Malpàs, que una ja he trobat que és de Talarn i les altres diria que tampoc poden ser la Faiada) i els seus noms originals a Flickr, sembla que la Maria Rosa Ferré ha marcat els espais naturals només a partir del terme municipal, determinat aproximadament.--Pere prlpz (disc.) 19:09, 3 juny 2014 (CEST)
Penso que totes les fotos atribuides als Coladors de Boldú s'han fet al Castell del Remei, als seus estanys i a les seves vinyes. La pista me l'ha donat la File:Coladors de Boldú - 12.jpg on es veu uns dels edificis del Castell. Com diu en Pere no hi ha cap edificació ni estany als Coladors que, per cert, es reparteixen entre l'Urgell i la Noguera.--Isidre blanc (disc.) 19:55, 3 juny 2014 (CEST)
Faiada de Malpàs: totes les fotos són de la conca de Tremp. La 1 és la Serra de la Campaneta que no està dins el Montsec (ja està arreglada). La 4 és el saltant de la presa de Sant Antoni. La 2 és la plana de la Noguera sota Talarn. La 5 és el mateix riu un poc més avall (es veu el pont de la carretera Tremp-Isona). I la 3 ja l'ha identificat en Pere. He recordat que és un monument de Tremp i l'he categoritzat així.--Isidre blanc (disc.) 20:24, 3 juny 2014 (CEST)
Certament, les suposades fotos dels coladors de Boldú són del Castell del Remei. A part, no coincideixen amb el que a mi em sembla que són uns coladors i, segons la fitxa tècnica, el seu estat és mediocre i no senyalitzat. Si us cal més ajuda sobre alguna imatge de la zona, estaré contenta d'intentar donar un cop de mà. Salut! --ESM (disc.) 07:53, 4 juny 2014 (CEST)

Parc agrari del Baix Llobregat

Acabo de veure que el parc agrari del Baix Llobregat ara surt al mapa 1:50.000 de l'ICC (en línia), i jo asseguraria que fins ara no hi sortia. No trobo enlloc que hi hagi hagut un canvi de qualificació que hagi de fer incloure'l a la llista d'espais protegits, però ho dic aquí per si de cas.--Pere prlpz (disc.) 10:40, 10 juny 2014 (CEST)

És un parc gestionat per la diputació i el departament d'Agricultura, però no veig res com a Natura 2000 ni espai protegit per Medi Ambient. Segons el mapa sembla un complement a l'espai del Delta. No sé quina figura de protecció li correspon, potser de nivell comarcal. --V.Riullop (parlem-ne) 13:53, 10 juny 2014 (CEST)

Lliurament de Premis Wiki Loves Earth 2014

Bones, el proper dia 2 de juliol a les 19 es realitzarà el lliurament de premis del concurs Wiki Loves Earth 2014. Hi esteu tots convidats i convidades. Preguem us apunteu aquí per tenir una previsió d'assistència. Gràcies per endavant!--Kippelboy (disc.) 13:09, 26 juny 2014 (CEST)

Llistes de LIC

En discussió a Discussió:Llista de llocs d'importància comunitària de Catalunya. --V.Riullop (parlem-ne) 11:47, 8 maig 2015 (CEST)

Vall Ferrera

Algú sabria identificar la foto File:Vall Farrera - cavalls.jpg? Hi ha una torre magnífica que no identifico amb cap dels monuments d'Alins. --V.Riullop (parlem-ne) 12:26, 15 maig 2015 (CEST)

He demanat ajuda via Twitter. A veure si tenim sort--Kippelboy (disc.) 12:30, 15 maig 2015 (CEST)
La torre és el campanar de Santa Maria de Ribera de Cardós, de manera que no és la Vall Ferrera.--Pere prlpz (disc.) 12:46, 15 maig 2015 (CEST)

Igualment és interessant File:Vall Farrera.jpg. No és cap dels 3 refugis que tenim a c:Category:Alins. --V.Riullop (parlem-ne) 12:31, 15 maig 2015 (CEST)

Codi regió

El paràmetre "regió = ES-CT-AT01" que tenen les files de les taules entenc que és un codi comarcal i que el número deu ser l'ordre de la comarca per ordre alfabètic, excepte potser per les comarques noves, però d'on surt aquest codi?--Pere prlpz (disc.) 01:14, 8 juny 2015 (CEST)

Són els àmbits territorials codificats per l'Idescat: http://www.idescat.cat/codis/?id=50&n=28. És d'ús intern del concurs per classificar per les categories de premis, tret del Penedès encara no organitzat. La primera part sí que s'utilitza com a regió en les coordenades. --V.Riullop (parlem-ne) 10:38, 8 juny 2015 (CEST)
D'acord. Entenc que val la pena posar-los en previsió de futurs concursos.
I els codis dels municipis per fer el codi de cada arbre suposo que són els que surten a http://www.idescat.cat/codis/?id=50&n=9 , no?--Pere prlpz (disc.) 11:04, 8 juny 2015 (CEST)
Sí, també són en les infotaules de cada municipi. --V.Riullop (parlem-ne) 15:52, 8 juny 2015 (CEST)

Dos codis pel mateix arbre

Alguns arbres tenen un codi com a arbre d'interès local i un altre com a arbre monumental o, més sovint, com a arbre del rànquing. No sé massa quin codi posar-los en aquests casos, perquè entenc que un arbre hauria de tenir el mateix codi a totes les llistes on surti.--Pere prlpz (disc.) 00:47, 15 juny 2015 (CEST)

El codi MA sembla que sigui per "Medi Ambient", tot i que després s'hi refereixen com a "matrícula", i és independent de la protecció. En tot cas tenim codis municipals i codis de Medi Ambient. En principi, millor el codi superior quan sigui conegut. El problema és que un arbre local, si té alguna placa, tindrà un codi municipal. La matrícula MA, mirant-la en detall, consta de dues xifres pel codi de comarca, tres xifres pel codi estricte de municipi (traient les dues primeres xifres de província i l'última de control) excepte Barcelona, més tres xifres que semblen un número correlatiu. --V.Riullop (parlem-ne) 10:19, 15 juny 2015 (CEST)

Comentaris post WLE

Tot i que amb una mica de retard, ara que tinc un moment deixo uns comentaris sobre l'experiència de la participació al WLE 2015 per si poden ser útils:

  • En alguns llocs gairebé ens hem acabat les llistes. Ara mateix, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, crec que només ens queda un arbre que és en un jardí tancat i dos aiguamolls del Prat. Si volem augmentar la participació en altres edicions caldrien més llistes per omplir als llocs on s'han acabat, tot i que globalment ens quedi la meitat de les llistes per omplir.
  • A mi el concurs m'ha agafat d'improvís, no sé si perquè se n'havia parlat poc o perquè jo estava a la lluna (que pot ser). La meva manera de participar seriosament als WL és passar-me un any acumulant i classificant fotos i un mes pujant-les, i en aquesta edició me'n vaig adonar que hi havia concurs dos dies abans de començar. De fet, des del darrer repte de monuments que ja donava per fet que no hi hauria més WL fotogràfics. Estaria bé saber amb una mica de temps si n'hi haurà algun. Si no hi ha notícies, jo continuo omplint llistes sense guardar fotos pels concursos.
  • No tinc gens clar com es mesura l'èxit dels concursos. Al segon WLM es va publicitar moltíssim el nombre de fotos com a mesura d'èxit, i realment és una mesura poc significativa tot i que molt senzilla i publicitable, però des d'aleshores no he tingut mai gaire clar quina és la mena de participació que convé al concurs, fora de passar-nos-ho bé, omplir les llistes i fer les millors fotos possibles. De fet, en aquest WLE jo ja no m'he fet mapes dels elements que entraven sinó només dels que no tenien foto a la llista.--Pere prlpz (disc.) 23:08, 21 juny 2015 (CEST)
Sempre és d'agrair un feedback. Els meus punts de vista:
  • El propi àmbit natural fa que la distribució sigui més rural que urbana. Ja s'ha intentat incloure diferents tipus d'elements perquè hi hagi diversitat i més oportunitats. Es pot intentar buscar-ne més, però globals, no només de l'àrea metropolitana. De moment només s'ha parlat dels arbres d'interès local. Ara bé, encara tenim 1.869 llocs pendents sense foto.
  • Per part de l'organització no volíem tirar endavant sense el suport de patrocinadors. La decisió s'ha pres tard fins que no hem tingut la confirmació de la Secretaria de Medi Ambient. Tot i així, hem tirat amb una organització de mínims. Això és molt absorbent i hem confiat més en la promoció externa. Si hi ha properes edicions, sense renovació de l'equip, imagino que serà encara més sota mínims.
  • La mesura de l'èxit depèn dels objectius. L'edició WLM 2013 va ser excepcional. Ara potser ja ens hem acostumat a que hi hagi algun Wiki Loves. Hi ha objectius difícils de mesurar: organització d'informació i conceptes, promoció del patrimoni, captura de nous usuaris, obtenció de fotos necessàries. La conseqüència hauria de ser l'increment d'articles del tema, a mitjà termini. El número total de fotos potser té més sentit en una primera edició, com a mesura de l'abast aconseguit, però en edicions subsegüents cal buscar més efectivitat. Per una banda, el número de participants ha baixat a la meitat. Per altra, l'objectiu intern d'aquest any era tenir fotos inèdites. Se n'han aconseguit 155 de llocs que no en tenien cap, cosa que està força bé, però encara en queden més de la meitat pendents: Viquiprojecte:Patrimoni natural/Llistes, ara mateix completat el 42%.
--V.Riullop (parlem-ne) 14:49, 22 juny 2015 (CEST)

Concurs d'edició de Wiki Loves Earth 2015

Hola, us convidem a participar en el concurs d'edició de Wiki Loves Earth 2015. Es tracta de millorar (redactar, ampliar, traduir, però no de forma automàtica) articles (no valen llistats) sobre espais naturals (LIC) d'Espanya i Portugal en la Viquipèdia o Wikivoyage en qualsevol idioma. Es desenvoluparà del 7 de novembre al 6 de desembre de 2015. Podeu trobar més informació a la pàgina de coordinació del concurs en Meta. Molta sort! --Millars (disc.) 15:55, 7 nov 2015 (CET)

Espais naturals de Serra de Miralles-Queralt i Ancosa-Montagut

Veig que l'ENP de Serra de Miralles-Queralt i l'ENP Ancosa-Montagut [15] no surten a la llista d'espais naturals protegits de Catalunya. És perquè es consideren inclosos dins l'espai del "Sistema Prelitoral Central"? La fitxa del Sistema Prelitoral Central no és gens clara sobre què abasta, i al mapa de l'ICC sembla que l'ENP de la Serra de Miralles-Queralt surti retolat com una cosa a banda.

O sigui, no tinc clar si és que falta la serra de Miralles-Queralt a la llista, o si no hi falta però potser estaria millor separar el Sistema Prelitoral Central en els ENP que en formen part.--Pere prlpz (disc.) 13:18, 27 des 2015 (CET)

No és un cas que estigui clar perquè cap dels tres no surt a la llista d'ENP. Té tota la pinta de que els ENP inicials s'haguin integrat i ampliat en un de nou corresponent a la Xarxa Natura 2000, com ha passat en altres casos, o potser està pendent d'acabar de definir i per això no té fitxa. La consolidació de la xarxa N2000 ha comportat darrerament canvis de noms i ampliacions d'espais, cosa no actualitzada en els mapes de l'ICC, que tampoc no marca les delimitacions d'espais contigus. En els mapes sig.gencat i SIPAN surt només el Sistema Prelitoral Central incloent les serres de Miralles, de Queralt i d'Ancosa. --V.Riullop (parlem-ne) 20:46, 27 des 2015 (CET)

Alzina del Quelàs, monumental o no

Segons la pàgina de turisme de l'Ajuntament de Miralcamp,[16] l'alzina del Quelàs ha estat declarada arbre monumental, però no en trobo res ni a les fonts habituals, ni al DOGC, ni al BOP de Lleida.

Notifico a l'ESM.--Pere prlpz (disc.) 14:49, 30 des 2015 (CET)

@Pere prlpz: Ho he estat mirant i sembla que es tracta d'un arbre singular. --ESM (disc.) 15:13, 30 des 2015 (CET)
@ESM: Deu ser això, tot i que dels arbres singulars de Ponent no es troba cap font clara.--Pere prlpz (disc.) 16:17, 30 des 2015 (CET)