Àcid làctic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fórmula estructural de l'àcid làctic
fórmula tridimensional

L'àcid làctic, o en la seva forma ionitzada, el lactat, en nomenclatura IUPAC oficial: àcid 2-hidroxi-propanoic o àcid α-hidroxi-propanoic, és un compost químic amb un important paper en diversos processos bioquímics, com el de la fermentació làctica. Es tracta d'un àcid carboxílic, amb un grup hidroxil en el carboni adjacent al grup carboxil, cosa que el converteix en un àcid α-hidroxílic (AHA) de fórmula H3C-CH(OH)-COOH (C3H6O3). En solució pot perdre l'hidroni i convertir-se en l'anió lactat.

L'àcid làctic és un quiròmer, per la qual cosa posseeix dos isòmers òptics.

Producció[modifica | modifica el codi]

En els animals l'L-lactat es produeix constantment a partir del piruvat via l'enzim lactat deshidrogenasa (LDH) en un procés químic de fermentació durant el metabolisme normal i l'exercici. No s'incrementa la concentració fins que la taxa de la producció de lactat excedeix la taxa d'eliminació de lactat que està regida per un gran nombre de factors com els transportadors de monocarboxilat, la concentració de LDH i la capacitat oxidativa dels teixits. La concentració del lactat en la sang és normalment de 1–2 mmol/L en repòs però pot arribar a 20 mmol/L durant un intens exercici.

Industrialment, la fermentació làctica està a càrrec dels bacteris del gènere Lactobacillus entre d'altres. Aquests bacteris poden actuar en la boca; l'àcid que es produeix és el causant de la càries. El iogurt es forma com a conseqüència de la fermentació làctica de la lactosa de la llet.

En medicina, el lactat és un dels components de la solució del lactat de Ringer, un fluid intravenós comparable a la sang humana i usat en la ressuscitació per trauma.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Àcid làctic Modifica l'enllaç a Wikidata