Aule Hirti

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aule Hirti (llatí: Aulus Hirtius A. F.) fou un cavaller romà membre d'una família plebea originària de Ferentinum a territori dels hèrnics.

Fou amic personal i polític de Juli Cèsar. El 58 aC fou llegat de Cèsar a la Gàl·lia, però fou més un negociador que un soldat. El 50 aC fou enviat a Roma amb una carta per Luci Balb i la seva arribada va causar alarma a Gneu Pompeu, però va tornar a la Gàl·lia sense més.

El 49 aC va anar altre cop a Roma quan ja Pompeu havia sortit d'Itàlia i després no se sap si va acompanyar a Cèsar a Hispània o va romandre a Roma. És possible que fora un dels deu pretors nomenats per Cèsar (una moneda que s'ha trobat porta la inscripció Hirtius pr.), però sembla fora de discussió que fou l'autor de la lex Hirtia que expulsava als pompeians de les magistratures.

Després de la guerra a Egipte, Hirti es va trobar amb Cèsar a Antioquia (47 aC) i a l'any següent fou present als jocs de Praeneste i va viure un temps a Tusculum mentre Cèsar era a Àfrica. Ciceró li va donar lliçons d'oratòria i Hirti va ensenyar a Ciceró els secrets de la cuina i de la taula.

Va rebre a Cèsar quan va tornar d'Àfrica (46 aC) i a l'any següent (45 aC) no el va acompanyar a la segona campanya a Hispània, però el va anar a trobar a Narbona i d'allí va anunciar per carta a Ciceró la derrota dels pompeians (carta data el 18 d’abril del 45 aC).

El 44 aC se li va encarregar el govern de la Gàl·lia Belga, però hi va enviar un llegat i va romandre a Roma a l'espera de Cèsar, que quan va tornar el va nomenar cònsol pel 43 aC junt a Vibi Pansa (Pansa i Hirti eren llavors àugurs).

Va aconsellar al dictador estar sempre protegit pels guàrdies, però Cèsar no li va fer cas. A la mort de Cèsar (44 aC) es va trobar enfrontat al senat (pompeià) i als assassins, i també a Marc Antoni. Es va retirar a Puteoli i va fer de mediador entre diverses parts. Després, encara el 44 aC, es va retirar a la seva propietat a Tusculum.

L'1 de gener del 43 aC va prendre possessió com a cònsol i va haver de declarar la seva fidelitat a la constitució existent. Fou enviat a Mutina a negociar i a combatre a Marc Antoni i el va expulsar de Claterna; després va unir les seves forces consulars amb les d'Octavi (August) a Forum Cornelii on van establir els seus quarters d'hivern.

El març Pansa va arribar a Bonònia, que ja havia estat ocupada per Hirti i Octavi, però fou derrotat per Marc Antoni a Forum Gallorum i va resultar mortalment ferit. Hirti va compensar el desastre amb un atac a les forces de Antoni quan tornaven a Mutina. El 27 de març va atacar Mutina i Antoni fou derrotat però Hirti va caure en combat. Octavi va enviar les restes del dos cònsols a Roma on foren rebut amb honors extraordinaris i enterrats al camp de Mart. Algunes veus van dir que havia estat mort per ordre d'Octavi que esperava desfer-se dels consols i entendre's amb Marc Antoni.

Se'l considera autor del llibre vuitè de De bello gallico (també atribuït a Oppi) així com algun altre.