Biblioteca digital

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una biblioteca digital és un dipòsit de documents en format digital, accessible des d'ordinadors locals, amb programes específics o a través de la xarxa. Pot ser una versió d'una biblioteca física (amb part o la totalitat dels seus fons digitalitzats) o bé una organització ja nascuda en format digital (sense llibres o documents en paper i altres suports similars).

La biblioteca digital inclou un cercador per poder accedir als documents multimèdia amb diversos paràmetres de cerca o metadades. Es pot considerar el Projecte Gutenberg com el primer projecte de biblioteca digital. Altres iniciatives rellevants són Google Llibres, Internet Archive, Europeana, Viquitexts o la Biblioteca Digital Mundial (en anglés, World Digital Library). D'abast català podem trobar la Memòria Digital de Catalunya (MDC), l'Arxiu de revistes catalanes antigues (ARCA), el dipòsit digital de la Xarxa de Biblioteques Municipals (Trencadís), Biblioteca Valenciana Digital i Patrimoni Digital de Catalunya (Padicat).

Els criteris de selecció de documents i organització interna són similars als d'una biblioteca convencional, però els problemes d'espai es redueixen notablement i per tant permeten augmentar en gran mesura el fons. Igualment si la biblioteca és d'accés obert a través d'Internet permet moltes més consultes per part d'usuaris, sense limitacions horàries o d'ubicació geogràfica. Per contra, una biblioteca digital afronta problemes específics diferents al de la biblioteca ordinària, especialment els relacionats amb el format d'emmagatzematge i els assumptes referits als drets d'autor del material.[1]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Fonts d'informació». UOC OpencoursWare [Consulta: 31 juliol 2013].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca digital Modifica l'enllaç a Wikidata