Calcofanita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCalcofanita

Calcofanita (plaquetes negres que formen agregats) de la mina Mohawk, Califòrnia, EUA
Fórmula química(Zn,Fe,Mn)Mn₃O₇·3H₂O
Epònimllautó i aparença visual Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusFront de Passaic (Mina Passaic), Sterling Hill, Ogdensburg, Districte miner de Franklin, Comtat de Sussex, Nova Jersey, Estats Units
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.FL.20
Nickel-Strunz 9a ed.4.FL.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/F.11 Modifica el valor a Wikidata
Dana7.8.2.1
Heys7.5.8
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 7,541Å; c = 20,824Å;
Grup puntual3 - romboèdrica
Colornegre-ferro, negre blavós
Exfoliacióperfecte en {0001}
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa2,5
Lluïssormetàl·lica, submetàl·lica
Color de la ratllamarró fosc, vermell-marró
Diafanitatopaca
Densitat3,9 a 4,1 g/cm³ (mesurada); 3,85 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 2,720 nε = 2,720
Birefringènciaδ = 0,000
Pleocroismefort
Fluorescènciano en presenta sota llum ultraviolada
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1875
SímbolCph Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La calcofanita és un mineral de la classe dels òxids que pertany i dona nom al grup de la calcofanita. Va ser anomenada així l'any 1875 per Gideon Emmet Moore, del grec χαλκός («chalkos»), que significa «llautó», i φαίυεσθαι («phainestai»),«assemblar-se a», en al·lusió als canvis de color durant la ignició del mineral. Es troba freqüentment formant cristalls prims en forma de placa que s'agrupen en forma de rosa, tot i que també poden trobar-se aïllats. Els hàbits pseudo-octaèdrics poden fer que es confongui amb l'hetaerolita, amb la qual sovint es troba associada.

Característiques[modifica]

La calcofanita és un òxid de fórmula química (Zn,Fe,Mn)Mn₃O₇·3H₂O. Cristal·litza en el sistema trigonal i presenta una simetria romboèdrica.

La calcofanita és un mineral negre, semblant al negre que presenta el ferro, o negre blavós de lluïssor metàl·lica o submetàl·lica.[2] És un mineral tou (duresa de 2,5 en l'escala de Mohs) que es pot ratllar amb l'ungla. Les làmines del mineral presenten certa flexibilitat. La seva densitat és de 3,91 g/cm³.[3]

Presenta un fort pleocroïsme en gris i blanc en ser observat amb microscopi òptic. En la seva localitat tipus, la calcofanita presenta un 41% de manganès, un 17% de zinc i un 6% de ferro.[2]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la calcofanita pertany a «04.FL: Hidròxids (sense V o U), amb H2O+-(OH); làmines d'octaedres que comparetixen angles» juntament amb els següents minerals: trebeurdenita, woodallita, iowaïta, jamborita, meixnerita, fougerita, hidrocalumita, kuzelita, aurorita, jianshuiïta, ernienickelita, woodruffita, asbolana, buserita, rancieïta, takanelita, birnessita, cianciul·liïta, jensenita, leisingita, akdalaïta, cafetita, mourita i deloryita.

Formació i jaciments[modifica]

La calcofanita és un component comú de zones de meteorització de dipòsits de zinc i manganès associat a criptomelana, manganita, hetaerolita, birnessita, todorokita, woodruffita, caolinita i quars.[3] S'ha descrit en prop de dues-centes localitats arreu del món, en tots els continents, exceptuant l'Antàrtida.

Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina Infern (Sant Joan de Palamós, Baix Empordà),[4] a la mina San Miguel (Ribes de Freser, Ripollès),[5] a les Mines de Vetera (Cortsaví, Vallespir) i a Las Ambollas (Cornellà de Conflent, Conflent).[6]

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Calcofanita
  1. «Chalcophanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. 2,0 2,1 Barthelmy, Dave. «Chalcophanite Mineral Data». [Consulta: 29 abril 2018].
  3. 3,0 3,1 «Chalcophanite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 2019-05-08. [Consulta: 29 abril 2018].
  4. «Chalcophanite from Infern Mine (de les Bruixes Mine), Sant Joan de Palamós, Palamós, Girona, Catalonia, Spain». Mindat. [Consulta: 13 gener 2024].
  5. Pedro Mingueza, Joan Rosell-Riba, David Ruiz-Corominas, Jordi Ibáñez-Insa, Albert Vaquero, Valentín Bártulos «Estudi mineralògic de la mina "San Miguel", Ribes de Freser, el Ripollès, Girona, Catalunya, Espanya». Mineralogistes de Catalunya, 2, 2022, pàg. 3-38 [Consulta: 13 gener 2024].
  6. Christian Berbain, Georges Favreau, Jacques Aymar. Mines et minéraux des Pyrénées-Orientales et des Corbières. Association française de microminéralogie, 2005. ISBN 9782952660105 [Consulta: 13 gener 2024].