Centre Espacial John F. Kennedy

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:55, 29 ago 2016 amb l'última edició de Jey (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Centre Espacial John F. Kennedy

Modifica el valor a Wikidata
Vista nocturna
Imatge
EpònimJohn Fitzgerald Kennedy Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusCosmòdrom, institut de recerca i NASA facility (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Part deEastern Range (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Construcció1r juliol 1959 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud3 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativacomtat de Brevard (Florida) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMerritt Island Modifica el valor a Wikidata
Map
 28° 35′ 07″ N, 80° 39′ 03″ O / 28.58528°N,80.65083°O / 28.58528; -80.65083
Format percomplex de llançament 39
Kennedy Space Center Launch Complex 48 (en) Tradueix
Shuttle Landing Facility Modifica el valor a Wikidata
Lloc inscrit al Registre Nacional de Llocs Històrics
complex de llançament 39
Tipuslloc del RNLH
Data24 maig 1973
Identificador73000568
Activitat
Gestor/operadorNASA Modifica el valor a Wikidata
Lloc webnasa.gov… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: NASAKennedy Twitter (X): NASAKennedy Instagram: nasakennedy Youtube: UCjJtr2fFcUp6yljzJOzpHUg Flickr: 108488366@N07 Modifica el valor a Wikidata
Cap Canaveral
Merritt Island i el Centre Espacial John F. Kennedy (en blanc).

El Centre Espacial John F. Kennedy (KSC en les seves sigles en anglès) és el port espacial de la NASA per a enlairaments espacials situat a Merritt Island, Florida (EUA) (concretament a 28°27′ de latitud nord i 80°32′ de longitud oest). És proper a Cap Canaveral (del que sovint agafa el nom), situat entre Miami i Jacksonville. Té una llargada de prop de 55 km i 10 km d'amplada, amb una superfície total de 567 km². Hi treballen prop de 17 000 persones. Hi ha un centre per a visitants i passejos turístics, que fan del KSC la major destinació turística de Florida. Certes zones de les instal·lacions també serveixen com un santuari de la vida salvatge, ja que només el 9% de l'àrea del Centre està asfaltada o construïda.

Les operacions estan controlades des del Complex de llançament 39, la zona on també es troba l'edifici d'assemblatge de vehicles. Sis quilòmetres a l'est se situen les plataformes de llançament, vuit quilòmetres al sud es troba l'àrea industrial del KSC, on hi ha situades moltes de les instal·lacions de suport del centre, així com les oficines d'administració.

Al Centre Espacial John F. Kennedy només es llancen operacions des del complex de llançament 39. La resta de llançaments es duen a terme des de Cap Canaveral, propietat de les forces aèries.

Història

L'anunci de la realització del programa lunar va tenir com a conseqüència l'ampliació de les operacions del Cap a l'illa adjacent de Merritt. La NASA va adquirir la zona el 1962, un títol de 211 km² per la compra absoluta i negociant amb l'estat de Florida per a 140 km² addicionals.

El juliol de 1962 el lloc va ser anomenat Centre d'Operacions de Llançament. Després de l'assassinat del President John F. Kennedy, el novembre de 1963 es va tornar a canviar el nom.

El cap circumdant Canaveral va ser reanomenat Cap Kennedy, però va ser un nom impopular entre la població local i el nom es va tornar a canviar el 1973.

Vista aèria del Complex de llançament 39, que mostra l'edifici d'assemblatge de vehicles (al centre) i el Centre de Control de llançaments (a la dreta).
El Vehicle Assembly Building (VAB) de la NASA al Cap Canaveral (Florida, EUA)

Al KSC es va construir un nou centre de llançament d'un preu de 800 Milions de dòlars per a introduir la nova llançadora del projecte Apollo, la Saturn V. Aquest, incloïa un hangar per a sostenir quatre coets Saturn V, l'Edifici d'Assemblatge de vehicles (VAB en les sigles en anglès); un sistema de l'hangar fins a la zona d'enlairament capaç de carregar 5440 tones, una estructura mòbil de 135 metres i un centre de control. La construcció va començar el novembre de 1962. La VAB va ser acabada el 1965, i les infraestructures el 1966. Des de 1966 fins a 1973 es van llançar 13 coets Saturn V des del Complex 39.

Les forces de l'aire van expandir els seus complexos de llançament per a encabir-hi els vehicles Tità. Es va construir el complex de llançament 40 i 41 per a llençar respectivament els Tità III i Tità IV. Aquestes noves instal·lacions també van ser utilitzades per a llençar satèl·lits de comunicacions, meteorològics i per a missions planetàries de la NASA.

Més tard, el complex 41 va convertir-se en el major complex de llançament de coets Tità IV per a projectes de les forces de l'aire.

El 1973 també va ser usat per a posar en òrbita l'estació Skylab, per això la zona de llançament 39B va ser lleugerament modificada per a coets Saturn IB, després de la qual va ser usada per a tres llançament de l'Skylab el 1973 així com de l'Apol·lo el 1975.

Ús actual

La llançadora espacial Atlantis preparada per a la missió STS-36

Actualment el KSC és el lloc de llançament dels transbordadors espacials, reutilitzant el Complex 39 i les infraestructures del projecte Apol·lo, després de diverses reparacions d'instal·lacions que es van malmetre amb fenòmens meteorològics.

Complex per a visitants

El jardí dels coets (obert als visitants) al Complex turístic del centre espacial Kennedy, desembre de 2004.

El centre per a visites és controlat per Delaware North Companies. A la zona hi ha nombrosos museus, dos cinemes IMAX, teatres i servei d'autobusos turístics per a visitar algunes zones restringides que només es poden veure d'aquesta manera. Aquestes línies d'autobús permeten als visitants entrar en zones restringides, com el complex 39 i el Centre Apol·lo-Saturn V, on es poden veure exposades peces i components dels coets de les missions.

El complex per a visitants també inclou visites a la Fundació memorial dels Astronautes; en aquesta visita el més visible és una gran paret de granit negre on hi ha inscrits els noms de tots els astronautes morts en actes de servei; i una visita al "Centre de l'educació espacial".

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Centre Espacial John F. Kennedy

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina