Columbia Broadcasting System

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióColumbia Broadcasting System
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

LemaOnly CBS Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusemissora de televisió
cadena de televisió
grup de ràdio Modifica el valor a Wikidata
Indústriaindústria mediàtica Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicafilial Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació18 setembre 1927, Nova York Modifica el valor a Wikidata
FundadorArthur Judson Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Governança corporativa
Seu
Gestor/operadorCBS Corporation Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuParamount Global (2019–) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deParamount Global Modifica el valor a Wikidata
Filial
Propietari de
Altres
Premis

Lloc webcbs.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: co0070627 TMDB.org: 4898
Facebook: CBS Twitter (X): CBS Instagram: cbstv Youtube: UClzCn8DxRSCuMFv_WfzkcrQ Youtube: CBS Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

Columbia Broadcasting System o CBS és una emissora nord-americana de ràdio i televisió.[1] La seu es troba al CBS Building a Nova York.

Està constituïda per diverses divisions: televisió, ràdio, noticiaris, esports i entreteniments, entre altres. La xarxa de televisió de la CBS subministra programes a més de 200 estacions independents i cinc pròpies als Estats Units, així com a altres afiliades a l'estranger.

La companyia va fundar-se el 27 de gener de 1927 com United Independent Broadcasters, Inc., operada per l'agent de talents Arthur Judson i establerta a Nova York. L'abril de 1927 es va passar a dir Columbia Phonographic Broadcasting System Inc., ja que Columbia Phonographic Manufacturing Company (companyia que manejava Columbia Records) va passar a ser el seu principal inversor. El 18 de setembre de 1927 la companyia va iniciar les seves emissions amb setze estacions afiliades. El 25 de setembre de 1927, Columbia va vendre la companyia per 500.000 dòlars a William S. Paley, que la va rebatejar com Columbia Broadcasting System.

El 1938 CBS va emetre l'adaptació per ràdio de la novel·la La guerra dels mons d'Orson Welles, que va fer creure al públic que els marcians envaïen Nova York. Durant les dècades del 1930 i 1940, CBS va emetre els majors èxits de programes per ràdio de l'època. Pels anys 1950, la televisió va començar a generar beneficis majors. A principis dels anys 1960 CBS va deixar d'emetre programes estel·lars i drames per a ràdio, encara que continua fins al dia d'avui amb programes esportius i telenotícies, sota el nom de CBS Radio Network.

El 1974 va prendre el seu actual nom, CBS. La seva primera diversificació va produir-se el 1938 amb l'adquisició de Columbia Records. Després, els seus interessos es van ampliar cap als sectors de la premsa, el cinema i les edicions musicals. No obstant això, a la fi dels anys 1980, la CBS es va centrar en el negoci televisiu i radiofònic amb la venda de la divisió de publicacions musicals, el 1986, la de les revistes, el 1987, i la discogràfica, el 1988. El 1995 CBS Americas va rebre un Premi Ondas en la categoria Hispanoamericans de ràdio i televisió per la retransmissió de la Super Bowl XXIX.[2]

La CIA sabotejà el projecte de la CBS de fer una sèrie sobre l'entitat predecessora de la CIA, la OSS.[3]

Produccions pròpies[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Columbia Broadcasting System». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Los Ondas de 1995 apuestan por la creatividad en los programas de radio y televisión». El País [Barcelona], 03-11-1995.
  3. Secker, Tom; Alford, Matthew «EXCLUSIVE: Documents expose how Hollywood promotes war on behalf of the Pentagon, CIA and NSA». Insurgence Intelligence, 04-07-2017 [Consulta: 7 juliol 2017]. Arxivat 6 de juliol 2017 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2017-07-06. [Consulta: 7 juliol 2017].

Enllaços externs[modifica]

Wikimedia Commons logo A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Columbia Broadcasting System