Eldfellita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralEldfellita
Fórmula químicaNaFe3+(SO₄)₂
EpònimEldfell Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusEldfell, Heimaey, Vestmannaeyjar, Islàndia
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.AC.15
Nickel-Strunz 9a ed.7.AC.15 Modifica el valor a Wikidata
Dana28.3.4.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 8,0 43(4) Å; b = 5,139(2) Å; c = 7,115(4) Å; β = 92,13(2)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorverd groguenc a verdós-blanc
Color de la ratllablanc
Densitat3,062 g/cm³ (calculada)
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2007-051
SímbolEdf Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'eldfellita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la yavapaiïta. Rep el seu nom del volcà Eldfell, a Islàndia.

Característiques[modifica]

L'eldfellita és un sulfat de fórmula química NaFe3+(SO₄)₂. És el primer sulfat anhidre de sodi i ferro lliure d'hidrogen. És l'anàleg de sodi de la yavapaiïta. És una espècie relacionada amb la markhininita, tot i que no són isoestructurals. És sensible a l'aigua i relativament inestable en condicions ambientals. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2008. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Els cristalls són fràgils. Es troben en agregats tous (juntament amb l'òpal i la tamarugita) de cristalls en forma de plaques primes ({001}), de fins a 0,02 mil·límetres; pot formar rosetes.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'eldfellita pertany a «07.AC - Sulfats (selenats, etc.) sense anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i grans» juntament amb els següents minerals: vanthoffita, piracmonita, efremovita, langbeinita, manganolangbeinita, yavapaiïta, godovikovita, sabieïta, thenardita, metathenardita i aftitalita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en incrustacions fumaròliques a prop de la superfície. Sol trobar-se associada a altres minerals com: òpal, hematites, guix, criptohalita, chessexita, bassanita, anhidrita, ralstonita, tamarugita i el mineral encara sense anomenar Unnamed (Na-Fe Sulphate). Va ser descoberta a Eldfell, a l'illa de Heimaey, a l'arxipèlag Vestmannaeyjar (Islàndia). També ha estat descrita al volcà Santiaguito, a El Palmar (Departament de Quetzaltenango, Guatemala).

Referències[modifica]

  1. «Eldfellite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 juliol 2016].