Isabel de Requesens i Enríquez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Elisabet de Requesens i Enríquez)
Infotaula de personaIsabel de Requesens i Enríquez
Isabel Enríquez de Requesens
Elisabet de Requesens i Enríquez

Retrat de Raffaello Sanzio Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1468 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
?
Mort5 març 1535 Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
   Comtessa de Palamós
? – 1535
  Comtessa de Trivento
1505 – 1535
? →
  Comtessa d'Avellino
1505 – 1535
? →
  Baronessa de Calonge
1505 – 1535
? →
Dades personals
Nacionalitat Corona d'Aragó
Activitat
OcupacióNoble
Altres
TítolComtessa Modifica el valor a Wikidata
FamíliaHouse of Requesens (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeRamon Folc de Cardona-Anglesola Modifica el valor a Wikidata
FillsAnton
Ferran
Catalina
ParesGalceran de Requesens
Beatriz Enríquez
GermansMaria de Requesens i Enríquez Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Isabel de Requesens i Enríquez, també anomenada Isabel Enríquez de Requesens[1] (?, 1495/6 - Nàpols, 5 de març de 1532). Comtessa de Palamós, de Trivento i Avellino i senyora de la Baronia de Calonge, virreina consort de Nàpols.

Filla del primer comte de Palamós Galceran de Requesens i Joan de Soler i de la castellana Beatriz Enríquez de Velasco. Va quedar òrfena l'any 1506 amb una gran fortuna i bona part dels títols paterns.

El comtat de Palamós havia estat heretat pel seu oncle Lluís de Requesens a la mort del seu pare. Quan Lluís va morir, Elisabet va disputar el comtat amb la seva cosina Estefania de Requesens i Roís de Liori. Tot i aquesta va guanyar el litigi, li'n feu cessió a Elisabet que va ser la tercera comtessa de Palamós.

Matrimoni[modifica]

Seguint una política d'aliances dissenyada pel seu pare, Isabel es va casar amb el seu cosí germà Ramon Folc de Cardona-Anglesola, duc de Somma, comte d'Oliveto i baró de Bellpuig. Varen tenir dos fills: Ferran de Cardona-Anglesola i de Requesens (Nàpols?, 1522 - Monestir de Sant Cugat, 1571), segon duc de Somma. Una filla, que sembla era filla il·legítima, la van dur a Nàpols, Caterina Folc de Cardona (Barcelona, 1519 - Cueva de Doña Catalina de Cardona, Casas de Benítez, 1577). Altres fonts li atorguen un tercer fill, Anton i segons Marino Sanuto, tingueren quatre descendents, dos nois i dues noies:[2]

  • Anton, el primogènit, que era mut
  • Maria (n. 1507/1510)
  • Beatriu (1511-1535)
  • Ferran

Va residir al Palau de Requesens a Barcelona, que des del 1917 és la seu de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.[3]

Pintura de Raffaello[modifica]

El pintor Raffaello Sanzio i el seu deixeble Giulio Romano li van fer un retrat encarregat l'any 1518 pel cardenal Bibbiena per a fer-ne obsequi del papa Lleó X a la cort francesa i complaure així el seu rei Francesc I, home faldiller i rival del marit d'Elisabet, Ramon Folc de Cardona-Anglesola. Aquesta obra es pot contemplar al Museu del Louvre de París. A Barcelona hi ha una còpia del retrat d'Elisabet, realitzat per Antonio Barón, a l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (RABLB). El palau va ser de la família Requesens, on havia viscut Elisabet.[4]

Mausoleu de Bellpuig[modifica]

Al morir el seu marit en 1522, va encarregar pel seu espòs el fastuós mausoleu de Bellpuig a l'escultor italià Giovanni Merliano da Nola.[5] Aquesta obra renaixentista realitzada en marbre blanc de Carrara, és una de les més importants del seu gènere a Catalunya i a Espanya. Inicialment el mausoleu s'ubicà en el Convent de Sant Bartomeu, que ell va fundar. Actualment està a l'església parroquial de Sant Nicolau de Bellpuig.

El monument porta dues sentides inscripcions en llatí, com una conversa entre els esposos: "en vida vaig cuidar la honra del teu llit, dolç espòs, ara cuido la del teu sepulcre", responent l'espòs a l'esposa: "ho has fet amb les teves llàgrimes, oh desgraciada esposa, millor que amb les teves atencions".

Mort[modifica]

Va morir a Nàpols als 36 anys, el 5 de març de 1532 i fou sepultada en una tomba a l'església napolitana de Santa Anunziatta, tomba desapareguda en un incendi l'any 1757[6]

Referències[modifica]

  1. «Isabel de Requesens i Enríquez». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Marino Sanuto. Diarios 1496-1533. XXXIII, p. 100. 
  3. Notícia de la cessió de l'edifici, un cop restaurat, a la web de l'Acadèmia
  4. Michael J. Fritz i osé Enrique Ruiz Domhnec «Isabel de Requesens: retrat d'una dama». Reiai Academia de Bones Lietres, 2004, pàg. 61.
  5. Agencia Catalana de Turismo. «Catalunya és cultura». [Consulta: 3 març 2012].[Enllaç no actiu]
  6. Isabel de Requesens

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Isabel de Requesens i Enríquez