Ramon Folc de Cardona-Anglesola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamon Folc de Cardona-Anglesola

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1467 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Bellpuig Modifica el valor a Wikidata
Mort10 març 1522 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (54/55 anys)
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMausoleu de Bellpuig 
  1er Duc de Somma
1502 – 1522
  Baró de Bellpuig
? – 1522
← Antonio Folch de Cardona
  Virrei de Sicília
28 de març 1507 – 1509
  Virrei de Nàpols
1509 – 1522
  Capità general de la Santa Lliga
1511 – 1513
Dades personals
Nacionalitat Corona d'Aragó
Activitat
OcupacióNoble
Carrera militar
LleialtatCatalunya Corona d'Aragó
Rang militarAlmirall
ConflicteLliga de Cambrai Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
CònjugeElisabet de Requesens i Enríquez Modifica el valor a Wikidata
FillsCaterina de Cardona, fill il·legítim, Ferran de Cardona-Anglesola i de Requesens, Catalina Folc de Cardona i de Requesens Modifica el valor a Wikidata
ParesAntoni de Cardona-Anglesola i Centelles Modifica el valor a Wikidata  i Castellana de Requesens i Joan de Soler Modifica el valor a Wikidata

Ramon Folc III de Cardona-Anglesola i Requesens (Bellpuig, 1467Nàpols, 10 de març de 1522) fou un militar i marí català. Comte d'Alvito, comte d'Oliveto i duc de Somma, baró de Bellpuig, virrei de Sicília (1507-09) i de Nàpols (1509-1522) i capità general de la Santa Lliga (1511-13).
Era fill d'Antoni de Cardona i de Centelles i de Castellana de Requesens.

Núpcies i descendents[modifica]

Casat l'any 1506 amb Elisabet de Requesens i Enríquez, fou comte consort de Palamós, de Trivento i d'Avellino i baró de Calonge. Tingueren els següents fills:

Una filla il·legítima, Caterina de Cardona, fou criada a Nàpols i, de retorn, a Espanya, es retirà de la cort i feu vida eremítica a una cova de la província de Conca, adquirint fama de santedat.

Biografia[modifica]

L'any 1505 va destacar com a almirall en la conquesta de Mers el-Kebir durant les campanyes del nord d'Àfrica.

Va participar en la guerra de la Lliga de Cambrai (Guerres d'Itàlia) amb l'exèrcit de Ferran el Catòlic. Va ser virrei de Sicília (1507-1509) i Nàpols (1509-1522), on va aconseguir del rei que abandonés el projecte d'introduir a Nàpols la inquisició. Com a cap dels exèrcits de la Santa Lliga, al capdavant de les tropes pontifícies va assetjar Bolonya, revoltada contra el papa. Gastó de Foix, duc de Nemours —germà de Germana de Foix i cap de l'exèrcit francès—, el va derrotar a Ravenna (1512), en una de les batalles més sagnants d'Itàlia. Després de les victòries de Novara i La Motta (1513), va restituir els Mèdici a Florència, va expulsar els francesos del nord d'Itàlia i va assetjar Venècia, apartada de l'aliança després de pactar amb França. A la mort del papa Juli II (1513) va prosseguir com a cap de l'exèrcit del nord d'Itàlia[1] fins a l'arribada de la poderosa expedició de Francesc I de França el 1515, data en què va tornar a Nàpols.

A la mort de Ferran el Catòlic l'any 1516, Ramon feu jurar fidelitat a tots els nobles napolitans un per un. Renovà les propietats reials i les pròpies, com el comtat d'Alvito i d'Oliveto.

Tomba de Ramon Folc de Cardona en una imatge de 1912

Testament[modifica]

Ramón Folc de Cardona-Anglesola, va atorgar testament a Nàpols el 24 de febrer del 1522 amb el notari Francesco Nubulis; voluntats publicades l'll de març del mateix any, pel notari Aniello Jordán.

Mort[modifica]

Morí a Nàpols i fou enterrat al seu poble natal de Bellpuig, en un fastuós mausoleu encarregat per la seva vídua, Elisabet de Requesens i Enríquez, a l'escultor italià Giovanni Merliano da Nola.[2] Aquesta obra renaixentista, realitzada en marbre blanc de Carrara, és una de les més importants del seu gènere a l'Estat espanyol. Inicialment el mausoleu va ser ubicat al convent de Sant Bartomeu, que ell va fundar. El 1841-1842, després de l'exclaustració, el mausoleu va ser traslladat a l'església parroquial de Sant Nicolau.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ramon Folc de Cardona-Anglesola


Precedit per:
Joan II de Ribagorça
Virrei de Nàpols
1509-1522
Succeït per:
Carles de Lannoy