Thyra de Dinamarca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaThyra de Dinamarca

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(da) Thyra, Prinsesse af Danmark Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement29 setembre 1850 Modifica el valor a Wikidata
Yellow Palace (Dinamarca) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort26 febrer 1933 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Gmunden (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaGmunden Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Es coneix perprincesa de Dinamarca
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincesa
Princess of Denmark (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Glücksburg, Casa de Glücksburg i Dinastia Hannover Modifica el valor a Wikidata
CònjugeErnest August de Hannover (1878–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsLouise de Hanovre, Princess Olga of Hanover, Prince Christian of Hanover (en) Tradueix, Alexandra de Hannover, Prince Georg Wilhelm, Hereditary Prince of Hanover (en) Tradueix, Ernest August de Hannover Modifica el valor a Wikidata
ParesCristià IX de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata  i Lluïsa de Hessen-Kassel Modifica el valor a Wikidata
GermansDagmar de Dinamarca, Alexandra de Dinamarca, Jordi I de Grècia, Frederic VIII de Dinamarca i Valdemar de Dinamarca Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 96208432 Modifica el valor a Wikidata
Els prínceps de Hannover amb els seus fills l'any 1887.

Thyra de Dinamarca, princesa de Hannover i duquessa de Cumberland (Copenhaguen, 29 de setembre de 1853 - Gmunden Àustria, 1933). Princesa de Dinamarca amb el tractament d'altesa reial que esdevingué princesa de Hannover, duquessa de Brunsvic i Lüneburg a més a més de princesa del Regne Unit i de duquessa de Cumberland en casar-se amb el cap de la casa reial dels Güelfs, el duc Ernest August de Hannover.[1]

Era filla del llavors príncep hereu i després rei Cristià IX de Dinamarca i de la princesa Lluïsa de Hessen-Kassel. Thyra era germana del rei Frederic VIII de Dinamarca, del rei Jordi I de Grècia, de la princesa Alexandra de Dinamarca i de la tsarina Maria F'dorovna.

Va rebre una educació burgesa a la cort d'Amelianborg i ben aviat se sentí atreta per un jove oficial de la marina danesa Wilhelm Marka de qui va romandre embarassada. La criatura fou donada en adopció i l'oficial després de mantenir una tempestuosa entrevista amb el rei Cristià IX s'hauria suïcidat. Thyra va ser enviada a Atenes on contragué el tifus i va ser enviada a Roma a recuperar-se'n.

De tornada a Copenhaguen començaren els preparatius per casar-la. Malgrat que els pares de la princesa no eren especialment rics les seves magnífiques connexions familiars atragueren nombrosos pretendents entre els quals destaquen el rei Guillem III dels Països Baixos i el príncep Artur del Regne Unit. En ocasió d'una trobada entre la reina Victòria I del Regne Unit i la princesa aquesta en digué: "Té uns ulls molt bonics però mai havia vist una boca tan lletja, sense cap mena de barbeta i amb un nas enfonsat. A més a més les seves celles són gruixudes però, almenys, camina dreta malgrat que els seus moviments no tinguin cap mena de gràcia".

A Roma la princesa havia conegut el príncep Ernest August de Hannover fill de l'ex-rei Jordi V de Hannover i de la princesa Maria de Saxònia-Altenburg. El príncep que vivia en un daurat exili austríac era l'hereu de la secular casa dels Güelfs. Els problemes per concretar el casament foren molt importants i bàsicament protagonitzats per Alemanya que es negava a retornar el patrimoni dels Hannover mentre aquests no renunciessin a les seves pretensions sobre el país. Sis llargs anys costà solucionar tots els conflictes i si això pogué ésser així fou gràcies a la germana de Thyra, la princesa de Gal·les.

El casament se celebrà a Copenhaguen l'any 1878 i la parella s'instal·là a la Vil·la Salzkammergut de Gmunden a l'Alta Àustria. La parella fou coneguda amb el nom de ducs de Cumberland que era el títol anglès que els Hannover tenien. La parella tingué cinc fills:

  • Jordi Guillem de Hannover, nat el 1880 a Gmunden i mort el 1912 en un accident automobilístic a Brandenburg.
  • Olga de Hannover, nada el 1884 a Gmunden i morta el 1958.
  • Cristià de Hannover, nat el 1885 a Gmunden i mort el 1901.

La parella conformà un matrimoni feliç, ben rebut per tota la reialesa europea visitaren assíduament les corts anglesa, danesa, grega i russa. Gmunden esdevingué un nou centre de la reialesa europea.

A partir de l'any 1913 amb el matrimoni del príncep hereu i la princesa Victòria Lluïsa de Prússia, els ducs de Cumberland van tornar a les seves residències alemanyes de Blackenburg i Marienburg. Van tornar a Gmunden després de la derrota alemanya durant la Primera Guerra Mundial.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Thyra de Dinamarca
  1. Weir, Alison. Britain's Royal Families: The Complete Genealogy (en anglès). Random House, 2011, p. 292. ISBN 1446449114.